Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Napovedujemo dogodke

ODPRTJE RAZSTAVE ŠTUDENTOV OBLIKOVANJA KDAJ: 15.6.2018 ob 14. uri

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri odprtju razstave, ki bo v petek, 15.6.2018 ob 14. uri v Centru DUO Veržej.

Na odprtju razstave del študentov oblikovanja Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru sodelujejo študenti magistrske stopnje študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov (IOI), študijskega programa Oblikovanje in tekstilni materiali (OTM) ter dodiplomskega študijskega programa Tehnologije in tekstilni materiali. Razstavo sestavljajo sodobni rokodelski izdelki na temo Prlekije, ter oblačila, ki so ustvarjena na temo uniform.

Študenti IOI in OTM so v okviru projekta Prleški lončar sodelovali s Centrom domače in umetnostne obrti (Center DUO) v Veržeju. Imeli so priložnost, da izdelke na podlagi njihovih raziskav in oblikovanja izdelata dva vrhunska mojstra na področju oblikovanja izdelkov iz keramike. To sta Urša Ambrož, ki ustvarja v sodobno opremljeni keramični delavnici Centra DUO ter Sašo Žuman, ki ohranja družinsko tradicijo na področju ustvarjanja tradicionalnih prleških lončarskih izdelkov v domači delavnici v Ljutomeru. S skupnimi močmi je nastala kolekcija izvirnih keramičnih izdelkov za dom, ki upošteva značilnosti in zakonitosti rokodelstva Prlekije, hkrati pa nudi širok nabor kreativnih rešitev za sodobne uporabne rokodelske izdelke.

Študenti TTO so ideje za predstavljena oblačila in tekstilne izdelke črpali iz vojaških uniform. Raziskovali so zgodovinske okvirje teme, se osredotočili na oblike, silhuete ter na uporabljene materiale. Zanje so značilni barvni kontrasti ter preplet tipičnih elementov kot so obrobe, epolete, ornamenti, kovinski gumbi in našitki. Pomožni materiali, ki jih izpostavljamo, so bili pomembni gradniki številnih zgodovinskih uniform. Zato so si skozi čas pridobili status denotacije ali elementov, ki so naturalizirani do te mere, da so za uniforme ali uniformiran stil nekaj samoumevnega. Na nekaterih oblačilih so uporabljeni v strogih linijah, ponekod pa kot dekorativen element presegajo utečene načine uporabe in zaživijo v novem kontekstu oblačilnih podob.

Vljudno vabljeni!


IZMENJAVA OBLAČIL KDAJ: 5.6.2018 med 11. in 16. uro

 

Vabimo vas, da se ob Svetovnem dnevu okolja pridružite dogodku Izmenjave oblačil, ki bo potekal na Fakulteti za strojništvo v prostoru B304-305.

Prinesite DO PET KOSOV RABLJENIH OBLAČIL, jih izmenjajte in posodobite svojo garderobo.
Izmenjava oblačil poteka po principu 1 za 1, ne glede na vrsto oblačila, torej, kolikor kosov prineseš, toliko jih lahko
tudi odneseš.

Oblačila naj bodo č ista in ohranjena, izmenjevali bomo vrhnje kose* za odrasle (srajce, majice, hlače, obleke, jakne ...).
S predajo oblačil sprejmete tveganje, da bodo vaša oblačila našla nove lastnike, vi pa zase ne boste našli primernih kosov. A ne skrbite, zagotaljamo, da bo izbira bogata!

Vsa oblačila, ki bodo ostala, bomo podarili Zvezi prijateljev mladine Maribor.

 
*Spodnje perilo, nogavice, obutev, reklamne majice ali drugi reklamni kosi oblačil se ne štejejo kot oblačila za izmenjavo. Pridržujemo si pravico, da oblačila, ki ne bodo ustrezna, zavrnemo.

 


VABLJENI NA MESEC MODE V MUZEJU KDAJ: 18. do 31.5.2018 ob 19 uri

 

Tradicionalni MESEC MODE V MUZEJU poteka letos v znamenju UNIFORM in UNIFORMIRANOSTI.

V petek, 18.5.2018 ob 19. uri
Vljudno vabljeni na otvoritev razstave »Ogledni depo uniform«,
ki je prvi izmed treh dogodkov.

V četrtek, 24.5.2018 ob 19. uri
Vljudno vabljeni na okroglo mizo, kjer sodelujejo strokovnjaki s področja uniform, kjer sodeluje tudi doc. dr. Sonja Šterman.

V četrtek, 31.5.2018 ob 19. uri
Se bo odvijala modna revija, na kateri sodelujejo tudi študenti FS, Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje.

Več informacij lahko najdete TUKAJ.

 


"KDO DANES NAPRAVI VIDKU SRAJČICO" - ETIČNA MODA V SLOVENIJI KDAJ: 24.4.2018 ob 17 uri

 

24.4.2018 bo ob 17. uri na sedežu Zveze prijateljev mladine v Mariboru dogodek, kjer sodeluje doc. dr. Sonja Šterman ter dve naši študentki na okrogli mizi na temo "KDO DANES NAPRAVI VIDKU SRAJČICO" – ETIČNA MODA V SLOVENIJI. V sklopu dogodka bo potekala izmenjava oblačil ter razstave. KTMO predstavlja tudi študijske programe in razstavo slik na temo oblikovanja nakita in pokrival.

Več informacij najdete TUKAJ.

Gostje okrogle mize bodo: Lucie Görlichová (LUCI, etična moda) (študentka OTM2), doc. dr. Sonja Šterman (Fakulteta za strojništvo – Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje), Živa Lopatič (Pravična trgovina 3MUHE), Katja Sreš (Ekologi brez meja), Polona Červek (RecyclingLab)
Moderatorki: Kornelija Kaurin in Urška Cotič (študentka TTO)


PODJETJE TOSAMA d.d. NUDI MOŽNOST OPRAVLJANJA STROKOVNE PRAKSE

Priznano in v svetu uveljavljeno podjetje TOSAMA d.d. iz Domžal, ki proizvaja higienske in medicinske izdelke, nudi možnost opravljanja strokovne prakse v njihovem laboratoriju. Kontaktirajte koordinatorja strokovnih praks na FS.

PODJETJE LISCA d.d. IŠČE KADER

Priznano in v svetu uveljavljeno slovensko tekstilno podjetje LISCA d.d. iz Sevnice, ki proizvaja spodnje perilo, kopalke in druga vrhnja oblačila in dodatke, išče diplomante z visoko izobrazbo tekstilne smeri, da se pridružijo njihovemu kolektivu pri razvoju izdelkov na vseh prodajnih programih. 

PODJETJE TEKSTINA d.d. IŠČE KADER

Priznano in v svetu uveljavljeno slovensko tekstilno podjetje TEKSTINA d.d. iz Ajdovščine, ki proizvaja modne in tehnične tkanine, išče mlade in ambiciozne inženirje s področja tekstilstva, da se pridružijo njihovemu kolektivu.