Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Raziskovanje na Fakulteti za strojništvo

Na področju razvoja in znanosti Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru sledi in uresničuje svojo strategijo o raziskovalni odličnosti.

Naši raziskovalci so izjemni, kar izkazujemo s številnimi uspešno zaključenimi in tekočimi nacionalnimi projekti, prav tako smo dobro vpeti v mednarodno okolje, kar izkazujemo z mnogimi EU projekti iz programa Obzorje 2020 in Obzorje Evropa. Kot tudi iz strukturnih in kohezijskih programov, kar povečuje našo prepoznavnost in konkurenčnost pri raziskovalni dejavnosti. Po številu znanstvenih objav sodimo med najdejavnejše in uspešnejše na UM, kot tudi v evropskem prostoru. Naši doktorji znanosti so prepoznavni strokovnjaki in so integrirani v uspešna podjetja in naš moto je nenehna skrb za intenziven prenos znanja ter vzpostavitev inovacij v gospodarstvo. Nenehno se trudimo na področju vključevanja študentov v znanstvenoraziskovalno delo in jih tako opolnomočimo za konkurenčnost na trgu delovne sile.

Na fakulteti se zavedamo, da uspeh ni samo odlično raziskovalno delo, ampak tudi dobri medsebojni odnosi, pri čemer vzpodbujamo poštenost, iskrenost, profesionalno etiko kot tudi družbeno odgovornost pri raziskovanju in izobraževanju. Vzpodbujamo avtonomijo in odprtost raziskovalnega in izobraževalnega dela, predvsem pa želimo še močneje okrepiti medsebojno povezovanje in vzpostaviti interdisciplinarni preplet inženirskih ved.

V prihodnosti gre naša vizija tudi v smer odgovornega vzdrževanja vrhunske raziskovalne infrastrukture, kot tudi dodatni pridobitvi le te. Prav tako želimo še najprej delovati po načelu odprtega dostopa, tako po odprto-dostopnosti z raziskovalno infrastrukturo kot tudi odprtega dostopa na področju znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov. Krepili bomo uporabo umetne inteligence ter njeno uvajanje po načinu etičnih načel.

Naš cilj je še nadalje vzdrževati sodoben raziskovalni in inovacijski ekosistem, ki bo rezultiral v prebojne raziskave, učinkovit prenos znanja v gospodarstvo tako na nacionalnem kot tudi svetovnem merilu. Hkrati moramo odgovorno naslavljati in reševati gospodarske in družbene izzive, kar bo omogočalo višjo kakovost življenja, hkrati z dvigom dodane vrednosti in konkurenčnosti kot tudi zagotavljanja boljših delovnih mest.  

Vse navedene aktivnosti potekajo v skladu s Strategijo Evropa 2020, Raziskovalno in inovacijsko strategijo EU 2020-2024, Raziskovalno in inovacijsko strategijo Slovenije 2021-2030, Vizijo in usmeritvami Univerze v Mariboru (od 2021-2030) in številnimi drugimi strateškimi dokumenti.

 

red. prof. dr. LIDIJA FRAS ZEMLJIČ, univ. dipl. inž. kem. tehnol.
Prodekanja za raziskovalno dejavnost


red. prof. dr. LIDIJA FRAS ZEMLJIČ

Prodekanja za raziskovalno dejavnost

Prof. dr. Lidija Fras Zemljič

Prostor: B-306

Telefon: +386 (0)2 220 7909

lidija.fras@um.si