Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Pravilnik o izvajanju mednarodnih študijskih izmenjav na Fakulteti za strojništvo

Pravilnik o izvajanju mednarodnih študijskih izmenjav na Fakulteti za strojništvo

Pravilnik o izvajanju mednarodnih študijskih izmenjav na Fakulteti za strojništvo

Razpis

Razpis

POMEMBNO;

1. Prijava študentov na razpis je mogoča tudi po roku (30.03.2024), ampak le z dovoljenjem fakultetnih Erasmus koordinatorjev

2. Študentom FS se ni potrebno predohodno prijaviti na matični fakulteti.  Rok za oddajo elektronske prijave na spletni strani https://studentexchange.um.si je 30. marec 2024.

Prijava

Prijava

Prijava poteka v 3 korakih

 1. Elektronska prijava (naslov)
  Študent se za priznavanje predmetov dogovori z vodjo študijskega programa, ki podpiše soglasje oz. dokument 'Priznavanje predmetov na FS'.
   
 2. Na spletnih straneh izbrane partnerske institucije v tujini preverite, kakšni dokumenti in postopki za prijavo Erasmus študentov so potrebni ter poskrbite, da so dokumenti do ustreznega roka poslani partnerski instituciji.
   
 3. Študent po prejemu pisma o sprejemu (Acceptance Letter) oz. potrjenega prijavnega obrazca (Application Form) in potrjenega študijskega sporazuma (Learning Agreement) od univerze gostiteljice iz tujine iz spletne strani preko katere se je prijavil na ta razpis, natisne prošnjo za pridobitev finančne dotacije Erasmus, jo podpiše in s prejetimi potrdili pošlje na naslov:

Univerza v Mariboru
Služba za mednarodno sodelovanje in programe mobilnosti
Slomškov trg 15
2000 Maribor

Če iz nobenega zgoraj navedenega s strani univerze gostiteljice potrjenega dokumenta (Acceptance Letter, Application Form, Learning Agreement), ki ga bo študent priložil prošnji za finančno dotacijo, nista natančno razvidna datum začetka in datum konca študijskih obveznosti v tujini, študent prošnji obvezno priloži še potrdilo o trajanju rednih študijskih obveznosti v tujini ali študijski koledar (Academic Calendar).

Na spletni strani najdete navodila za elektronsko prijavo.
 

Pogoji za pridobitev statusa "Erasmus+ študenta":

Na razpis se lahko prijavi študent, ki izpolnjuje osnovne pogoje za pridobitev statusa "Erasmus+ študenta", ki jih določa program:

 • da ima med študijem v tujini aktiven status študenta na matični fakulteti Univerze v Mariboru,
 • da v času dosedanjega študija na isti stopnji študija še ni izkoristil določenega števila mesecev izmenjave.

Študent imamožnost mobilnosti (študij in/ali praktično usposabljanje) do 12 mesecev na vsaki stopnji študija. Če študent vseh mesecev ne izkoristi v času študija, lahko le-te izkoristi za praktično usposabljanje v roku 12 mesecev po diplomiranju (vendar min. 2 meseca).
 

Dodatni kriteriji za študente na Fakulteti ta strojništvo:

V primeru, da se na isto institucijo prijavi več študentov kot je razpisanih prostih mest, bomo pri izbiri kandidatov točkovali prijavnice študentov po naslednjih kriterijih:

 1. Prednost pri izboru imajo študenti, ki se prvič prijavljajo na izmenjavo in študenti, ki v primeru predhodne izbire niso odpovedali študija ERASMUS+ v tujini.
 2. Dodatni kriterij Fakultete za strojništvo upošteva uspešnost študenta na domači fakulteti, glede na naslednje kriterije, po vrstnem redu, kot sledi:
 • Višji letnik oz. opravljeno število ECTS.
 • Povprečna ocena študija.
 • Sodelovanje pri dodatnih aktivnostih (npr. prodekan študent, član senata ali komisij FS).

Tuje inštitucije

Tuje inštitucije

 • Vse informacije o tujih inštitucijah najdete na tej povezavi.

Predmeti

Predmeti

Kako izberem predmete?

Za predmete, ki jih boste opravljali na tuji instituciji poiščete ekvivalente/podobne predmete, kot bi jih opravljali na FS. Tako vam bomo na FS lahko ob vaši vrnitvi domov predmete, ki ste jih s pozitivno oceno opravili na tuji instituciji, priznali kot opravljene.

Priznavanje predmetov na FS:

Za odobritev finančne dotacije v času študija v tujini mora študent za:

 • trimester (3 mesece) študija v tujini zbrati najmanj 10 ECTS točk,
 • 1 semester študija v tujini zbrati najmanj 20 ECTS točk,
 • 2 semestra študija v tujini zbrati najmanj 40 ECTS točk.

ERASMUS brošura za študente

ERASMUS brošura za študente

Po zaključku mobilnosti

Po zaključku mobilnosti

Po zaključku mobilnosti Erasmus koordinatorju na FS predložite dokazilo o opravljenih študijskih obveznostih na partnerski instituciji (Transcript of Records), dokument 'Priznavanje predmetov na FS' na osnovi katerega se izvede postopek priznavanja opravljenih obveznosti ter potrdili o prihodu in odhodu na mobilnost (npr. Confirmation 1 in 2).

Erasmus koordinator na FS pregleda, prevede (iz ECTS ocen v obstoječi sistem ocen UM) in pripravi predlog za študijsko komisijo FS, ki izda sklep o priznavanju predmetov. Ocene priznanih predmetov v referatu FS vnesejo v AIPS.

Poročilo o bivanju v tujini

O bivanju v tujini poročate Erasmus koordinatorju na FS (kot je opisano zgoraj), Erasmus koordinatorju na Univerzi v Mariboru - Službi za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje (izpolnjen formular Končno poročilo študenta, potrdilo o priznanju opravljenih obveznosti v tujini, ki ga izda Erasmus koordinator na FS, ter ostala dokazila) ter Službi za programe EU v primeru štipendiranja (opisno poročilo, dokumenti, finančno poročilo in računi - hranite vse račune za plačila v tujini (od stanovanja do nakupa hrane), saj jih morate hraniti 5 let!).

Dodatne informacije

Dodatne informacije

Kaj moram storiti ob prihodu v tujino

Ob prihodu v tujino morate urediti vse, kar vam je naložila tuja institucija. Poleg tega se morate javiti njihovemu Erasmus koordinatorju. Ta vam izda potrdilo o vašem prihodu - Obrazec "Confirmation 1", ob odhodu domov pa vam podpiše Obrazec "Confirmation 2".

Sprememba "Learning Agreementa"

Obveznosti iz študijskega sporazuma (Learning Agreement), za katerega ste se dogovorili pred odhodom v tujino, lahko naknadno tudi spremenite, če se s tem tuja in matična institucija strinjata. Vendar pa morate spremembe izvesti čimprej (najbolje še pred pričetkom študijskega semestra), saj vam v nasprotnem primeru tuja institucija spremembe lahko zavrne. Vse spremembe je potrebno dogovarjati pisno. V ta namen je potrebno izpolniti obrazec Changes to Learning Agreement, ki ga podpišejo vse tri strani - študent, matična ter tuja institucija.

Podaljšanje študija v tujini

Študij v tujini lahko podaljšate, če se s tem strinja tako matična kot tuja institucija. Pri tem pa morate vedeti, da je Erasmus+ sofinanciranje za nadaljnje mesece študija v tujini možno le, če je ostalo še dovolj Erasmus sredstev za tekoče študijsko leto. Študij na tuji instituciji lahko traja najmanj 3 mesece ter največ 12 mesecev. Podaljšate pa ga lahko le do konca tekočega študijskega leta!

Za podaljšanje je potrebno zaprositi matično institucijo preko obrazca Changes to Learning Agreement, ki ga podpišejo vse tri strani - študent, matična ter tuja institucija. Na obrazcu izpolnite rubriko Changes to the previously agreed duration of stay kot tudi Changes to the original proposed Learning Agreement, kamor vnesete predmete, ki jih boste opravljali v novem semestru. Za vsak novoizbran predmet, ki ga želite zamenjati za predmet na matični fakulteti, morate pridobiti tudi pisno privoljenje profesorja nosilca tega predmeta na FS. Za en semester morate opraviti (s pozitivno oceno) obveznosti v vrednosti najmanj 20 ECTS točk, za dva semestra pa najmanj 40 ECTS točk. Na tuji instituciji je potrebno preveriti ali le-ta zahteva dodatne dokumente/postopke za podaljšanje Erasmus+ študija ter kakšni so roki za oddajo potrebne dokumentacije.


Navadno je potrebno najaviti podaljšanje študija 1-2 meseca pred pričetkom novega semestra, da vam lahko tuja institucija podaljša bivanje v študentskem domu.

Opravljanje diplome

Študenti FS lahko na tuji inštituciji pripravi vsebino diplomske naloge s katero soglaša tudi mentor na FS in jo glede na zahteve tuje institucije v tujini tudi predstavi. Po zaključku mobilnosti je treba diplomsko nalogo, pripravljeno v skladu z navodili za pripravo zaključnih del na FS, tudi zagovarjati.ERASMUS+ MOBILNOST OSEBJA

ERASMUS+ MOBILNOST OSEBJA

https://www.erasmusplus.um.si/zaposleni/


OBRAZCI ZA ERASMUS+ ŠTUDIJ

Za dodatne informacije pišite na fs.erasmus@um.si oz. se obrnite na fakultetne koordinatorje:

Koordinatorica programa Erasmus
za področje strojništva:
Koordinatorica programa Erasmus
za področje tekstilstva:
izr. prof. dr. Nataša Vujica Herzog izr. prof. dr. Julija Volmajer Valh

Govorilne ure Erasmus+ pisarne :   vsak torek: 9:00 – 11:00 (J2-229/1)