Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Drage dijakinje in dijaki, bodoče študentke in študenti!

Veseli smo, da vas zanima študij pri nas. Pred vami so osnovne informacije o zanimivih in prenovljenih bolonjskih študijskih programih, ki jih izvajamo na naši fakulteti. Naši študijski programi izobražujejo inženirje in inženirke za raznovrstne poklice, za pestre zaposlitvene možnosti, za najbolj iskane poklice doma in v Evropski uniji, za razvoj in upravljanje sodobnih tehnologij in za visoke vodstvene položaje. 
 
Še več, če boste želeli, lahko del študija opravite tudi v tujini. Poleg tega vam študij na naši fakulteti omogoča dobre možnosti za štipendiranje vašega izobraževanja. Prepričani smo, da vam bodo naslednje informacije olajšale izbiro želenega študijskega programa in pripomogle k lažji odločitvi za vpis na Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru. 

dekan red. prof. dr. Bojan Dolšak


Aktualni razpisi za vpis


Razpis - Dodiplomski študijski programi (1. stopnja)

Razpis - Dodiplomski študijski programi (1. stopnja)

Razpis za vpis v študijskem letu 2020/2021. 

Pred prijavo pozorno preberite Skupne določbe Razpisa ter navodila na EVŠ Portalu. 

Prijave potekajo elektronsko, in sicer preko spletnega portala eVŠ.

Zaradi spremenjenih okoliščin (COVID-19) zadostuje prijava za vpis oddana le elektronsko na portalu eVŠ.

Prvi prijavni rok za državljane RS Slovenije in državljane članic EU: 12. februar do 18. marec 2020

OBVESTILO: Prijavni roki, ki so zaradi izrednih razmer v povezavi s situacijo COVID-19 bili odprti do nadaljnjega, se bodo uradno zaključili z dnem 9. junij 2020!

 V Uradnem listu RS, št. 74/20 z dne 21. 5. 2020 je bil objavljen Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki začne veljati 1. 6. 2020. Glede na tek materialnih rokov to pomeni, da je osmi dan od dneva prenehanja ukrepov 9. 6. 2020.  

 

Drugi prijavni rok za državljane RS Slovenije in državljane članic EU: 20. avgust do 28. avgust 2020

Rok za zapolnitev prostih vpisnih mest za državljane RS Slovenije in državljane članice EU: 24. do 25. september 2020 do 12. ure (podpisane prijavne liste s prilogami, mora FS prejeti najkasneje do 25. septembra do 18.ure!). V tem roku razpisujemo samo IZREDNI študij visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje Strojništvo.

Prijavni rok za vpis po merilih za prehode: 1. do 17. september 2020

Prijavni rok za tujce iz držav nečlanic EU in Slovence brez slovenskega državljanstva: 12. februar do 20. april 2020

Za dodatne informacije kontaktirajte Referat Fakultete za strojništvo UM:

 

Vpis sprejetih v prvem prijavnem roku bo potekal od 10. do 14. avgusta 2020, po terminskem planu FS, na dan, ki bo naveden v vabilu za vpis FS.

Vpis sprejetih v drugem prijavnem roku bo potekal v zadnjem tednu meseca septembra.

Razpis - Podiplomski študijski programi (2. in 3. stopnja)

Razpis - Podiplomski študijski programi (2. in 3. stopnja)

 

 

Razpis za vpis v podiplomske študijske programe Univerze v Mariboru 2020/2021

 

PRIJAVNI ROKI ZA DRŽAVLJANE RS IN DRŽAVLJANE DRŽAV ČLANIC EU

Prijavni rok: 31. marec do 6. september 2020   
(rok za diplomiranje in predložitev dokazil na Fakulteti za strojništvo UM: 10. september 2020)

Morebitni rok za zapolnitev prostih vpisnih mest: 21. september do 22. septembra 2020 do 12. ure  
(rok za diplomiranje in predložitev dokazil na Fakulteti za strojništvo UM: 22. september 2020)

 

PRIJAVNI ROKI ZA SLOVENCE BREZ SLOVENSKEGA DRŽAVLJANSTVA TER TUJCE-DRŽAVLJANE DRŽAV NEČLANIC EU

Prvi prijavni rok: 31. marec do 31. maj 2020

OBVESTILO: Prijavni roki, ki so zaradi izrednih razmer v povezavi s situacijo COVID-19 bili odprti do nadaljnjega, se bodo uradno zaključili z dnem 9. junij 2020!
V Uradnem listu RS, št. 74/20 z dne 21. 5. 2020 je bil objavljen Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki začne veljati 1. 6. 2020. Glede na tek materialnih rokov to pomeni, da je osmi dan od dneva prenehanja ukrepov 9. 6. 2020.  

Rok za zapolnitev prostih vpisnih mest: 6. julij do 6. september 2020

 

Prijave potekajo elektronsko, in sicer prek spletnega portala eVŠ.

Pred prijavo natančno preberite Skupne določbe Razpisa ter navodila na eVŠ portalu.
Bodite pozorni na roke za pravočasno oddajo prijave v eVŠ-ju ter pravočasno poslano prijavo in dokazila, ki jih morate poslati na fakulteto do rokov, kot so objavljeni.
 
Kandidati lahko prijavo za vpis oddate na tri načine, in sicer s kvalificiranim digitalnim potrdilom, z uporabniškim imenom in geslom ali z računom avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture (AAI-račun):
- če se kandidati prijavljate s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z AAI-računom, potem obrazca ne pošiljate po pošti, ampak priporočeno po pošti na fakulteto pošljete le priloge,
- če se kandidati prijavljate brez kvalificiranega digitalnega potrdila (z uporabniškim imenom in geslom), potem obrazec natisnete, podpišete in skupaj s prilogami osebno dostavite ali priporočeno pošljete na fakulteto do roka, kot je naveden v splošnih določilih.

Priloge k prijavi so:
- overjena kopija diplomske listine oz. potrdila o diplomiranju,
- overjena kopija priloge k diplomi oz. potrdilo o opravljenih izpitih.
Opomba: diplomanti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, priložite samo kopijo diplomske listine oz. potrdila o diplomiranju.

Prijava za vpis je pravilno oddana šele takrat, ko kandidati v spletni aplikaciji eVŠ pritisnete gumb POŠLJI. (Vse prijave, ki niso bile oddane z elektronskim podpisom ali z AAI-računom, morajo biti osebno dostavljene ali priporočeno poslane po pošti na naslov fakultete najkasneje do datuma in ure, ki je naveden v besedilu razpisa. Fakulteta mora podpisan obrazec in priloge prejeti do navedenih terminov ne glede na vrsto prenosa pošiljke).


Zaradi spremenjenih okoliščin (COVID-19) zadostuje prijava za vpis oddana le elektronsko na portalu eVŠ. Dokazila je potrebno fakulteti do roka poslati v vsakem primeru.

 

Pogoji vpisa študijskih programov Fakultete za strojništvo

Pogoji vpisa interdisciplinarnega študijskega programa Fakultete za strojništvo in Ekonomsko-poslovne fakultete (Gospodarsko inženirstvo-smer Strojništvo)

Pogoji vpisa interdisciplinarnega študijskega programa Fakultete za strojništvo in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Mehatronika)

 

Za dodatne informacije lahko kontaktirate Referat za podiplomski študij:  podiplomski.fs@um.si


Zakaj študirati na Fakulteti za strojništvo UM?


Položaj fakultete v mestnem jedru

Položaj fakultete v mestnem jedru

Fakulteta za strojništvo se nahaja v središču Maribora, ki je za mnoge najlepši, najzanimivejši in najbolj dinamičen del štajerske prestolnice. Smo tik ob prelepem Slomškovem trgu, ki ga krasijo Slovensko narodno gledališče Maribor, sedež Univerze v Mariboru in Stolna cerkev. Le nekaj korakov vstran so Univerzitetna knjižnica Maribor, kopališče Pristan in povsem na novo zgrajeni študentski domovi.

V neposredni bližini so še Mestni park, vsem dobro poznan Lent in številni muzeji ter galerije. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na zanimive lokale v mestnem središču, ki ponujajo pestro kulturno in zabavno življenje. Na sprehajalnih poteh in prostranih smučiščih na Pohorju, ki so od nas oddaljeni le nekaj minut vožnje z avtomobilom, se lahko brezskrbno predajate razkošni naravi.

Učilnice in laboratoriji

Učilnice in laboratoriji

Fakulteta za strojništvo je prostorsko odlično povezana z drugimi mariborskimi tehniškimi fakultetami, kar vam zagotavlja dinamično študentsko življenje in navezovanje stikov s študenti in študentkami sorodnih programov. Ta prostorska povezanost vam bo dostikrat v pomoč, saj lahko na enem mestu opravljate skoraj vse študijske obveznosti, kar je še posebej pomembno pri programih, ki so interdisciplinarno zasnovani.

Privlačni študijski programi

Privlačni študijski programi

Ponujamo vam zelo zanimive študijske programe. Izbirate lahko med univerzitetnimi (bolonjskimi) študijskimi programi strojništva, gospodarskega inženirstva, mehatronike, tehniškega varstva okolja ter oblikovanja in tekstilnih materialov. Prav tako izvajamo tudi visokošolske strokovne študijske programe strojništva, mehatronike in tehnologije tekstilnega oblikovanja. Vsi univerzitetni programi so usklajeni z bolonjskimi smernicami študija, zasnovani so sodobno in atraktivno ter so primerljivi s sorodnimi evropskimi študijskimi programi.

Vsakemu našemu študentu se že v prvem letniku dodeli mentor, ki ga z nasveti varno vodi skozi zanimiv študijski proces vse do diplomiranja. Zaradi inovativnega načina študija je pridobljeno znanje kakovostno, napredovanje študentov v višje letnike pa razmeroma enostavno. Pri vseh študijskih programih lahko del študijskih vsebin izbirate povsem po lastnih željah. Če vas pritegnejo druga študijska in kulturna okolja, lahko študijske obveznosti opravljate tudi v tujini.

Odlične zaposlitvene možnosti

Odlične zaposlitvene možnosti

Študijske vsebine kateregakoli programa so prilagojene potrebam slovenskega in evropskega gospodarstva. Smo mednarodno uveljavljena in ugledna fakulteta, zato se naši diplomanti zlahka zaposlijo. Poklici, ki jih pridobe študenti prek naših študijskih programov, so med najbolj iskanimi tako doma kakor tudi v tujini. Imamo odlične stike s slovenskimi podjetji in drugimi ustanovami, kar omogoča kakovostno opravljanje obvezne prakse, poleg tega pa je delo v podjetju zelo pogosto odskočna deska za bodočo zaposlitev.

Zgledne stike imamo tudi s številnimi podjetji in univerzami v Evropi in v svetu, kar so mnogi naši študenti in diplomanti s pridom izkoristili pri nadgrajevanju strokovne usposobljenosti in vodstvenih potencialov. Statistični podatki (slika desno) zgovorno kažejo, da so naši inženirji med najbolj iskanimi kadri že vrsto let in tudi v letu 2013: poklici, ki jih izobražujemo, so prav na vrhu iskanosti (Vir: Zavod RS za zaposlovanje, 2013).

Nove priložnosti

Nove priložnosti

Po dokončanih dodiplomskih študijskih programih lahko študij nadaljujete na naših dvoletnih bolonjskih magistrskih študijskih programih, kasneje pa tudi na doktorskih študijskih programih.


Aktualni razpisi za vpisBrošura za bruce (pdf)