Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

ŠTUDIJ NA FAKULTETI ZA STROJNIŠTVO

Če se boste odločili za vpis na naše študijske programe, se boste pridružili študentkam in študentom, ki že vedo, da je Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru ena najboljših izobraževalnih in raziskovalnih institucij v Sloveniji. Ugotovili boste, da je študij tehnike izjemno vznemirljiv. Današnje družbe si brez inženirjev strojništva sploh ne moremo več predstavljati, saj prav mi ustvarjamo nove izdelke in tehnologije na najrazličnejših področjih človeškega ustvarjanja in s tem oblikujemo svet.

Študij strojništva je danes zelo interdisciplinaren in se tako povezuje z različnimi področji, tudi družboslovnimi. Tisti dijaki, ki se morebiti »bojite« študija klasičnega strojništva, lahko izbirate med študijskimi programi, ki strojništvo plemenitijo z ekonomsko-poslovnimi znanji (Gospodarsko inženirstvo), znanji s področja ekologije in okoljevarstva in ekologije (Okoljsko inženirstvo), elektrotehniko in informatiko (Mehatronika) ter znanji s področja oblikovanja ter sodobnih materialov (Tehnologije tekstilnega oblikovanja, Inženirsko oblikovanje izdelkov). Na ta način naši inženirji osvojijo širok spekter znanj, ki odpirajo mnogo vrat.

Največja prednost študija na področju tehnike v Sloveniji in širše v Evropi je ta, da je poklic inženirja trenutno deficitaren in zelo iskan. V državah z največjo blaginjo je delež študentov s področja naravoslovja in tehnike bistveno višji kot v Sloveniji. Prehajamo v obdobje četrte industrijske revolucije, ki temelji na rabi naprednih proizvodnih in informacijskih tehnologij, kar bo še povečalo potrebe po inženirjih.

Zraven tega, da je naša fakulteta znana po tem, da usposabljamo izredno iskane inženirje, velja tudi, da smo do študentov prijazni, da jim posredujemo najnovejša znanja, da imamo mlad pedagoški kader, ki za študente skrbi preko sistema mentorstva in tutorstva, da študenti pri nas delajo na realnih projektih in tako razvijajo svoje ideje, da lahko del študija opravijo v tujini ter da smo enostavno fajn.

doc. dr. Matej Zadravec, univ. dipl. inž. str.
Prodekan za izobraževalno dejavnost


doc. dr. Matej Zadravec

Prodekan za izobraževanje

doc. dr. Matej Zadravec

Prostor: J2-328

Telefon: +386 (0)2 220 7783

matej.zadravec@um.si