Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

KREDITNI ŠTUDIJ S PROSTO IZBIRO PREDMETOV

S kreditnim sistemom študija je študentom dana možnost, da se v višjih letnikih študija individualno odločijo za pridobivanje dodatnih znanj ter da sami prevzamejo del odgovornosti pri oblikovanju svojega študija, hkrati pa jim je omogočen hiter in uspešen zaključek študija. 

Kot izhodišče kreditnega študija je izbran ECTS (European Credit Transfer System) kreditni sistem, kjer je ECTS kreditna točka merska enota za skupno študijsko obremenitev študenta. Študent pridobi vse ECTS kreditne točke predmeta, ko uspešno opravi izpit, ne glede na doseženo pozitivno oceno. Pred diplomo mora študent zbrati najmanj vse predvidene kreditne točke študijskega programa. Takšen sistem omogoča enostavno primerljivost študija in študijskih obveznosti in se uporablja tudi pri mednarodni izmenjavi študentov v okviru Socrates-Erasmus programa.
 
Študenti višjih letnikov lahko v okviru kreditnega sistema študija poleg obveznih predmetov študijskega programa ter obveznih predmetov študijske smeri prosto izbirajo kreditne predmete v določenem obsegu po lastni presoji izmed izbirnih predmetov vpisane smeri, izbirnih predmetov drugih smeri študijskega programa ter široko paleto kreditnih predmetov drugih študijskih programov, ki jih v okviru kreditnega študija ponujajo druge članice Univerze v Mariboru - PROSTA IZBIRNOST UM (nabor teh predmetov najdete v Katalogu bolonjskih predmetov UM). V okviru proste izbirnosti UM je lahko izbranih največ toliko ECTS, kot to dopušča posamezni študijski program.

Študenti imate prav tako možnost izbrati predmet v okviru OBŠTUDIJSKE DEJAVNOSTI UM in sicer kot dodatni izbirni predmet. Takšna dodatno opravljena študijska obveznost študenta se vpiše v posebni del priloge k diplomi in se ne šteje v skupno kvoto ECTS izbirnih učnih enot. Seznam predmetov obštudijske dejavnosti UM se vsako študijsko leto objavi na SPLETNI STRANI UM.

V dokumentu NAVODILA ZA IZBIRNE PREDMETE se lahko natančneje seznanite o možnostih in postopkih izbire ter načinu izvedbe izbirnih predmetov, da boste ob dejanski izbiri predmetov seznanjeni z vsemi ključnimi informacijami.

 

Študijski programi s kreditnimi predmeti na Fakulteti za strojništvo

Fakulteta za strojništvo je pripravila več brošur, v katerih podaja celotne predmetnike študijskih programov s kreditnim ovrednotenjem predmetov, študijskih smeri in ponudbo izbirnih predmetov na posamezni študijski smeri.