Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

SODELOVANJE Z GOSPODARSTVOM

Izobraževalna in raziskovalna dejavnost sta ključna elementa poslanstva Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, za njuno realizacijo pa je potrebno veliko različnih dejavnikov. Zelo pomembna dejavnika sta primernost in urejenost infrastrukture ter sodelovanje z deležniki iz okolja.

Primernost in urejenost infrastrukture se prične pri zgradbi in njeni neposredni okolici, kjer Fakulteta za strojništvo izvaja svoje aktivnosti. Pedagoška infrastruktura je tista, s katero smo zaposleni in študenti največ v neposrednem stiku in je vezana predvsem na opremljenost predavalnic in tistih delov laboratorijev, v katerih se izvaja izobraževalni proces. V zadnjih letih smo nekaj predavalnic posodobili v sodelovanju s podjetji in s takšnim načinom sodelovanja bomo nadaljevali tudi v prihodnosti. Raziskovalna infrastruktura je najbolj podvržena tehnološkemu napredku in potrebi po posodabljanju. Na Fakulteti za strojništvo nadgrajujemo raziskovalno opremo z lastnimi sredstvi, v sodelovanju s podjetji in preko najrazličnejših razpisov. Ker je tudi Republika Slovenija zaznala potrebo po odlični raziskovalni opremljenosti fakultet, bo v prihodnjih dveh letih financirala najsodobnejšo raziskovalno opremo tudi na naši fakulteti. Naši načrti pa so še bolj drzni, saj želimo zgraditi oziroma prenoviti stavbo v neposredni bližini fakultete, ki bo namenjena raziskovalni in aplikativni infrastrukturi. Tam bodo lahko tudi študenti razvijali svoje tehniške in poslovne ideje.

Fakulteta za strojništvo se zaveda pomena sodelovanja z okoljem, predvsem z gospodarstvom. Na fakulteti potekajo različni aplikativni ali razvojno-raziskovalni projekti z velikim številom slovenskih in tudi tujih podjetij. V ta namen smo tudi pripravili celovito ponudbo naših znanj, storitev in opreme, ki si jo je moč ogledati po posameznih področjih oziroma laboratorijih na naših spletnih straneh. Sodelovanje z okoljem pomeni tudi vključevanje proizvodnih podjetij s področja strojništva in tekstila ter materialov v naš izobraževalni proces. Na fakulteti deluje Strateški svet, sestavljen iz predstavnikov gospodarstva, sklenjena imamo strateška partnerstva z devetimi uglednimi proizvodnimi podjetji, s katerimi sodelujemo na vseh omenjenih področjih: raziskovalno, aplikativno, izobraževalno in infrastrukturno.

Vse omenjene aktivnosti imajo neposredni ali posredni vpliv na naše študente, ki jih želimo že v času študija na različne načine povezovati s poslovno prakso. V ta namen na Fakulteti za strojništvo že obstaja Karierni center, ki ga bomo v prihodnosti še nadgrajevali.

Naša fakulteta je odprta za različne oblike sodelovanja, zato vljudno vabljeni.