Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Zakaj se vpisati k nam

Zakaj se vpisati k nam

Ker smo naše študijske programe razvili na podlagi izkušenj, pridobljenih ob izvajanju predhodnih študijskih programov in priporočil, ki smo jih pridobili iz gospodarstva. Na osnovi dejstva, da se je slovenska tekstilna industrija skrčila in močno prestrukturirala, je študijski program zasnovan tako, da vsebuje tako oblikovalska, kot tudi inženirska znanja o materialih in tehnologijah. V svetu je le malo študijskih programov, ki ta znanja povezujejo.

Ker sta bila razvijanje študentove ustvarjalnosti in sposobnosti fleksibilnega povezovanja ter uporabe znanj z različnih področij tekstilstva, materialov in oblikovanja vodilna ideja pri snovanju študijskega programa. 

Ker naš študijski program izobražuje sodobne evropske inženirje oblikovanja in tekstilnih materialov ter tehnologij tekstilnega oblikovanja, ki so se sposobni vključiti v delo v gospodarstvu in negospodarstvu tako doma, kakor tudi v evropski uniji. 

Ker naš študij povezuje strokovne vsebine na področjih inženirskega oblikovanja tekstilij, oblačil in modnih dodatkov, ekodesigna, načrtovanja in izdelave oblačil, tekstilnega in oblačilnega inženirstva, novih tekstilnih materialov, ekologije in proizvodnih procesov.

Ker naš študij daje široko znanje izbranega področja in omogoča dobre temelje za poklicno kariero. 

Fleksibilnost inovativnost

Fleksibilnost inovativnost

Ker smo z vizijo čim večje fleksibilnosti in inovativnosti naših diplomantov, povezali oboje področij in s tem dosegli, da študenti, ne glede na smer, pridobijo znanja iz oblikovanja, tekstilnih in konfekcijskih tehnologij, ter tako konvencionalnih kot naprednih inženirskih/tekstilnih materialov.

Ker sledimo prepričanju, da je za vsakega kreativnega in inovativnega inženirja pomembno zelo široko poznavanje stroke, saj bo le na ta način sposoben razvijati napredne in inovativne izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Možnosti zaposlitve

Možnosti zaposlitve

Diplomanti s področja oblikovanja, načrtovanja in izdelave oblačil lahko najdejo svojo zaposlitev v celotni verigi oblačilne industrije, kjer bodo izvajali kreativna in inovativna dela v okviru razvoja, načrtovanja izdelkov in procesov. Pri tem bodo sposobni združevati okoljevarstvene zahteve in tržne zakonitosti pri snovanju, konstruiranju, izdelavi, montaži, kontroli in vzdrževanju novih izdelkov, novih tehnologij in s tem povezanih novih sistemov ob podpori informatike in računalniških tehnologij.

Diplomanti s področja materialov in tekstilnih tehnologij pridobijo pomembna znanja o naprednih funkcionalnih materialih in tehnologijah, s katerimi bodo lahko uspešno nastopali v majhnih ali srednjih podjetjih, ki se ukvarjajo z razvojem in/ali proizvodnjo visoko zmogljivih in funkcionalnih tekstilnih izdelkov za sektorje, kot so: avtomobilski, medicinski, higienski, itd.

Naši diplomanti imajo dobre možnosti zaposlitve doma ali v tujini, saj se lahko zaposlujejo v gospodarstvu v:

- v podjetjih, kjer razvijajo/izdelujejo napredne funkcionalne materiale in tehnične tekstilije (industrijski filtri, medicinski in higienski izdelki, izdelki za avtomobilski sektor, specialna zaščitna oblačila, itd.);

- v podjetjih, kjer načrtujejo in izdelujejo sodobna oblačila v različne namene;

- v podjetjih, ki se ukvarjajo z digitalnim tiskom;

- v podjetjih, kjer je delovni postopek kakorkoli povezan s širšim področjem tekstilne in oblačilne industrije;

- v podjetjih, ki se ukvarjajo z oblikovanjem tekstilij, oblačil in modnih dodatkov;

- v podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vlaken, prej, tkanin, pletiv in pletenin, netkanih tekstilij, itn.; 

- v trgovin;

- v čistilnicah, industrijskih in bolnišničnih pralnicah

in negospodarstvu:

- v raziskovalnih in razvojnih inštitutih;

- šolah;

- ministrstvih (MJU, MORS, itd. - strokovno delo na področju dizajniranja in izbire materialov za uniforme);

- v muzejih in restavratorskih centrih - v gledališču.

Mentorstvo

Mentorstvo

Ker ima vsak letnik mentorja iz vrst pedagoških delavcev, ki študentom pomaga in svetuje pri reševanju problemov, povezanih s študijem.

Vključevanje v projekte in timsko delo

Vključevanje v projekte in timsko delo

Ker imajo študentje med študijem možnost vključevanja v raziskovalne in strokovne projekte, kjer uporabljajo že pridobljena znanja in jih nadgrajujejo.

Ker dajemo velik poudarek projektnemu delu, ki poteka timsko in krepi povezanost med študenti.

Mobilnost in mednarodno sodelovanje

Mobilnost in mednarodno sodelovanje

Mobilnost naših študentov omogočajo programi kot so Socrates Erasmus, CEEPUS in Leonardo Da Vinci, v katere je vključena tudi Fakulteta za strojništvo. Akademsko priznavanje tako opravljenih izpitov omogoča uporaba evropskega sistema prenosa kreditnih točk ECTS sistema, ki omogoča študentom mobilnost pri študiju na različnih univerzah v tujini na osnovi dodeljevanja in prenašanja kreditnih točk.