Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

SODELOVANJE Z GOSPODARSTVOM

Izobraževalna in raziskovalna dejavnost sta ključna elementa poslanstva Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, za njuno realizacijo pa je potrebno veliko različnih dejavnikov. Zelo pomembna dejavnika sta primernost in urejenost infrastrukture ter sodelovanje z deležniki iz okolja.


Primernost in urejenost infrastrukture se prične pri zgradbi in njeni neposredni okolici, kjer Fakulteta za strojništvo izvaja svoje aktivnosti. Pedagoška infrastruktura je tista, s katero smo zaposleni in študenti največ v neposrednem stiku in je vezana predvsem na opremljenost predavalnic in tistih delov laboratorijev, v katerih se izvaja izobraževalni proces. V zadnjih letih smo nekaj predavalnic posodobili v sodelovanju s podjetji in s takšnim načinom sodelovanja bomo nadaljevali tudi v prihodnosti. Raziskovalna infrastruktura je najbolj podvržena tehnološkemu napredku in potrebi po posodabljanju. Na Fakulteti za strojništvo nadgrajujemo raziskovalno opremo z lastnimi sredstvi, v sodelovanju s podjetji in preko najrazličnejših razpisov. Ker je tudi Republika Slovenija zaznala potrebo po odlični raziskovalni opremljenosti fakultet, smo v letih 2021 do 2023 pridobili najsodobnejšo raziskovalno opremo na več področjih, pred nami pa je nov cikel posodobitve opreme. Naši načrti pa so še bolj drzni, saj želimo zgraditi oziroma prenoviti stavbo v neposredni bližini fakultete, ki bo namenjena raziskovalni in aplikativni infrastrukturi. Tam bodo lahko tudi študenti razvijali svoje tehniške in poslovne ideje. Projekt je že v teku.


Fakulteta za strojništvo se zaveda pomena sodelovanja z okoljem, predvsem z gospodarstvom. Na fakulteti potekajo različni aplikativni ali razvojno-raziskovalni projekti z velikim številom slovenskih in tudi tujih podjetij. V ta namen smo tudi pripravili celovito ponudbo naših znanj, storitev in opreme, ki si jo je moč ogledati po posameznih področjih oziroma laboratorijih na naših spletnih straneh. Sodelovanje z okoljem pomeni tudi vključevanje proizvodnih podjetij s področja strojništva in tekstila ter materialov v naš izobraževalni proces. Na fakulteti deluje Strateški svet, sestavljen iz predstavnikov gospodarstva, sklenjena imamo strateška partnerstva z devetimi uglednimi proizvodnimi podjetji, s katerimi sodelujemo na vseh omenjenih področjih: raziskovalno, aplikativno, izobraževalno in infrastrukturno.


Vse omenjene aktivnosti imajo neposredni ali posredni vpliv na naše študente, ki jih želimo že v času študija na različne načine povezovati s poslovno prakso. V ta namen na Fakulteti za strojništvo že obstaja Karierni center, ki ga bomo v prihodnosti še nadgrajevali.


Na naši fakulteti je leta 2022 nastal inovativen prostor znanja – Center za vseživljenjsko učenje. Nova dinamična organizacijska enota predstavlja je katalizator novih idej ter ključno orodje za oblikovanje mostov med fakulteto in zunanjim okoljem. Je gonilo povezovanja, ustvarjanja in prenosa znanja med izobraževalnim okoljem ter gospodarstvom. Veliko poudarka dajemo mikrodokazilom, ki so zabeleženi rezultati učenja, ki jih posameznik pridobi s kratkotrajnim učenjem in ga opremijo s specifičnim znanjem, veščinami ter kompetencami, usmerjenimi v družbene, osebne in kulturne potrebe trga dela.


Naša fakulteta je odprta za različne oblike sodelovanja, zato vljudno vabljeni.


red. prof. dr. Iztok Palčič,
prodekan za sodelovanje z okoljem in kakovost

 

 Prodekan za sodelovanje z okoljem in kakovost

red. prof. dr. Iztok PALČIČ

Prostor: J2-322

Telefon: +386 (0)2 220 7636

iztok.palcic@um.si