Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Obštudijsko življenje

Kot študent FS imaš možnost aktivnega obštudijskega življenja. Lahko se pridružiš društvom in organizacijam ali pa le slediš njihovim delovanjem in izkoristiš aktivnosti, ki jih pripravljajo. Svoj čas lahko koristno porabiš s sodelovanjem pri projektih. Vse skupaj za zaključiš z nekaj rekreacije.

Študentski svet

Študentski svet je po statutu Univerze v Mariboru edini zastopnik mnenj in interesov vseh študentov fakultete. Rešuje problematiko povezano s študenti in se bori za dobrobit študentov. Študentski svet predstavlja vezni člen med fakulteto in študenti. Poleg tega osnovnega namena pa skrbi za organizacijo in izvedbo obštudijskih dejavnosti na FS.

Pripravljajo:

  • tečaje,
  • ekskurzije,
  • druženja in
  • druge aktualne dejavnosti za katere študentje kažejo zanimanje.

Prihajajoče projekte ter pretekle dogodke najdete na http://studenti.fs.um.si/. Tem informacijam ter drugim aktualnim novice lahko sledite na Facebook profilu 'Študentski svet FS'.

Član sveta je lahko vsak študent Fakultete za strojništvo kot član letnika ali kot predsednik letnika. Ob začetku študijskega leta so razpisane volitve v Študentski svet.

Spremljate spletno stran http://studenti.fs.um.si/, kjer boste obveščeni o razpisu.

Sekcija študentov

Sekcija študentov strojništva spada pod Društvo strojnih inženirjev Maribor. Društvo deluje že od leta 1953, med člani društva najdemo profesorje, direktorje in ostale uspešne inženirje. Študentska Sekcija deluje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, kjer se študentje družijo, delujejo ter organizirajo obštudijske dejavnosti. Največji projekt je mednarodna ekskurzija Eurotour, ki je organizirana vsakoletno že od leta 2006. Poleg ekskurzij v tujino organizirajo tudi ekskurzije v uspešna podjetja po Sloveniji. Sodelujejo tudi s Študentskim svetom.

Član Sekcije je lahko vsak študent, ki je pripravljen delati prostovoljno in z veseljem. Člani pridobijo veliko izkušenj, ki jim pomagajo tudi pri zaposlitvi.

IAESTE

Društvo IAESTE je nevladna in neprofitna organizacija, ki v Sloveniji deluje že več kot 20 let. Njen glavni namen je omogočiti slovenskim študentom pridobivanje delovnih izkušenj v tujini, slovenskim podjetjem pa motiviran in ambiciozen kader iz več kot osemdesetih držav sveta. Številne informacije o praksah dobite na spletni strani, če pa imate še kakšno vprašanje, se lahko kadarkoli obrnete na njih. Društvu se lahko pridružite prostovoljno kot aktiven član in sodelujete organizaciji njihovega delovanja.

http://iaeste.si/

BEST – Board of European Students of Technology

Lokalna BEST skupina Maribor je del mednarodne organizacije BEST. Skupina BEST Maribor študentom omogoča mednarodno udejstvovanje na mnogih dogodkih po vsej Evropi, medtem ko imajo člani še več možnosti potovanj na razna BEST srečanja v tujini.

Trenutno BEST Maribor sestavlja okoli 20 aktivnih članov. Kot del ekipe deluješ prostovoljno in s svojo motivacijo organiziraš in se udeležuješ domačih in mednarodnih projektov z namenom izobraževanja, druženja in spoznavanja novih kultur ter prijateljstev.

http://best-maribor.org/

Mladi projektni managerji (MPM)

Sekcija Mladi projektni managerji deluje pod okriljem Slovenskega združenja za projektni management. Skozi leto študentje v resnem sodelovanju s podjetji izvedejo precej projektov. Pridobljene tovrstne izkušnje pomenijo prednost pri iskanju službe po končanem študiju.
Mnogi nekdanji člani MPM tako že sedaj zasedajo pomembne funkcije v podjetjih, ki so v njih ravno skozi delovanje v MPM prepoznale potencial in jim ponudile možnost dokazovanja in zaposlitve.

PROJEKTI

Formula Student - UNI MB Grand Prix Engineering

V svetu je to največje tekmovanje za študente inženirskih ved, ki s svojim znanjem vsako leto tekmujejo v izdelavi dirkalnika in v različnih cestno-hitrostnih preizkušnjah.

Formula Student je projekt, ki študente uči, kako delovati kot podjetje, kako razvijati svoje sposobnosti ter kako združevati sodelovanje s podjetji, znanje in inovativnost.
Vsako leto si naša ekipa GPE zastavi nove razvojne cilje in v času 10 mesecev snujejo, skonstruirajo in izdelajo čisto pravi dirkalnik. Študent pridobi mnogo kompetenc, izkušenj in kontaktov v gospodarstvu. Ekipa člane išče takoj v začetku študijskega leta.

http://gpe.fs.um.si/

DEMOLA

Koncept Demola povezuje študente in podjetja z zastavljanjem projektnih nalog. Študent postane član interdisciplinarne skupine, katere naloga je praktično reševanja konkretnih izzivov v podjetju.  Pod okriljem mentorjev v 4 mesecih študentje najdejo rešitve, jih oblikujejo in predstavijo podjetjem, ki jih pogosto tudi realizirajo. Projekti se navadno razpisujejo dvakrat na leto.

http://slovenia.demola.net/

Po kreativni poti do praktičnega znanja

Vsako leto zaposleni na fakulteti za strojništvo prijavijo veliko projektov na javni razpis za sofinanciranje projektov »Po kreativni poti do praktičnega znanja«. Študentje v skupinah pod pedagoškim mentorstvom ter s pomočjo delovnega mentorja v podjetju rešujejo problematiko v podjetju, ki sodeluje v projektu. Na projekt se lahko prijavite preko visokošolskih učiteljev.

ŠPORT

Univerzitetna liga

Univerzitetna športna liga za prvaka Univerze v Mariboru je tradicionalno tekmovanje, ki ga organizira Študentski svet Univerze v Mariboru.

Kot študenti FS se lahko pridružite naši nogometni ekipi, košarkarski ekipi ali odbojkarski ekipi. Na začetku študijskega leta se prijavijo celotne ekipe na Uni Ligo in nato tekmujete z drugimi članicami univerze. Razpis za prijavo ekip bo objavljen na spletni strani FS in Študentskega sveta FS.

https://ssum.um.si/

UŠC Leona Štuklja

Univerzitetni športni center ponuja široko ponudbo prostorov , kjer se izvaja vse vrste športov ob različnih terminih in se jih lahko udeležijo študenti, ko si zaželijo rekreacije in druženja s sovrstniki. Organizirane so skupinske vadbe ali pa si lahko rezervirate željeno igrišče z nižjo ceno za študente.

http://usc.um.si/Strani/default.aspx

Zdrava zabava

Univerzitetna športna zveza Maribor omogoča aktivno športno udejstvovanje in pridobivanje novih znanj s področja športa čim širšemu krogu študentov. V sklopu tega organizira: rekreacijo (košarka, nogomet, odbojka, badminton, skupinske vadbe,…), študentska športna tekmovanja v košarki, malem nogometu, odbojki in namiznem tenisu, množično- rekreativne prireditve (Tek po stopnicah na Kalvarijo,…), športne šole in tečaje (smučarki tečaj,…). Dogajanje spremljajte na njihovi spletni strani.

http://www.zdravazabava.com/2012/

DRUGE DEJAVNOSTI

Start:up Maribor

Program Start:up Maribor je odprta platforma, v katero so vabljeni vsi posamezniki in organizacije, ki želijo prispevati k viziji razvoja dinamične, podjetnim talentom prijazne regije in mesta. Organizirajo razna predavanja in delavnice, za pridobivanje novih znanj in sposobnosti, ki jih potrebujemo na področju podjetništva, razvoja izdelkov,…

http://www.startupmaribor.si/