Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Zgodovina

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru je formalno nastala v začetku leta 1995. Njena geneza traja že od leta 1959. Strojni in tekstilni oddelek takrat ustanovljene Višje tehniške šole (drugi se je pridružil prvemu deset let kasneje in tekstilstvo je tudi danes sestavni del novoustanovljene fakultete) sta začela z delom že jeseni istega leta.

Leta 1973 je Višja tehniška šola prerasla v Visoko tehniško šolo in prav strojništvo kot vseskozi najmočnejši oddelek šole so jeseni istega leta prvi vpisali študente v tretji letnik, prednjačili pa so tudi pri uvedbi podiplomskega študija za pridobitev naslovov magister in doktor tehniških znanosti, ki se je začel leta 1976. 

Leta 1975 je postala Visoka tehniška šola sestavni del tedaj ustanovljene Univerze v Mariboru, deset let kasneje pa se je preimenovala v tehniško fakulteto. Od takrat je oddelek za strojništvo v okviru Visoke tehniške šole oz. Tehniške fakultete dejansko deloval kot zaokrožena samostojna enota s študijskima programoma strojništva in tekstilstva. 

Od leta 1995 naprej pa Fakulteta za strojništvo nadaljuje svoje delo kot razvita univerzitetna pedagoška in znanstvena ustanova z relevantnimi referencami in razvejanim sodelovanjem s podobnimi ustanovami doma in v svetu.