Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Študentje o študiju

Domen KOSI - 2. letnik TTO, smer Oblikovanje in razvoj izdelkov

Po srednji šoli me je želja po oblikovanju vodila do študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja. Seznanil sem se s predmetnikom in se odločil za vpis. Sedaj obiskujem 2. letnik, na smeri Oblikovanje in razvoj izdelka. Menim, da sem z vpisom na ta program sprejel pravo odločitev, saj lahko z vedno novimi znanji izražam svojo kreativnost. Vzporedno se tudi seznanjam s tekstilno tehnologijo in uporabo materialov.

Študijsko delo omogoča veliko lastnega izražanja, znotraj zanimivih tem in projektov. Pridobiš lahko mnogo dobrih izkušenj in spoznaš mnogo novih ljudi, ki svoje znanje prenašajo na študente. Znotraj letnika smo študenti postali pravi "team" in skupaj strmimo novim izzivom ter dosežkom naproti.
Viktorija ŠEGA - 2. letnik TTO, smer Materiali in tekstilne tehnologije

Za študij TTO sem izvedela na predstaviti študijskih programov Fakultete za strojništvo UM, ki smo jo imeli na srednji šoli. Iz radovednosti in želji po več informacijah sem se udeležila informativnega dneva. Predstavitev študija me je tako navdušila, da sem iz fakultete stopila z vedenjem, da je ta študij tisto pravo zame.

Danes obiskujem 2. letnik na smeri Materiali in tekstilne tehnologije. Za razliko od mojih sovrstnikov in prijateljev lahko rečem, da se vsak dan zbudim in z veseljem odpravim na faks, kjer se vsak dan naučim nekaj novega in uporabnega za življenje. Veliko ljudi me sprašuje, kaj sploh študiram. Odgovarjam, da je svet tekstilij zanimiv študij. Verjamem, da bom  po končanem študiju našla službo, v kateri bom svoje delo lahko opravljala z velikim veseljem.
Mirna PIVAC - 1. letnik OTM 2, smer Tekstilni materiali

Za študij OTM sem slišala po naključju, zanj pa sem se odločila predvsem zaradi njegove oblikovalske plati. Na prvi stopnji me je impresioniral odnos, ki smo ga imeli s profesorji, saj je bil le-ta povsem individualen in zaupen. Bila sem na študijski izmenjavi, kar je bila zame velika pozitivna izkušnja. Študij sem zaključila z nalogo s področja tekstilnih materialov, kjer sem reševala problem podjetja Keltex. Po končanem dodiplomskem študiju sem se odločila za selitev v Nemčijo. Diplomo so brez problemov priznali in tudi zaposlitev bi mi bila omogočena, če me ne bi mamila želja po nadaljevanju študija v Mariboru.

Tehten razlog za vrnitev v Slovenijo je bi predvsem dober in individualen odnos profesor/študent. Zdaj sem v 1. letniku podiplomskega študija OTM in sem povsem zadovoljna. Na obzorju so razni projekti, aktivnosti v sklopu študija in tudi možnosti zaposlitve se že pojavljajo.
Jasna Štampfer - 2. letnik TTO, smer Oblikovanje in razvoj izdelkov

Po končani gimnaziji je sledila zame ena izmed najtežjih odločitev do takrat – izbira fakultete. Sama se ne uvrščam med ljudi, ki že od malega vedo, da bodo postali učitelji, frizerji, odvetniki,… in to tudi postanejo. Ko sem razmišljala, kje se vidim v prihodnosti, sem ugotovila, da se želim v življenju ukvarjati z oblikovanjem in tako sem naletela na fakulteto, katero obiskujem. Razmere v Sloveniji glede služb niso idealne. Katerokoli fakulteto bi si izbrala, bi morala čez par let tekmovati na tržišču in pokazati svoje kompetence. Vsekakor pa sem v prednosti, če bom delo rada opravljala in to počela s srcem.

Sama rada delam s strastjo, ali pa sploh ne. Na fakulteti mi je najbolj všeč, da imamo priložnost sodelovati pri različnih projektih in se preizkušati na različnih področjih. Če bi se vpisovala ponovno, ne bi spremenila svoje odločitve.
Maja DIMOSKA - 1. letnik OTM 2, smer Inženirsko oblikovanje tekstilnih materialov

I always wanted to go outside of my comfort zone and learn something new and challenging. Coming in Slovenia and learning Slovene language was a challenge for me. This study program is a combination of quality studies and dedicated professors who are always eager to help. If you seek all of this, you will find it here.
Monika KUHARIČ - 1. letnik TTO

Že kot majhna punčka sem se rada igrala z oblačenjem barbik in punčk. Od takrat naprej sem deležna spodbude tako botre, ki je po poklicu šivilja, kot tudi staršev in starih staršev. V osnovni šoli sem imela zelo rada likovno vzgojo, zelo rada rišem in slikam, zato sem se brez oklevanja odločila za Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, smer modno oblikovanje.

Šolanje sem nadaljevala v Mariboru na Fakulteti za strojništvo, kjer sem izbrala visokošolski študijski program Tehnologije tekstilnega oblikovanja. Ni mi žal, študij je zelo zanimiv in vsak dan izvem kaj novega.