Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

SODELOVANJE S PODJETJEM FreyZein GmbH iz Avstrije

Med obiskom predstavnikov start up podjetja FreyZein GmbH smo posneli intervju o možnostih recikliranja tekstilnih materialov. 


Mladi, ambiciozni raziskovalci Podjetje FreyZein želijo razviti športno jakno, ki bi funkcionalna (bila bi vodoodbojna, za veter nepropustna) hkrati pa tudi biorazgraljiva. To je novost na tržišču športnih oblačil. Na FS smo se pogovarjali o možnostih sodelovanja.

Intervju si lahko ogledate TUKAJ.

Podjetje najdete tudi na Facebooku.


S pomočjo proučevanja raka do trdne konstrukcije materialov

Ali ste vedeli, da je mogoče s posebno strukturo namestitve vlaken doseči, da je vlaknati kompozit lahek in obenem ultra-trden. 
Strokovnjaki podjetja Helicoid (www.helicoidind.com) so s pomočjo biomimetičnega proučevanja vzrokov za izjemno trdnost  oklepa raka bogomolčarja ugotovili, da ta ne izvira iz materiala ampak iz posebne helikoidne strukture namestitve vlaken v kompozitu. Za to strukturo je značilno, da so vlakna v plasteh sicer vzporedno urejena, a plasti so druga na drugo nameščene z nekaj stopinjskim zamikom.
Takšne lahke a visoko-trdne strukture so uporabne povsod tam, kjer sta pomembni istočasna lahkost in visoka trdnost, npr.: vetrnice za pridobivanje električne energije, avtomobilizem, aeronavtika, neprebojni jopiči, itd.
O takšnih in podobnih pristopih razvoja materialov in izdelkov s pomočjo biomimetike oz. bionike se ukvarjamo tudi pri predmetu Napredni tekstilni materiali in tehnologije na študijskem programu Tehnologije tekstilnega oblikovanja.
 


Akademska toga – insignije rektorja Univerze v Mariboru

Akademska toga se uvršča med insignije posamezne univerze. Njena geneza sega v 12. stoletje, v obdobje nastanka prvih univerz v Bologni in Parizu.

Rektor predstavlja univerzo kot znanstveno-raziskovalno in izobraževalno ustanovo, predstavlja pa tudi zaposlene, ki nenehno odkrivajo in razvijajo nova znanja ter jih skozi povezanost tehnike, humanistike, družboslovja, ekonomije, medicine, naravoslovja, prava, pedagoških ved in umetnosti prenašajo na študente in v širšo družbeno skupnost.

Idejna zasnova in tehnološka izvedba insignij rektorja kot ceremonialnega akademskega oblačila sta potekali na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje, v okviru Raziskovalno-inovacijskega centra za design in oblačilno inženirstvo Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Insignije rektorja je oblikovala oblikovalka doc. dr. Sonja Šterman, medtem ko je prototip oblačila izdelal VB oblačilni inženiring.

Simbolika, ki poudarja podobo Univerze v Mariboru, je izražena v detajlih insignij rektorja. Obrobe, ki se nizajo z notranjega dela ovratnika navzven, predstavljajo liste knjige in vsa znanja, ki smo jih pridobili, razvili in ponotranjili, da lahko na temelju kulture dialoga in sodobnih učnih oblik ter metod, v odprtosti za sodelovanje, vodimo mlade na poti do znanja in zastavljenih ciljev. Prenos znanja na študente in v širšo družbeno skupnost izraža oblika ovratnika, ki simbolizira odprto knjigo. Prisotnost Univerze v Mariboru v slovenskem prostoru, integrirane v sedmih slovenskih mestih, je simbolično ponazorjena v obliki sedmih gub na prednji in zadnji strani insignij rektorja pri čemer izrazitejša sredinska guba ponazarja steber, ki predstavlja Univerzo v Mariboru, ostalih šest gub pa simbolizira mesta, v katerih je Univerza v Mariboru prisotna.

Prof. dr. sc. Jelka Geršak
Vodja Raziskovalno-inovacijskega centra
za design in oblačilno inženirstvo


MESEC MODE 2018

Pokrajinski muzej Maribor je z letošnjim Mesecem mode v muzeju bogatejši za ogledni depo uniform. Predstavljene so najeminentnejše vojaške in civilne uniforme, izbrane izmed 3500 oblačil in predmetov, povezanih z uniformiranostjo.

Več lahko izveste v prispevku TUKAJ.


GUMBI

Arheološke najdbe pričajo o tem, da so bili najstarejši gumbi izdelani iz jantarja pred okrog 10.000 leti. Za gumbe se danes uporabljajo številni naravni in umetni materiali. Slovenski največji proizvajalec gumbov, ki si je kot cilj zadal, da postane največji evropski proizvajalec gumbov, je podjetje Modni gumbi Dolejši, ki ima več kot stoletno družinsko tradicijo. Če bi radi izvedeli več o gumbih ter kako nastajajo, si oglejte kratek prispevek o gumbarstvu v Šaleški dolini.


VOJAŠKE UNIFORME

Značilnosti in funkcijah vojaških uniform v različnih zgodovinskih obdobjih,  vloga in pomen civilnih uniform, oblikovanje, razvoj, analiza uniform in njihov vpliv na sodobno modno oblikovanje ter pomen uniforme kot identitete, so teme o katerih bomo govorili v mesecu maju.


ALI VESTE KAJ JE KROMIZEM?

Kromizem imenujemo s tujko reverzibilno spreminjanje barve snovi. Glede na vzrok posamezne spremembe barve poznamo različne kromizme:

  • fotokromizem – reverzibilna sprememba barve pod vplivom dnevne svetlobe sončnih oziroma UV žarkov,
  • termokromizem – reverzibilna sprememba barve po vplivom toplote, lahko tudi IR žarki,
  • elektrokromizem – reverzibilna sprememba barve zaradi elektrokemične reakcije oksidacije ali redukcije, ki jo povzroči električni tok ali električni potencial,
  • solvatokromizem – reverzibilna sprememba barve, ki jo sproži prisotnost posameznega topila,
  • halokromizem – reverzibilna sprememba barve, ki nastane zaradi spremembe pH vrednosti določene substance, kadar je prisoten kisel medij oz. kislina, imenujemo pojav acidokromizem,
  • piezokromizem – reverzibilna sprememba barve, ki jo povzroči sprememba tlaka.

 


MARIA ANTONIETTA IN FRANCOSKA MODA

Ali ste vedeli, da pred 19. stoletjem ni bilo modnih časopisov? Modni trendi francoskega dvora so se širili preko modnih lutk, imenovanih Pandore. Po naročilu Marie Antoinette jih je njena šivilja Rose Bertin oblekla v najnovejše modne obleke. Maria Antoinetta  jih je pošiljala kot darila svoji mami, Mariji Tereziji, kot tudi svojim sestram ter na ta način širila francoski modo po Evropi.


RASTOČI ODPADKI

Tekstilni izdelki so trenutno najhitreje rastoči odpadki v EU in se bodo po napovedih še povečevali. Oblačilna in tekstilna industrija sta odgovorni za 10%  ogljikovega odtisa.


KOLIKO KILOGRAMOV?

Človek na leto uporabi 11 kg oblačil (Slovenci 14 kg,  Američani 40 kg).


RECIKLAŽA TEKSTILA

Evropa zavrže okoli 6 milijonov ton tekstila na leto. Tekstil in izdelke iz njega lahko recikliramo skoraj 100%.


SLUŽBE ČAKAJO NA INŽENIRJE TEKSTILSTVA TUDI V TUJINI

Obiskali so nas vodje raziskovalnih oddelkov podjetja Sattler Group iz Goessendorfa blizu Gradca (www.sattler.com/en/home/).
Ukvarjajo se z izdelavo tehničnih tekstilij, kot so platnene strehe, ponjave ter razvijajo inovativne rešitve na področju tekstilne arhitekture in okoljskih tehnologij.

Študentom, ki obiskujejo visokošolski strokovni  študijski program TEHNOLOGIJE TEKSTILNEGA OBLIKOVANJA ter  magistrski študijski program OBLIKOVANJE IN TEKSTILNI MATERIALI so ponudili možnosti opravljanja poletne delovne prakse z možnostjo poznejše redne zaposlitve.


PAJKOVA SVILA »čudežni material prihodnosti«

Pajkova svila velja za čudežni material. Poseduje visoko trdnost, elastičnost, žilavost, lahkost in biološko razgradljivost. Glede na svoje izjemne lastnosti bi lahko našla aplikacijo pri razvoju naprednih kompozitnih materialov. Predvsem se nakazujejo možnosti uporabe v medicini zaradi domnevnega protibakterijskega delovanja in visoke biokompatibilnosti (usklajenosti s človeškimi tkivi in imunskim sistemom). Vendar pa je do danes vsakršen poizkus množične pridelave naravne pajkove svile spodletel. Zato si znanstveniki prizadevajo reproducirati filamente, katerih sestava bi bila enaka, kot je sestava naravne pajčje svile.

Ogromen napredek pri reprodukciji pajčje svile pomeni najnovejši dosežek skupine raziskovalcev, v kateri je sodeloval tudi predstojnik Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC, dr. Matjaž Kuntner. Skupina je razvozlala pajčji genom, ki je dodatno potrdil kompleksnost produkcije tega čudežnega materiala. Poleg 28 t.i. genov, ki sodelujejo pri produkciji pajkove svile, pri tem sodeluje še 649 drugih genov, ki pa ne določajo proteinske sestave svile, ampak pomembno vplivajo na pretvorbo tekočega polimera v trdno obliko. To pa je tudi glavna ovira pri razvoju laboratorijske izdelave pajkove svile.


Test toksičnosti

Allium splošni tekst toksičnosti je lahko dostopen, enostaven ter zelo občutljiv test toksičnosti za ugotavljanje in ocenitev splošne onesnaženosti okoljskih vzorcev s škodljivimi kemičnimi snovmi. Od stopnje onesnaženosti je odvisna hitrost rasti in dolžina koreninic.

 

 

 


 

UPF - zaščita tekstilije pred UV sevanjem

Ali veste, da na zemljino površino prodre UV sevanje, ki ima tako pozitivne kot negativne učinke na naše zdravje? Da povzroči hitrejše staranje kože, opekline, poškodbe imunskega sistema, poškodbe oči, kožnega raka? Da je ozonska plast, ki predstavlja naravno zaščito pred UV sevanjem, poškodovana zaradi plinov, ki jih spuščamo v ozračje? Da se na svetovni ravni vsako leto pojavi 2 do 3 milijone nemelanomskega in 132 000 melanomskega kožnega raka? 

Da tekstilni materiali predstavljajo preprosto in učinkovito zaščito pred UV sevanjem, saj imajo sposobnost absorbiranja, odbijanja in razprševanja UV sevanja, a le v primeru, če so pravilno konstruirani. V tem primeru dobijo oznako UPF (UltraVioletProtectionFactor) oz. faktor zaščite pred UV sevanjem, npr. 15, 30, 40+, ki se nanaša na količino prepuščenega UV sevanja. Več….


 

Fairtrade - pravična trgovina

Ali veste, kaj pomeni oznaka Fairtrade (pravična trgovina) na izdelkih? Oznaka pravične trgovine ni eko-oznaka, ampak pomeni zavezo k varovanju malih proizvajalcev na velikih trgih. Pravična trgovina predstavlja alternativo konvencionalni trgovini ter temelji na partnerstvu med proizvajalci izdelkov in potrošniki, njena cena pa omogoča pokritje celotnih stroškov proizvodnje. Malim proizvajalcem dejansko pomaga pobegniti revščini in izboljšuje njihove življenjske razmere. Po drugi strani pa je pravična trgovina pogosto v tesni povezavi z ekološko pridelavo oz. eko-izdelki. Najnižja cena pravične trgovine je najnižja cena, ki jo kupec izdelkov plača organizacijam proizvajalcev, povezanih v sistem pravične trgovine, za njihove proizvode. Ta cena ni fiksna, ampak se določi v višini, ki zagotavlja, da organizacije proizvajalcev prejmejo ceno, ki pokriva stroške trajnostne proizvodnje za njihove proizvode ter jim s tem omogoča, da razvijajo socialna merila v svoji organizaciji. Kadar je tržna cena višja od najnižje cene pravične trgovine, mora kupec plačati tržno ceno.

Pravična trgovina je pobudnik in izdajatelj številnih standardov, ki so namenjeni boju proti revščini in omogočajo proizvodnjo izdelkov v najrevnejših državah na svetu. Več...


 

Trajnostna tekstilna proizvodnja

Ali veste, kaj pomeni certifikat STeP (Sustainable Textile Production), s katerim neko podjetje dokazuje, da je njegovo poslovanje (sistem vodenja, proces, proizvod ali storitev) skladno z zahtevami standarda?

 

Certificiranje je možno za tekstilne/oblačilne proizvodne procese v vseh fazah predelave materiala, od proizvodnje vlaken, prej, tkanin, pletiv, netkanih tekstilij do plemenitenja ter proizvodnje gotovih tekstilnih/oblačilnih izdelkov in se nanaša na trajno izvajanje okolju prijaznih proizvodnih procesov, optimalne pogoje za zdravje in varnost ljudi ter družbeno sprejemljive delovne pogoje.

Tako kot pri predhodnem Oeko-Tex standardu 1000, STeP standard vzpostavlja raven učinkovitosti v smislu trajnostne proizvodnje, ki presega zakonske predpise, neodvisno od države proizvajalke. STeP certificiranje se lahko nanaša na celotno ali delno analizo pomembnih področij podjetja kot so: upravljaje kakovosti, uporaba kemilkalij, varstvo okollja, upravljanje okolja, družbena odgovornost.


 

Kavbojke - uporabne že 150 let

Ali veste, da je zgodovina kavbojk dolga že več kot 150 let in da priljubljenost kavbojk  še vedno narašča. Da ima vsak povprečen Američan v omari kar sedem parov kavbojk?

Kavbojke so izdelane iz težje bombažne tkanine v keper vezavi iz modro obarvanih osnovnih niti in beljenih votkovnih niti. Prvotno je denim tkanina bila izdelana iz volnenih prej, kasneje iz prej iz mešanice volnenih in bombažnih vlaken, šele po letu 1700 pa samo iz bombažnih prej. Ker je to trpežna tkanina, se je prvotno uporabljala za izdeavo jader, sčasoma pa so inovativni mornarji iz Genove ugotovili, da bi lahko iz fine, trpežne tkanine izdelali hlače. Značilno modro barvo tkanine da naravno barvilo indigo (pridobljeno iz rastline indigovec), ki se je uporabljalo že 2500 let pr.n.št. v Aziji, danes pa ga nadomešča sintetična različica. Več...


 

Znak za okolje Evropske unije

Ali veste, da obstaja znak za okolje Evropske unije ali t. i. okoljska marjetica?

EU znak za okolje je instrument zagotavljanja varstva okolja, ki je prostovoljen in osnovan na tržni osnovi.  Nanaša se na proizvode in storitve, ki imajo v celotnem življenjskem obdobju manjši negativni vpliv na okolje - to je od pridobivanja surovin do proizvodnje, uporabe ter odlaganja ali z drugimi besedami od zibelke do groba. Sistem EU označbe za okolje je določen skladno z Uredbo (ES) št. 66/2010. Okoljska marjetica pomeni za njenega pridobitelja dodano vrednost in konkurenčno prednost na rastočem trgu blaga in storitev.

Znak za okolje lahko pridobijo različni proizvodi, ki so razvrščeni v skupine izdelkov, kot so npr.: oblačila  in obutev (vključujoč tekstilne izdelke), tekstilne talne obloge, drugi gospodinji predmeti (vključno s posteljnimi vložki), itn. Več...


 

Okolju prijazna oblačila

Ali veste, kako izbrati okolju prijazna oblačila, s čimer pripomoremo k manjšemu obremenjevanju okolja? Znano je, da tekstilna industrija v svetovnem merilu spada med večje porabnike vode, energije, pesticidov, gnojil, kemikalij, obremenjuje okolje in vpliva na zdravje ljudi. Vendar pa vse le ni tako črno – stvari se spreminjajo! Vedno več potrošnikov želi vedeti, kje so oblačila izdelana, kdo jih izdela in v kakšni razmerah nastajajo. Z izbiro svoje garderobe lahko poskrbiš za boljši jutri. Kako? Z upoštevanjem nekaj nasvetov. Več...


 

Krožno gospodarstvo in modna industrija

Ali veste, da se oblikuje nova vrednostna veriga v okviru celostnega oblikovanja tekstilij/oblačil? Da se sedaj sprašujemo, kam s tekstilijami in oblačili, ko odslužijo svojemu namenu? Ali se lahko ponovno uporabijo kot sekundarna surovina? Kako jih reciklirati? Raziskovalci Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo, Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje so vključeni v mednarodni projekt Resyntex, ki povezuje raziskovalce iz 10 evropskih držav in 20 različnih institucij. Namen projekta je oblikovati novo vrednostno verigo v okviru življenjskega cikla izdelka, in sicer od zbiranja tekstilnih odpadnih materialov do njihove pretvorbe v sekundarne surovine za kemijsko in tekstilno industrijo. V naših laboratorijih predelujemo odpadni tekstilni material s pomočjo kemijskega postopka -  depolimerizacije. Pri tem nastanejo produkti, ki jih kemijska in tekstilna industrija pretvorita v izdelke z visoko dodano vrednostjo.

V poročilu Greenpoeace-a FASHION AT THE CROSS ROAD (A review of initatives to slow and close the loop in the fashion industry) si lahko preberete več o tej temi.

 

 


Slovenija - dežela svile?

Ali veste, da je včasih na Slovenskem bilo svilogojstvo (proizvodnja sviloprejke) zelo razširjeno, a je nato v 50. letih prejšnjega stoletja zaradi močne azijske konkurence popolnoma zamrlo? Danes se ekološka proizvodnja svile ponovno prebuja in predstavlja dobro poslovno priložnost za slovenske rejce sviloprejk? A za to so potrebne raziskave. Naši raziskovalci sodelujejo v bilateralnem projektu (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, University of Veterinary Medicine Budampest) oživljanja svilogojstva na Slovenskem na področju karakterizacije pridobljene svile, pri čemer zasledujejo predvsem mehanske lastnosti, lesk in morfologijo svilenih niti. Več...


 

Biomateriali za prihodnost

Ali veste, da se strokovnjaki s področja tekstilstva ukvarjajo tudi z uporabnostjo biomase - celuloze, nanoceluloze, lignina, hemiceluloze in drugih pomembnih komponent rastlin in dreves? Kako jo ekstrahirati oz. kakšne tehnologije pri tem uporabiti. Iščejo nove možnosti uporabe teh materialov (npr. za zdravila, kot medicinske pripomočke) ter možnosti njihovega trženja. Vodilni evropski in indijski strokovnjaki na tem področju (tudi iz Inštituta za tekstilne materiale in oblikovanje, FS, Univerze v Mariboru) bodo razpravljali o biomaterialih v okviru tematske delavnice z naslovom B4T = Biomaterials for Tomorrow, ki jo organizirata Department of Materials and Environmental Chemistry, Stockholm University in International and Inter Univesity Centre for Nanoscience and Nanotechnology, Kerala, India. Več...


 

3D tiskanje oblačil

Ali veste, da 3D tiskanje danes že spreminja modno in konfekcijsko industrijo k bolj individualnemu pristopu oblikovanja, izdelave in prodaje oblačil? Ali bodo 3D tiskalniki nekoč v celoti zamenjali množično proizvodnjo oblačil?

Nekateri pionirji na tem področju že premikajo meje ustaljenega – leta 2014 je oblikovalka Danit Peleg ustvarila kolekcijo 3D tiskanih oblačil in čevljev iz trdnega in upogljivega termoplastičnega filamenta na osnovi poliuretana, imenovanega FilaFlex. Več…


 

Magnetna obdelava vode

Ali veste, da magnetna obdelava vode (MOV) spremeni vodni kamen v primerno transportno obliko ter ne vpliva na njeno sestavo? Tudi pri gospodinjskem strojnem pranju tekstilij MOV ugodno vpliva na učinke pranja. Raziskovalci Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru so razvili prototipno napravo MOPV za gospodinjski pralni stroj. Na notranjih robovih prototipne naprave so nameščeni magneti s statičnim magnetnim poljem, ki je pravokotno na smer vodneg toka. Raziskava je pokazala, da MOV preprečuje odlaganje vodnega kamna na dele pralnega stroja ali površine tekstilij, ugodno učinkuje na odstranjevanje nečistoč, vpliva na zvišanje stopnje beline pranih tekstilij ter tako potencialno omogoča znižano porabe pralnih sredstev.

 


 

Replike tekstilnih muzealij

Ali veste, da se digitalno tiskanje uporablja tudi pri ohranjanju tekstilne dediščine? V Muzeju narodne osvoboditve Maribor hranijo v zbirki tekstilij nekaj izjemno dragocenih muzealij, ki predstavljajo neprecenljiv del nacionalne kulturne dediščine. Pogostokrat se je potrebno odločiti, katero tekstilno muzealijo kdaj, kje in kako dolgo razstaviti, da je ne bi poškodovali. Zaradi občutljivosti tekstilnih materialov na svetlobo, vlažnost zraka in temperaturne spremembe si prizadevajo, da bi preprečili ali vsaj omilili negativne posledice, ki bi lahko nastale pri razstavljanju in hranjenju.

Kustosom Muzeja narodne osvoboditve Maribor in raziskovalcem Inštituta za inženirske materiale in oblikovanje, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru, je uspelo s pomočjo analiznih metod, računalniških orodij (CorelDraw in PhotoPaint, Adobe PhotoShop) in digitalnega tiskanja tekstilij izdelati replike tekstilnih muzealij: slovensko tribarvnico iz leta 1918 (206x157 cm, bombaž, imenovana tudi zastava generala Maistra) in poslovilno pismo talca Martina Koresa napisano s svinčnikom na žepnem robcu iz 1941 leta (40x40 cm, bombaž). Za karakterizacijo lastnosti, tudi tistih najpodrobnejših, kot so prestrelnine in drobni madeži krvi, so bile uporabljene izključno nedestruktivne metode: barvna metrika, mikroskopija, slikovna analiza, klasična in digitalna fotografija, skeniranje. Originalne tekstilne muzealija so tako deponirane v skladišču, na njihovo mesto v stalni razstavni zbirki pa so postavljene replike, na kar opozarjajo tudi oznake.


 

Ponovna uporaba plastenk

 

Ali veste, da zavržemo na milijone plastenk za enkratno uporabo? Da osem od desetih plastenk končna na odlagališču? Da se za proizvodnjo ene plastenke porabi 3 litre vode in prihrani dovolj energije za gorenje 60 watne žarnice celih 6 ur? Da recikliramo samo okoli eno četrtino plastenk? Na povezavi si oglejte nekaj zamisli, kako lahko plastenko še enkrat uporabimo, preden jo zavržemo.


 

Ribje usnje

Ali veste, da je ribje usnje alternativa eksotičnim vrstam usnja (npr. krokodiljemu in kačjemu), čigar "surovina" so ogrožene živalske vrste? Tekstura ribjega usnja je odvisna od velikosti in oblike posamezne vrste ribe in variira od 2 mm do 2 cm. Proizvodnja ribjega usnja je dolgotrajen in zapleten proces, ki traja od 30 do 45 dni. Vsaka vrsta ribe ima svoj postopek izdelave, ki zavisi od stopnje prisotnih olj v koži, od tega ali riba živi v sladki ali slani vodi. V glavnem postopek priprave ribje kože zahteva penjenje, namakanje in dodatek kemičnih sredstev za odstranjevanje lusk in naravnih olj, ki mu sledi postopek strojenja in sušenja. Bolj podrobni podatki priprave ribjega usnja so skrivnost, ki jo obvlada samo nekaj obrtnikov na svetu.

Ideja izdelave ribjega usnja izvira iz Kanade, kjer so v preteklosti ribjo kožo obravnavali kot stranski produkt in jo zavrgli v morje in s tem posledično onesnaževali okoliške vode. Uporaba ribjega usnja za izdelke se tako smatra kot ekološko prijazen odnos do okolja, saj se posledično zavrže manjša količina ribe. Prav tako predstavlja dobro alternativo volovskemu usnju. Verjetno boste presenečeni, da je mehka in luskasta plast ribje kože, ki jo seveda lahko tudi pojeste, zelo močna in da je koža morskega psa 5 krat močnejša od kože krave, medtem ko je koža lososa bolj prožna.

Ribje usnje se lahko uporabi za izdelavo najrazličnejših izdelkov kot npr. nakita, modnih dodatkov, oblog za iPad, pasov, denarnic in torb. Lososova koža je zaradi svoje tankosti celo primerna, da se prilepi na gumbe in manšete. Več...

 

 


Razvoj medicinskih oblačil iz vlaken rastline Wrightia tinctoria

 

Ali veste, da se lahko iz lupin semen rastline Wrightia tinctoria izdela oblačilo iz netkane tekstilije, namenjeno zdravljenju kožnih bolezni, predvsem luskavice? Wrightia tinctoria je majhno drevo z zelenimi listi in belimi cvetovi. Vsebuje terpenoidne substance kot npr. triterpenoid, cikloartenon, cikloeukalenol, β-amirin in rastlinske stirole oz. fitosterole kot je beta-sitosterol. Odporna je na golazni, mrčes in sušo. Iz listnih delov rastline se izdela pasta, ki se lahko uporablja za zdravljenje kožnih boleznih (za zunanjo in notranjo uporabo), kroničnih ran in zobobolov. Zdrobljeni listi pomešani s kokosovim oljem so namenjeni za zdravljenje ekcemov in luskavice, listni sok pa za zdravljenje zlatenice.

Oblačilo, namenjeno zdravljenju kožnih bolezni, je narejeno iz vlaken lupin semen rastline Wrightia tinctoria. Vlakna so pridobljena iz suhih strokov semen in se mešajo z bombažnimi, bambusovimi ali poliestrnimi vlakni v razmerju 50:50 in/ali 25:75. Iz tako pripravljenega prediva se s pomočjo pilotnega mikalnika izdela netkana tekstilija. Vlakna rastline Wrightia tinctoria vsebujejo 42% celuloze, 23% hemiceluloze in 14% lignina. Zaradi velike vsebnosti lignina so vlakna bolj krhka in neprimerna za predenje, a primerna za proizvodnjo netkanih tekstilij. Izdelana oblačila iz netkane tekstilije so zračno prepustna, izkazujejo dobre absorpcijske in protimikrobne lastnosti, ne dražijo kože ter delujejo predvsem terapevtsko pri zdravljenju luskavice.


 

Celulozne tekstilije iz citrusovih lupin

Ali veste, da industrija citrusov v Italiji vsako leto zavrže milijon ton lupin? Lupine so sicer biorazgradljive, vendar so finančni stroški pravilne razgradnje ogromni. Start-up podjetje Orange Fiber, ki ga vodita Adriana Santanocito in Enrica Arena, je razvilo tekstilije, ki so v celoti izdelane iz odpadnih lupin agrumov. Adriani Santanocito je ideja šinila v glavo, ko je pripravljala svojo doktorsko disertacijo iz modnega oblikovanja. Po rodu prihaja iz Sicilije, dežele, z veliko sadeži citrusa in posledično odpadnih olupkov, ki predstavljajo velik ekološki problem odpadkov.  Podjetje je patentiralo tehnologijo ekstrakcije celuloze iz odpadnih olupkov citrusov.

Celuloza se izprede v prejo oz. izdela ploska tekstilija (tkanina, pletivo), ki je po izgledu in otipu podobna svili, ima mehak otip in svetleč izgled, poleg tega pa vsebuje še eterična olja in vitamin C, ki izvirajo iz sadežev. Deluje kot krema za telo, saj se med nošenjem iz nje sproščajo olja, hranljiva za kožo. Olja ne dajejo občutka spolzkosti oz. mastnosti, na tekstiliji oz. oblačilu se ohranijo še celo po 20 ciklusih pranja.

Podjetje Orange Fiber je izdelalo prototipe celuloznih tkanin in pletiv iz odpadnih olupkov citrusov za poletne obleke in majice. Celulozna preja iz citrusovih olupkov je dobila mnogo nacionalnih in mednarodnih nagrad. Več...


 

Tekstilije iz kavne usedline

Ali veste, da podjetje Singtex izdeluje tekstilije iz odpadne kavne usedline? Na idejo o uporabi kavne usedline sta leta 2005 prišla Jason Chen in njegova žena Amy, ki je med pitjem kave v kavarni Starbucks opazila skupino starejših dam, ki so zbirale kavne usedline iz popitih skodelic. Chen je patentiral postopek izdelave prej iz kavne usedline, znan pod imenom S. Cafe technology. Danes ima preko 110 strank, vključno s svetovno znanimi kot so npr. Victoria's Secret, Patagonia, North Face, Timberland, REI, Adidas, American Eagle. Za izdelavo tekstilij uporabljajo mešanico kavne usedline in polietilen tereftalata, ki ga pridobijo iz recikliranih plastičnih steklenic. Iz mešanice izdelajo prejo, iz nje pa pletivo ali tkanino. Iz pletiva npr. izdelajo T-majico, za kar porabijo kavno usedlino 3 skodelic kave in 5 recikliranih plastičnih steklenic. Izdelana majica je hitro sušeča, saj poliester deluje vodoodbojno, kavna usedlina pa preprečuje širjenje neprijetnih telesnih vonjav.

Podjetje Singtex brezplačno zbira kavne usedline iz kavarn Starbucks in 7-Eleven. S tem prispeva k znižanju ogljičnega odtisa, saj se v državi dnevno postreže 6 milijonov skodelic kave, ki za sabo »zapustijo« 30 ton kavnih usedlin. Več...


 

Imitacija usnja iz vlaken palminih listov

Ali veste, da 100 % imitacija usnja iz vlaken palminih listov ali t.i. "vegansko usnje" izkazuje podobne lastnosti kot pravo usnje? Listi palme Areca (Chrysalidocarpus lutescens) se namakajo v posebni biološki raztopini, da postanejo mehki, prožni in podobni usnju. Iz njih dobijo 100% razgradljiv veganski material s podobnimi lastnostmi kot ga imata usnje in smola. Različna barva listov omogoča kreiranje različnih vrst izdelkov od torbic, obutve do ovitkov za knjige. Prav tako predstavlja izdelava natikačev iz palminih listov ekološko boljšo alternativo plastičnim natikačem. Le-teh se na svetu proizvede 50 milijonov na leto in se jih uporabi v hotelih za enkratno uporabo ter nato zavrže. Več...


 

Super-absorbirajoče tekstilije

Ali veste, da je podjetje Technical Absorbents patentiralo postopek izdelave t.i. SAF tekstilij (SuperAbsorbingFabrics)? Omogočajo ekstremno hitro in učinkovito vpijanje vodnih raztopin. Masa absorbirane demineralizirane vode je do 200 krat večja v primerjavi z njihovo lastno maso.

Proizvodnja SAF tekstilij temelji na kemičnem izpredanju vodne raztopine akrilne kisline, metakrilata in manjše količine metilakrilnega monomera, ki se po različnih postopkih oblikuje v kopreno oz. netkano tekstilijo. Takšen tekstilni material se uporablja vsepovsod tam, kjer se zahteva visoka stopnja vpijanja (higiena, medicina, agroživilstvo, športna oblačila, itn.). Več...


 

Oblačila visoke mode - učite se od najboljših!

Ali poznate francoski izraz »Savoir faire« ali »Znati narediti«? V kontekstu prestižnih modnih blagovnih znamk je izraz pogosto izpostavljen pri prikazu vključenih faz, predvsem ročnega dela, ki je potreben pri nastajanju oblačil in dodatkov visoke mode. Za izdelavo nekaterih oblek je bilo vloženega tudi do 300 ur kreativnega in potrpežljivega ročnega dela. Poglejte zakaj? Chanel, Dior 1, Dior 2

Poglejte, kako izdelujejo oblačila in modne dodatke, od skice do razvoja detajlov in kreativnih površin tekstilnih materialov, oplemenitenih s kamni, perjem, perlami in drugimi materiali,  tudi nekatere druge blagovne znamke.  Vsekakor izdelano s strastjo, znanjem in potrpežljivostjo.

Odkrijte skrivnost njihovega uspeha in se učite od najboljših!


 

Z ekološko gojenim bombaževcem rešujemo naš ekosistem

Ali veste, da se je v letu 2015 s proizvodnjo ekološko gojenega bombaževca - rastline, iz katere dobimo t.i. ekološko bombažno predivo za nadaljnjo predelavo v prejo, tkanino, pletivo, pletenino, T-majico, hlače, itn., ukvarjalo že 19 držav. Ta proizvodnja predstavljala 0,4 % celotne svetovne proizvodnje bombažnega prediva. Pet največjih svetovnih proizvajalcev ekološkega bombažnega prediva proizvede kar 92,2 % celotne proizvodnje. To so: Indija (66,9 %), Kitajska (11,7 %), Turčija (6,5 %), Kirgizistan (4,9 %) in USA (2,2 %). Ostali pridelovalci (7,8 %) so: Egipt, Tanzanija, Burkina Faso, Tadžikistan, Uganda, Peru, Mali, Benin, Etiopija, Brazilija, Izrael, Senegal, Madagaskar in Kolumbija.

Za rast bombaževca se v primeru ekološkega kmetovanja ne uporabljajo pesticidi, herbicidi in drugi toksini. Ne uporabljajo se gensko spremenjena semena. Na tak način se ohranja rodovitnost zemlje, varuje delavce na poljih pred zastrupitvami, s tem pa ohranja ekosistem za nas in prihodnje generacije.

Po analizah Textile Exchange svetovne organizacije, ki je bila ustanovljena z namenom zmanjševanja negativnega vpliva proizvodnje tekstilij na kakovost voda, zemlje, zraka in ljudi, se npr. za proizvodnjo T-majice iz ekološkega, bombažnega pletiva porabi okoli 12 x manj vode v primerjavi s klasično proizvodnjo. Več…

 

Tekstilni materiali z vgrajenimi fazno spremenljivimi substancami

Ali veste, da obstajajo inteligentni tekstilni materiali z vgrajenimi fazno spremenljivimi substancami (PCMs), ki s spreminjanjem svojega agregatnega stanja in posledično shranjevanjem in oddajanjem toplote vzdržujejo stalno telesno temperaturo. Uporabljajo se za izdelavo zaščitnih in športnih oblačil, tehničnih tekstilij, tekstilij za dom, itd. Z vgraditvijo fazno spremenljivih materialov v obliki mikrokapsul v tekstilni substrat, je namreč možno zagotoviti ustrezno fiziološko udobje človeka pri nošenju tovrstnih oblačil, saj so izdelana tako, da je z njimi možno doseči učinek ohlajanja in gretja, kakor tudi aktivni toplotno-regulacijski učinek.

Slika: Fazno spremenljive mikrokapsule Outlast® nanesene na tkanino, vir: © Outlast Technologies, Inc.


Nova plastična tekstilija za uspešno hlajenje organizma

Raziskovalci iz Stanfordske univerze so razvili nov plastični material - nanoporozno polietilensko tekstilijo,  ki nudi boljše ohlajanje organizma.

Material prepušča vodno paro kot posledico znojenja zaradi ustrezne porazdelitve por (50 - 10000 nm), hkrati pa tudi toploto (IR sevanje), ki ga oddaja človeško telo po principu sevanja. Tega klasični materiali ne nudijo.

Material torej omogoča učinkovit prenos IR sevanja oz. hlajenje organizma (v povprečju za 2 st. C nižje vrednosti od bombažne tekstilije), pri tem pa ima zadostno zračno prepustnost, navzem vodne pare in trdnost, potrebno za uporabo pri nošenju. 


Evropska tekstilna industrija

Evropska tekstilna industrija predstavlja več kot 30 % celotnega svetovnega trga, sam evropski trg pa velja za enega pomembnejših iz vidika velikosti, kakovosti in inovativnega oblikovanja. Spoznajte možnosti študija v tekstilnem sektorju in skupaj z nami začrtajte svojo prihodnost.

 

Recikliranje

Trenutno znamo in zmoremo reciklirati 93 % tekstilnih materialov brez nastajanja nevarnih odpadkov za človeka ali okolje. Industrija, ki se ukvarja z recikliranjem tekstilnega materiala pretvori le 20% materiala v bolj ali manj kvalitetne tekstilne izdelke.

Pridelava, predelava in tekstilni odpadki prispevajo kar 10 % k celotnemu svetovnemu ogljikovemu odtisu.