Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

O študijskem programu

O študijskem programu

Magistrski študijski program 2. stopnje obsega uravnoteženo kombinacijo znanj, ki smo jih v skladu s priporočili evropskega združenja za izobraževanje inženirjev (SEFI) okvirno razdelili med znanstvene temelje, tehnološke temelje, aplikativna in sistemska znanja z industrijsko prakso in diplomskim delom ter individualna in poslovna znanja.

Predmetnik

Predmetnik

Predmetnik podiplomskega magistrskega študijskega programa 2. stopnje Mehatronika

Predmetnik z učnimi vsebinami 
Objavljen je na spletnih straneh Univerze v Mariboru. Izberite ustrezen letnik in seveda smer študija. S klikom na posamezen predmet si lahko ogledate tudi učni načrt le-tega.

Pogoji za vpis in merila za izbiro ob omejitvi vpisa

Pogoji za vpis in merila za izbiro ob omejitvi vpisa

 

Na magistrski študijski program 2. stopnje Mehatronika se lahko vpiše, kdor je zaključil:

  • Študijski program prve stopnje z ustreznih strokovnih področij: Mehatronika (0788); Metalurgija, strojništvo in kovinarstvo (0715); Gospodarsko inženirstvo-strojništvo (0788); Elektrotehnika in energetika (0713); Gospodarsko inženirstvo-elektrotehnika (0788); Elektronika in avtomatizacija (0714), Motorna vozila, ladje in letala (0716); Fizika (0533).
  • Študijski program prve stopnje z drugih strokovnih področij: Matematika (0541); Statistika (0542); Razvoj in analiza programske opreme in aplikacij (0613); Kemijsko inženirstvo in procesi (0711), če je pred vpisom v študijski program opravil študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija v obsegu 20 ECTS, ki jih kandidat lahko opravi med študijem na prvi stopnji, v programih za izpopolnjevanje oz. z opravljanjem diferencialnih izpitov pred vpisom v študijski program. Opraviti mora naslednje obveznosti: Osnove elektrotehnike (6 ECTS), Strojni elementi (8 ECTS), Elektronika za mehatronike (6 ECTS).
  • Visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z ustreznih strokovnih področij: Mehatronika (0788); Metalurgija, strojništvo in kovinarstvo (0715); Gospodarsko inženirstvo-strojništvo (0788); Elektrotehnika in energetika (0713); Gospodarsko inženirstvo-elektrotehnika (0788); Elektronika in avtomatizacija (0714), Motorna vozila, ladje in letala (0716); Fizika (0533).
  • Visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z drugih strokovnih področij: Matematika (0541); Statistika (0542); Razvoj in analiza programske opreme in aplikacij (0613); Kemijsko inženirstvo in procesi (0711), če je pred vpisom v študijski program opravil študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija v obsegu 20 ECTS, ki jih kandidat lahko opravi med študijem na prvi stopnji, v programih za izpopolnjevanje oz. z opravljanjem diferencialnih izpitov pred vpisom v študijski program. Opraviti mora naslednje obveznosti: Osnove elektrotehnike (6 ECTS), Strojni elementi (8 ECTS), Elektronika za mehatronike (6 ECTS).
  • Univerzitetni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z ustreznih strokovnih področij: Mehatronika (0788); Metalurgija, strojništvo in kovinarstvo (0715); Gospodarsko inženirstvo-strojništvo (0788); Elektrotehnika in energetika (0713); Gospodarsko inženirstvo-elektrotehnika (0788); Elektronika in avtomatizacija (0714), Motorna vozila, ladje in letala (0716); Fizika (0533); Takemu kandidatu se znotraj študijskega programa prizna praviloma 60 ECTS, le-ta pa se vpiše v drugi letnik študija, če s priznanimi obveznostmi izpolnjuje pogoje za prehod, določene z akreditiranim študijskim programom.
  • Univerzitetni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z drugih strokovnih področij: Matematika (0541); Statistika (0542); Razvoj in analiza programske opreme in aplikacij (0613); Kemijsko inženirstvo in procesi (0711). Takemu kandidatu se znotraj študijskega programa prizna 30 ECTS, le-ta pa se skladno s tem vpiše v ustrezni letnik študija.
  • Visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, in študijski program za pridobitev specializacije, sprejet pred 11. 6. 2004, z ustreznih strokovnih področij: Mehatronika (0788); Metalurgija, strojništvo in kovinarstvo (0715); Gospodarsko inženirstvo-strojništvo (0788); Elektrotehnika in energetika (0713); Gospodarsko inženirstvo-elektrotehnika (0788); Elektronika in avtomatizacija (0714), Motorna vozila, ladje in letala (0716); Fizika (0533);Takemu kandidatu se znotraj študijskega programa prizna praviloma 60 ECTS, le-ta pa se vpiše v drugi letnik študija, če s priznanimi obveznostmi izpolnjuje pogoje za prehod, določene z akreditiranim študijskim programom.  
  • Visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, in študijski program za pridobitev specializacije, sprejet pred 11. 6. 2004, z drugih strokovnih področij: Matematika (0541); Statistika (0542); Razvoj in analiza programske opreme in aplikacij (0613); Kemijsko inženirstvo in procesi (0711). Takemu kandidatu se znotraj študijskega programa prizna 30 ECTS, le-ta pa se skladno s tem vpiše v ustrezni letnik študija.

Pri izbiri kandidatov za vpis v študijski program 2. stopnje Mehatronika se upošteva uspeh pri študiju prve stopnje:

  • Povprečna ocena z zaključnim delom: 100 %

Pogoji za vpis v višji letnik Mehatronika MAG

Pogoji za vpis v višji letnik Mehatronika MAG

Pogoji za napredovanje študentov 

Pogoji za napredovanje v 2. letnik:

Študenti napredujejo v 2. letnik, če z opravljenimi izpiti 1. letnika zberejo najmanj 48 ECTS kreditnih točk.

Študentom, ki ne izpolnjujejo vseh obveznosti za napredovanje, lahko Komisija za študijske zadeve članice univerze na njihovo prošnjo izjemoma odobri vpis v 2. letnik, če imajo izpolnjenih več kot polovico študijskih obveznosti 1. letnika (več kot 30 ECTS), v kolikor obveznosti niso mogli izpolniti iz upravičenih razlogov, ki so določeni v Statutu Univerze v Mariboru, in če je pričakovati, da bodo obveznosti izpolnili.

Kompetence diplomanta

Kompetence diplomanta

Študentje interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa 2. stopnje Mehatronika bodo v izobraževalnem procesu pridobili ustrezne kompetence, da bodo sposobni v skladu s standardi delovne uspešnosti izvršiti strokovno in raziskovalno-razvojno najtežje naloge s področja svoje stroke. Absolventom tega programa bomo omogočili pridobivanje kakovostnega znanja, poleg tega pa tudi veščine, spretnosti, vrednote in pozitivno samopodobo, ki poleg znanja znatno pripomorejo k delovni uspešnosti. Program absolventu tega programa omogoča pridobitev širokega znanja s povezovanjem teoretičnih konceptov s strokovnimi in aplikativnimi ter razvoj sposobnosti za prenos in uporabo teoretičnega znanja v prakso za kreativno reševanje najtežjih strokovnih in razvojno-raziskovalnih problemov. Pri tem se uporablja znanstvene metode, izkorišča obstoječe znanje in išče nove vire. Je strokoven in kritičen, iniciativen in samostojen, hkrati pa komunikativen z možnostjo sporazumevanja v stroki in med strokami, znotraj organizacij in navzven s partnerji in strankami. Absolvent tega programa med študijem razvije strokovno kritičnost in odgovornost, iniciativnost in samostojnost pri odločanju ter vodenju najzahtevnejših strokovnih in razvojno-raziskovalnih del. S projektnim delom in praktičnim delom na magistrski nalogi pod vodstvom usposobljenega mentorja pridobijo sposobnost, ki omogoča praktično realizacijo teoretičnih in strokovnih najzahtevnejših konceptov.

Zaposlitvene možnosti

Zaposlitvene možnosti

Študentje interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa 2. stopnje Mehatronika bodo v izobraževalnem procesu pridobili ustrezne kompetence, da bodo sposobni v skladu s standardi delovne uspešnosti izvršiti strokovno in raziskovalno-razvojno najtežje naloge s področja svoje stroke. Absolventom tega programa bomo omogočili pridobivanje kakovostnega znanja, poleg tega pa tudi veščine, spretnosti, vrednote in pozitivno samopodobo, ki poleg znanja znatno pripomorejo k delovni uspešnosti.
Število vpisnih mest

30


Tiskano gradivo

Brošura

pdf datoteka


 

Stopnja in vrsta študija

interdisciplinarni podiplomski
(2. stopnja)
magistrski

Smeri študijskega programa

Program nima smeri,

Trajanje študija in število ECTS

2 leta, 120 ECTS

4 semestri

Pridobljen strokovni naziv

magister(ica) inženir(ka) mehatronike

skrajšano: mag. inž. meh.

Vodja študijskega programa

izr. prof. dr. Aleš Hace

ales.hace@um.si