Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Drage dijakinje in dijaki, bodoče študentke in študenti!

Drage dijakinje in dijaki, bodoče študentke in študenti!

Na Fakulteti za strojništvo ustvarjamo vedno nove generacije inženirk in inženirjev, ki so na trgu dela zelo iskani, njihove zaposlitvene možnosti pa pestre, raznovrstne in zanimive. Naše diplomantke in diplomanti tako doma kot tudi v tujini zasedajo pomembna delovna mesta, s svojim znanjem in kompetencami pa prispevajo k tehnološkemu napredku in razvoju družbe, s čimer bogatijo sodoben način življenja. Trudimo se za visoko kvalitetno študijsko okolje in nenehno izboljšujemo študijski proces, ki vključuje tudi praktično usposabljanje, veliko pozornost pa namenjamo tudi obštudijskim dejavnostim in aktivnemu študentskemu življenju.

Spodbujamo mednarodne izmenjave in opravljanje študija v tujini, saj je neprecenljivo za nabiranje novih izkušenj in širjenje osebnostnih obzorij. Študij pri nas pa vam odpira tudi možnosti različnega štipendiranja. Želimo si, da boste na naših spletnih straneh našli informacije, ki jih potrebujete, in da boste pogumno stopili na pot tehnike in tehnologije – na popotovanje, ki je izjemno ustvarjalno in brezmejno, saj inženirke in inženirji vedno iščemo nove ideje, rešitve in izboljšave, ovire pa so za nas izzivi, ki vodijo k razvoju in stalnemu napredku.

Na vaši nadaljnji študijski poti vam želimo vse dobro in upamo, da del vaše življenjske zgodbe postane prav Fakulteta za strojništvo.

dekan red. prof. dr. Matej Vesenjak


Aktualni razpisi za vpisZakaj študirati na Fakulteti za strojništvo UM?


Položaj fakultete v mestnem jedru

Položaj fakultete v mestnem jedru

Fakulteta za strojništvo se nahaja v središču Maribora, ki je za mnoge najlepši, najzanimivejši in najbolj dinamičen del štajerske prestolnice. Smo tik ob prelepem Slomškovem trgu, ki ga krasijo Slovensko narodno gledališče Maribor, sedež Univerze v Mariboru in Stolna cerkev. Le nekaj korakov vstran so Univerzitetna knjižnica Maribor, kopališče Pristan in povsem na novo zgrajeni študentski domovi.

V neposredni bližini so še Mestni park, vsem dobro poznan Lent in številni muzeji ter galerije. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na zanimive lokale v mestnem središču, ki ponujajo pestro kulturno in zabavno življenje. Na sprehajalnih poteh in prostranih smučiščih na Pohorju, ki so od nas oddaljeni le nekaj minut vožnje z avtomobilom, se lahko brezskrbno predajate razkošni naravi.

Učilnice in laboratoriji

Učilnice in laboratoriji

Fakulteta za strojništvo je prostorsko odlično povezana z drugimi mariborskimi tehniškimi fakultetami, kar vam zagotavlja dinamično študentsko življenje in navezovanje stikov s študenti in študentkami sorodnih programov. Ta prostorska povezanost vam bo dostikrat v pomoč, saj lahko na enem mestu opravljate skoraj vse študijske obveznosti, kar je še posebej pomembno pri programih, ki so interdisciplinarno zasnovani.

Privlačni študijski programi

Privlačni študijski programi

Ponujamo vam zelo zanimive študijske programe. Izbirate lahko med univerzitetnimi (bolonjskimi) študijskimi programi strojništva, gospodarskega inženirstva, mehatronike, tehniškega varstva okolja ter oblikovanja in tekstilnih materialov. Prav tako izvajamo tudi visokošolske strokovne študijske programe strojništva, mehatronike in tehnologije tekstilnega oblikovanja. Vsi univerzitetni programi so usklajeni z bolonjskimi smernicami študija, zasnovani so sodobno in atraktivno ter so primerljivi s sorodnimi evropskimi študijskimi programi.

Vsakemu našemu študentu se že v prvem letniku dodeli mentor, ki ga z nasveti varno vodi skozi zanimiv študijski proces vse do diplomiranja. Zaradi inovativnega načina študija je pridobljeno znanje kakovostno, napredovanje študentov v višje letnike pa razmeroma enostavno. Pri vseh študijskih programih lahko del študijskih vsebin izbirate povsem po lastnih željah. Če vas pritegnejo druga študijska in kulturna okolja, lahko študijske obveznosti opravljate tudi v tujini.

Odlične zaposlitvene možnosti

Odlične zaposlitvene možnosti

Študijske vsebine kateregakoli programa so prilagojene potrebam slovenskega in evropskega gospodarstva. Smo mednarodno uveljavljena in ugledna fakulteta, zato se naši diplomanti zlahka zaposlijo. Poklici, ki jih pridobe študenti prek naših študijskih programov, so med najbolj iskanimi tako doma kakor tudi v tujini. Imamo odlične stike s slovenskimi podjetji in drugimi ustanovami, kar omogoča kakovostno opravljanje obvezne prakse, poleg tega pa je delo v podjetju zelo pogosto odskočna deska za bodočo zaposlitev.

Zgledne stike imamo tudi s številnimi podjetji in univerzami v Evropi in v svetu, kar so mnogi naši študenti in diplomanti s pridom izkoristili pri nadgrajevanju strokovne usposobljenosti in vodstvenih potencialov. Statistični podatki (slika desno) zgovorno kažejo, da so naši inženirji med najbolj iskanimi kadri že vrsto let in tudi v letu 2013: poklici, ki jih izobražujemo, so prav na vrhu iskanosti (Vir: Zavod RS za zaposlovanje, 2013).

Nove priložnosti

Nove priložnosti

Po dokončanih dodiplomskih študijskih programih lahko študij nadaljujete na naših dvoletnih bolonjskih magistrskih študijskih programih, kasneje pa tudi na doktorskih študijskih programih.


Aktualni razpisi za vpis