Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Dan FS 2023


V sredo, 29. novembra 2023, smo osmič zapovrstjo praznovali Dan Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Začetki fakultete kot izobraževalne in znanstveno-raziskovalne ustanove segajo v leto 1959. Izobražujemo redne in izredne študente na dodiplomskih, magistrskih ter doktorskih študijskih programih, vedno intenzivneje sodelujemo z gospodarstvom, kar zahteva ustrezno znanstveno-raziskovalno in aplikativno-razvojno usmerjenost fakultete.

Dekan red. prof. dr. Matej Vesenjak je v svojem govoru izpostavil pomen medsebojnega sodelovanja, povezovanja, pripadnosti kolektivu in nas spomnil, da smo v zadnjem obdobju lahko ponosni na več dogodkov ter dosežkov. Naj za preteklo leto, ob uveljavljenih kvantitativnih kazalnikih, omenimo uspešno sodelovanje z UMAR-jem, razvoj nove robotske celice, začetek projekta »Aracne«, uspešno izvedbo strokovnih ekskurzij, športne dosežke, vzpostavitev Centra za vseživljenjsko učenje, soorganizacijo in udeležbo na državnem in mednarodnem tekmovanju varilcev, inavguracijo novega dekana, poglobljeno sodelovanje z Dansko, učinkovito sodelovanje na IRT 2023, aktivno sodelovanje v evropskem združenju EURAMET, uspešno izvedbo poletne šole, izvedbo več tematskih konferenc in že 8. mednarodne Ceepus zimske šole Design week 2023, zaključeno dobavo in vgradnjo nove več milijonske raziskovalne opreme v okviru programa Raziskovalne infrastrukture Univerze v Mariboru – RIUM, prejem donacije podjetja Comtron, d.o.o. za računalniško učilnico in še bi lahko naštevali. Izjemno smo ponosni na dosežke naših diplomantov, magistrantov in doktorandov, kot tudi dosežke študentov, ki se udeležujejo različnih študentskih projektov ter tekmovanj doma in v tujini. Naj omenimo samo nekatere: Formula Student, kjer so naši študenti dosegli v zadnjem letu izjemno odmevne dosežke v mednarodnem merilu, Aeronavtično društvo Univerze v Mariboru, ki je sodelovalo na mednarodnem tekmovanju Design/Build/Fly v ZDA, študentski projekt UM – MUZEJ, priznanja študentkam Tehnologije tekstilnega oblikovanja za perspektivne za leto 2023… Posebej smo ponosni na prodekanjo za študentska  vprašanja, ki je bila poleti v Evropskem parlamentu in na vsa sodelovanja študentov na več razpisih oziroma tekmovanjih gospodarskih družb in še mnogo drugih dosežkov.

Poseben poudarek dajemo sodelovanju z gospodarstvom, kjer smo z več podjetji okrepili vezi na področju študijske in razvojno-raziskovalne dejavnosti. Zelo aktivno delujeta Alumni klub Fakultete za strojništvo in Strateški svet Fakultete za strojništvo.

Slavnostni govornik na letošnjem Dnevu Fakultete za strojništvo je bil predsednik uprave podjetja Arcont d. d., g. Miran Fujs. Podjetje je vodilni evropski proizvajalec modularnih bivalnih enot in montažnih objektov ter eden največjih slovenskih proizvajalcev stavbnega pohištva. Z razvojem visokokakovostnih in visoko tehnoloških procesov pospešeno razvijajo proizvodnjo, s katero so še posebej prijazni do okolja. So eno od najuspešnejših večjih slovenskih podjetjih in največji zaposlovalec v regiji, ki je prejel tudi prestižni naziv »Naj pomurski zaposlovalec desetletja«. Plod dolgoletnega sodelovanja je v bilo v letošnjem letu okronan z izjemno donacijo podjetja, kjer je bila v okviru slovesnosti na Dnevu FS opravljena tudi predaja in otvoritev promocijske bivalne enote. Vsled vsega omenjenega smo letošnjo svečano listino Fakultete za strojništvo podelili podjetju Arcont d. d.

Podelili pa smo tudi priznanja zaposlenim in študentom, ki so in bodo tudi v prihodnje ponesli dobro ime Fakultete za strojništvo in Univerze v Mariboru v svet. 

Priznanja smo podelili doc. dr. Silvestru Lipošku, priznanje visokošolskemu učitelju za pedagoško delo, doc. dr. Branku Nečemru, priznanje raziskovalcu na začetku kariere, red. prof. dr. Tonetu Lerherju za sodelovanje z gospodarstvom. Prav tako je dobil priznanje za sodelovanje z gospodarstvom Laboratorij za termodinamiko, zgorevanje in okoljsko inženirstvo. Zvonko Rozmanič je prejel priznanje za strokovno delo in Tadeja Helbl Vela za inovacijo poslovnih procesov.

Med študenti so priznanje prejeli Mitja Medved kot študent leta, priznanje fakultete za izjemni umetniški dosežek študentov je prejela ekipa študentk visokošolskega strokovnega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja: Tinka Križman, Valeriya Lyubchyk, Maja Vita Onič, Amadeja Prijatelj, Sara Šilak, Vera Šmarić, Ana Maria Varga in Tina Zupančič. 
 

Foto: Foto Tatjana