Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Ponudba


Strokovne prakse na 2. stopnji študija

Na pobudo podjetjih in študentov na Univerzi v Mariboru na študijskih programih 2. stopnje vpeljujemo strokovno prakso kot obštudijsko dejavnost, ki se lahko kreditno vrednoti, študenti pa jo vpišete v prilogo k diplomi kot dodatno opravljeno obveznost, ki ni del študijskega programa.

V prvi polovici meseca julija bo na spletnih straneh Univerze v Mariboru objavljen novi Razpis kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti za študijsko leto 2023/2024. V nabor učnih enot je vključena učna enota Strokovna praksa na ŠP 2. stopnje kot KOOD 1, 2, 3, 4, ki je ovrednotena s 6 ECTS točkami. Učna enota je namenjena študentom študijskih programov 2. stopnje, ki so vpisani v 1. letnik študijskega programa oz. so redno napredovali v višji letnik. Zanje velja, da lahko strokovno prakso na študijskem programu 2. stopnje opravljajo kadarkoli v času študija, in sicer na istem strokovnem področju, kot je strokovno področje njihovega študija. Cilj strokovne prakse je seznaniti študente s konkretnimi problemi v praksi, z bodočim delovnim okoljem in z delovnimi izkušnjami, ki so pomembne za njihov študij, oziroma kompetencami, ki jih bodo potrebovali pri zaposlitvi ob prehodu na trg dela.

Posebej bi želeli izpostaviti, da je za učno enoto Strokovna praksa na ŠP 2. stopnje kot KOOD 1, 2, 3, 4 dovoljena izjema, tj. da se lahko k njej prijavljajo in jo lahko študentje opravljajo kadarkoli med študijskim letom, torej tudi v juliju in avgustu. Tako bodo študenti sami presodili, kdaj se lahko prakse udeležijo, da ne bi preveč posegala  v študijski proces, seveda pa bo izvedena v enakem obsegu, t.j. en mesec, 176 ur oz. 22 delovnih dni.

Poziv za prijavo, dodatne informacije in ponudbo podjetij najdete na označenih povezavah.

Prijavite se lahko študenti 1. ali 2. letnika ter absolventi študijskega programa 2. stopnje, ki ste redno vpisani na študijski program in ki ste redno napredovali v 2. letnik (če ste že v 2. letniku ali absolventi).Več najdete na tej spletni povezavi https://moja.um.si/studijski-programi/Strani/ucnaenota.aspx?jezik=S&fakulteta=REKT&sifraue=REK038 in https://moja.um.si/studentska-praksa/Strani/Navodila.aspx

 

 


Praktično usposabljanje

Obveznost študentov nekaterih študijskih programov na FS, je med drugim tudi praktično usposabljanje, ki je eden izmed pomembnih doprinosov k spoznavanju stroke in izgradnji bodočega strokovnjaka.

Za pomoč pri iskanju podjetij sem vam pripravil nabor podjetij, ki so sodelovala pri praktičnem usposabljanju v zadnjih dveh letih. Sevada pri izbiri podjetja niste omejeni na predlagan seznam.

V spodnjih zavihkih so podrobneje opisani pogoji in načini opravljanja praktičnega usposabljanja po posameznih študijskih programih. Pri vsakem študijskem programu je priložen tudi dokument (pdf) z opisom "Okvirnih vsebin praktičnega usposabljanja na študijskem programu".

Karierni center UM o praksi v tujini.
 

 


Študente tehničnih fakultet iz Slovenije z veseljem vabimo k sodelovanju v programu pripravništva na sedežu družbe Westinghouse v ZDA. Verjamemo, da je to edinstvena priložnost za poglobitev znanja in izgradnjo strokovnih izkušenj na področju jedrske energije. Več informacij najdete na spletni strani https://bit.ly/3tYON8q


Strojništvo UN

Strojništvo UN

Študijski program predvideva izvedbo praktičnega usposabljanja v obsegu 200 ur (5 tednov oz. 25 delovnih dni) v poletnem semestru 3. letnika.

Okvirne vsebine praktičnega usposabljanja

Oblikovanje in tekstilni materiali UN

Oblikovanje in tekstilni materiali UN

Praktično usposabljanje sestoji iz dveh delov in sicer:

  • Prvi del v trajanju 120 ur (3 tedne oz. 15 delovnih dni) se izvaja v letnem semestru prvega letnika študija, oz. med počitnicami.
  • Drugi del v trajanju 120 ur (3 tedne oz. 15 delovnih dni) se izvaja v letnem semestru drugega letnika študija, oz. med počitnicami.

Strojništvo VS

Strojništvo VS

Študijski program predvideva izvedbo praktičnega usposabljanja v obsegu 480 ur (12 tednov oz. 60 delovnih dni) v poletnem semestru 3. letnika.

Okvirne vsebine praktičnega usposabljanja

Mehatronika VS

Mehatronika VS

Študijski program predvideva izvedbo praktičnega usposabljanja v  poletnem semestru 3. letnika, in sicer v obsegu 450 ur (pribl. 11,5 tednov oz. pribl. 57 delovnih dni; 15 ECTS) v poletnem semestru 3. letnika.

Okvirne vsebine praktičnega usposabljanja

Tehnologije tekstilnega oblikovanja VS

Tehnologije tekstilnega oblikovanja VS

Študijski program predvideva izvedbo praktičnega usposabljanja v obsegu 360 ur (9 tednov oz. 45 delovnih dni) v poletnem semestru 3. letnika.

Okvirne vsebine praktičnega usposabljanja


Navodila in obrazci


Študenti na praktičnem usposabljanju

Študenti brez statusa

Vprašanja in predlogi

Vprašanja in predlogi

Vprašalnik o možnostih izvedbe praktičnega usposabljanja (oddajte ga koordinatoruju strokovnih praks)


Priznavanje prakse


Če ste bili zaposleni

Če ste sodelovali pri verificiranem projektu

Če ste sodelovali pri verificiranem projektu

Obrazec za priznavanje prakse - VERIFICIRANI PROJEKT

Predhodno morate pridobiti soglasje oz. mora biti projekt verificiran, v skladu z navodili.

Če ste izredni študent

Če ste izredni študent

Izredni študenti lahko zaprosite za priznavanje prakse tudi na podlagi delovne dobe.

Obrazec za priznavanje prakse - DELOVNA DOBA


Verificiran projekt

Verificiran projekt

Na Fakulteti za strojništvo lahko študenti opravljajo praktično usposabljanje v okviru verificiranih projektov, to je projektov, ki po vsebini in obsegu zagotavljajo ustrezno praktično aktivnost študentov. 

Nosilci projektov, ki želite zagotoviti prakso študentom v okviru svojega projekta morate podati pisno prošnjo.

Prošnja za opravljanje prakse na FSSvetovalec za praktično usposabljanje

mag. Igor Nahtigal, univ. dipl. inž. tekst.

Prostor: J2-229/1

Telefon: +386 (0)2 220 7515

igor.nahtigal@um.si