Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Inkluzivno oblikovanje za zeleni prehod


Inkluzivno oblikovanje za zeleni prehod

Inkluzivno oblikovanje za zeleni prehod

Vsebina

Cilj izobraževanja z naslovom  "Inkluzivno oblikovanje za zeleni prehod" je v prvi vrsti slušatelje ozavestiti o pomenu inkluzivnega oblikovanja, tako za ljudi, kot tudi za okolje, nenazadnje pa tudi o njegovem pozitivnem vplivu na razvoj podjetij in okolja, v katerem se inkluzivno oblikovanje uveljavi kot primarni način razvoja izdelkov, še posebej kadar gre za izdelke široke potrošnje.

Vsebino izobraževanja lahko strnemo v naslednje točke:

  • Predstavitev paradigme in osnovnih pojmov inkluzivnega oblikovanja.
  • Zakaj je inkluzivno oblikovanje prijaznejše do ljudi in okolja?
  • Razumevanje različnosti ljudi in njihovih sposobnosti za uporabo izdelkov.
  • Dimenzije inkluzivnega oblikovanja in aktivnosti, ki so z njim povezane.
  • Načela inkluzivnega oblikovanja.
  • Dileme, s katerimi se je treba soočiti in jih razjasniti v okviru inkluzivnega oblikovanja.
  • Digitalna in praktična orodja za inkluzivno oblikovanje.
  • Študije primerov.

Nosilec izobraževanja

Nosilec izobraževanja

red. prof. dr. Bojan Dolšak 

Profesor dr. Bojan Dolšak je predstojnik Katedre za konstruiranje in oblikovanje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Pedagoško in raziskovalno se posveča različnim vidikom sodobnega računalniško podprtega integriranega razvoja izdelkov, ki imajo skupni cilc zagotoviti izpolnjevanje najrazličnejših kriterijev in pričakovanj končnih uporabnikov. Z inkluzivnim oblikovanjem se je prvič srečal leta 2014 v okviru sodelovanja na Evropskem projektu ErgoWork. Od takrat principe inkluzivnega oblikovanja vključuje v pedagoški proces, hkrati pa na tem področju tudi raziskuje. Je avtor učbenika »Ergonomski vidiki razvoja izdelkov«, v katerem je eno poglavje namenjeno tudi predstavitvi inkluzivnega oblikovanja. 
 

Ostali izvajalci

Ostali izvajalci

doc. dr. Jasmin Kaljun

Docent dr. Jasmin Kaljun, je vodja magistrskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Njegovo raziskovalno in pedagoško delo je usmerjeno v uvajanje kreativnih pristopov k oblikovanju in razvoju izdelkov, ki temeljijo na ergonomskih in estetskih principih ter se opirajo na računalniško podprto oblikovanje in konstruiranje. Poseben poudarek daje implementaciji naprednih metodologij razvoja izdelkov, ki temeljijo na principih inkluzivnega oblikovanja, uporabniško usmerjenega oblikovanja, kreativnega razvoja novih izdelkov in inženirskega oblikovanja.  Je soavtor univerzitetnega učbenika »Ergonomski vidiki razvoja izdelkov«, ki med drugim obravnava tudi področje inkluzivnega oblikovanja.

Cilji in kompetence

Cilji in kompetence

Slušatelji bodo v okviru izobraževanja pridobili kompetence, na podlagi katerih bodo sposobni razvijati inkluzivne izdelke, hkrati pa bodo sposobni razpoznati tudi izdelke, ki jih je mogoče s pomočjo uporabe načel inkluzivnega oblikovanja izboljšati v smislu vključitve večje populacije potencialnih uporabnikov in hkratnega zmanjšanja negativnih vplivov na okolje. Pridobljene kompetence bodo dokazali z izdelavo in predstavitvijo (zagovorom) seminarske naloge.

Pogoji za pristop k izobraževanju

Pogoji za pristop k izobraževanju

Izobraževanje je namenjeno razvojnim inženirjem, ki se pri svojem delu praviloma že srečujejo z izzivi, ki jih inkluzivno oblikovanje naslavlja. Program izobraževanja temelji na predpostavki, da slušatelji poznajo osnovne principe razvoja izdelkov, s poudarkom na fazi konstruiranja.

Predviden urnik

Predviden urnik

Urnik predavanj (P) / seminarja (S) / vaj (V)

Dan                                                                  Čas                                                    Vsebina   (po alinejah)                                                                                                                                     

21. 5. 2024

10:00 – 11:30 (P)
11:30 – 13:00 (S)

 
  • predstavitev izobraževanja (P)
  • opredelitev osnovnih pojmov (P)
  • opredelitev seminarskih nalog (S)
 

23. 5. 2024

08:00 – 09:30 (P)
09:30 – 11:00 (S)

 
  • vpliv inkluzivnega oblikovanja na okolje (P) 
  • razumevanje različnosti ljudi (P)
  • razdelitev seminarskih nalog (S)
 

28. 5. 2024

08:00 – 11:00 (V)
11:00 – 14:00 (P)

 
  • načini prepoznavanja različnosti (AV) (V)
  • načini prepoznavanja omejitev (V)
  • proces empatizacije (V)
  • načela inkluzivnega oblikovanja (P)
  • študije primerov (P)
 

30. 5. 2024

08:00 – 11:00 (P)
11:00 – 14:00 (V)

 
  • dimenzije inkluzivnega oblikovanja (P)
  • digitalna in praktična orodja za inkluzivno oblikovanje (P)
  • antropometrična orodja za inkluzivno oblikovanje (RV) (V)
  • virtualno inkluzivno oblikovanje (V)
 

4. 6. 2024

08:00 – 11:00 (V)
11:00 – 14:00 (S)

 
  • praktična izkušnja inkluzivnega oblikovanja (LV) (V)
  • empatizacija v praksi (V)
  • vmesne predstavitve seminarskih nalog (S)
 

6. 6. 2024

08:00 – 11:00 (V)
11:00 – 14:00 (P)

 
  • načela inkluzivnega oblikovanja (P)
  • razvoj virtualnih dvojčkov uporabnikov (RV) (V)
 

11. 6. 2024

08:00 – 11:00 (V)
11:00 – 14:00 (P)
 
  • inkluzivno oblikovanje za zeleni prehod (RV) (V)
  • parametrično modeliranje prilagojeno posamezniku (V)
  • dileme v okviru inkluzivnega oblikovanja (P)
 

20. 6. 2024

08:00 – 11:00 (S)

 
  • končne predstavitve in zagovori seminarskih nalog (S) 
 

Razpisani datumi izobraževanja

21. 5. – 20. 6. 2024


Prijava na izobraževanje

ODDAJ PRIJAVO

Vprašanja: bojan.dolsak@um.si


Vrsta potrdila

POTRDILO O UDELEŽBI


Cena izobraževanja

BREZPLAČNO
do 30. 9. 2025

Učno okolje

KOMBINIRANO
Srečanje (4. 6. 2024) v živo, vse ostalo na daljavo (MS Teams)

Jezik

SLOVENSKI

Število prostih mest

MAX 20

Trajanje izobraževanja

1 MESEC

(dvakrat na teden)