Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Expo Milano 2015


Udeležba študentk KTMO na sejmu Expo Milano 2015. Študentke so izdelale unikatne modne dodatke, ki so jih nosili predstavniki Slovenije na sejmu. Modni dodatki so bili izdelani v tehniki zračne čipke, ki temelji na prešivanju vodotopne vezilne podlage s sukancem. Modni dodatki za ženske so bili izdelani v obliki zemljevida Slovenije, za moške pa v obliki letve.

Zračno čipko sestavlja nešteto niti, ki predstavljajo povezanost in sodelovanje med ljudmi. Unikatne čipke so vsebinsko obogatene s strukturami in linijami, ki predstavljajo porečja (A. Kožuh), avtoceste in železnice (A. Lilek, S. Emeršič, A. Đurinek), ponazarjajo Slovenijo po regijah (A. Firbas, A. Vajd, N. Šimunič, Š. Jerebic), narečnih skupinah (L. Spaskovič), gostoti naseljenosti prebivalstva po regijah (K. Štampar), označujejo večja mesta (L. Görlichova, H. Vidmajer), državne simbole (N. Petkovič), značilnosti posameznih regij (J. Harb) ali poseljenost drevesnih vrst in rastja (M. Hudournik, M. Šumak) ter obdelovalne površine (T. Pompe).

Predstavljene zgodbe v čipkah so podpirale izvorno temo slovenske predstavitve na EXPO 2015 s sloganom: "I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy." in so bile skladne s sloganom sejma "Feeding the Planet, Energy for Life!"

Avtor zadnjih dveh slik je Daniel Novakovič, STA.