Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Dan FS 2020

Praznovanje Dan FS 2020 je za nami - tokrat malo drugače

 

V četrtek, 26. 11. 2020, smo petič zapovrstjo praznovali Dan Fakultete za strojništvo (FS), na katerem smo, skladno z aktualno situacijo, na daljavo preko orodja MS Teams, podelili priznanja svojim zaposlenim, študentom ter poslovnim partnerjem. Na dogodku smo povzeli ključne aktivnosti in uspehe, ki jih je FS dosegla v preteklem letu.

Dekan FS je v uvodu izpostavil uspehe v preteklem letu in še posebej poudaril, da si bomo to leto zapomnili zaradi epidemije ter izzivov, ki smo jih bili prisiljeni sprejeti. 

Dobitniki priznanj FS za posebne dosežke v letu 2020 so: 

Priznanje FS za sodelovanje z gospodarstvom je prejel tokrat Laboratorij za procesno inženirstvo in računalniško dinamiko tekočin pod vodstvom prof. dr. Matjaža Hriberška (ekipa: prof. dr. Jure Ravnik, doc. dr. Matej Zadravec, doc. dr. Matjaž Ramšak, doc. dr. Jurij Iljaž, asist. Timi Gomboc, mag. inž. str.). Skupina raziskovalcev se že nekaj let ukvarja z modeliranjem in simuliranjem procesa liofilizacije. Svoje raziskovalne izsledke so objavili v večjem številu odmevnih znanstvenih objav, priznanje pa je posledica odličnega sodelovanja s podjetjem Lek d.d., s katerim so v zadnjih petih letih izvedli kopico aplikativnih projektov. 

Na naši fakulteti smo še posebej izjemno ponosni na naše študente. Priznanje FS za izjemni raziskovalni,  umetniški ali humanitarni dosežek študentov ter za Študenta leta so prejeli:  
-    Priznanje FS za izjemni umetniški dosežek študentov: ekipa študentov, ki je oblikovala obutev za podjetje Alpina, d. o. o. (študenti študijskih programov Tehnologije tekstilnega oblikovanja in Inženirsko oblikovanje izdelkov), in so za svoja dela na Zavodu BIG v okviru mednarodnega Meseca oblikovanja 2019 prejeli priznanje Perspektivni za področje produktnega oblikovanja: Anja Stajnko, Mergime Rexhaj, Jan Sadek, Monika Kuharič, Barbara Pučko, Jasna Štampfer, Mirnes Bajić, Nejc Dornik, Aleš Gradišnik, Monika Hudournik, Rok Kladnik, Uroš Rozmarič, Metod Levart in Vesna Zadravec 
-    Priznanje FS za izjemni raziskovalni dosežek študentov: študentki študijskega programa Gospodarsko inženirstvo-smer Strojništvo Andreja Kumer in Kristina Zidar sta sodelovali v mednarodnem študentskem projektu Product Innovation Project, ki ga v celoti izvajamo pod okriljem Tehniške univerze iz Gradca ter tokrat s priznanim podjetjem  voestalpine BÖHLER Aerospace GmbH & Co KG, kjer so študenti reševali izziv digitalnega prepoznavanja kovanih komponent ter njihove aplikacije v proizvodnji letalske industrije.  
-    Priznanje FS za izjemni humanitarni dosežek študentov so prejeli Tutorji študenti FS: Jernej Mlinarič, Klavdija Petelin, Urška Butolen, Miha Donša, Ana Gregor, Simon Hudales, Jani Humar, Andreja Kumer, Simon Murko, Nika Uzelac, Jure Vinkovič in Kristina Zidar. Tutorji nesebično in z velikim entuziazmom pomagajo svojim kolegom študentom, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč v zvezi s študijem, pa tudi vsakdanjem življenju. Aktivni so tudi pri različnih dejavnostih, kot so organizacija izobraževanj, strokovnih ekskurzij, sodelujejo pri dogodkih ter skrbijo za prepoznavnost fakultete.
-    Letošnje priznanje za Študenta leta FS smo podelili našemu izjemnemu študentu Janiju Humarju. Jani je eden izmed med 5 % najboljših študentov v generaciji. Aktivno sodeluje v študentskem svetu FS ter študentskem svetu UM, aktiven je bil tudi kot član komisije za študijske zadeve FS ter kot član Akademskega zbora FS. Je tutor, sodeluje pa tudi pri drugih znanstveno raziskovalnih projektih. Je prejemnik srebrnega priznanja Gospodarske Zbornice Slovenije podravske regije za inovacijo.

Priznanje FS raziskovalcu na začetku kariere je prejel dr. Matej Bračič, saj je znanstveno raziskovalno izjemno aktiven na različnih področjih, v največji meri na področjih površinske funkcionalizacije in karakterizacije bio/ polimerov in je dokazal nadpovprečno sposobnost samostojnega znanstvenega in razvojno-raziskovalnega dela. Dr. Matej Bračič je aktivno sodeloval s priznanimi domačimi in mednarodnimi podjetji, v več aplikativnih nacionalnih in EU raziskovalnih projektih, med drugim tudi kot vodja, pa tudi v projektih, ki jih neposredno financirajo podjetja.  

Priznanje FS asistentu za pedagoško delo je prejela izr. prof. dr. Julija Volmajer Valh. Velja za izjemno priljubljeno profesorico, kar jo uvršča visoko na lestvico najbolje ocenjenih pedagoških delavcev FS UM. Je članica Inštituta za inženirske materiale in oblikovanje; skrbi za kakovostno izvajanje pedagoškega procesa na različnih dodiplomskih in podiplomskih študijskih programih. Od leta 2011 je aktivno vključena v program ERASMUS za področje tekstilstva kot koordinatorica mobilnosti tujih in domačih študentov.

Priznanje FS za strokovno delo je prejela Danica Ribič, ki že več kot 30 let na FS opravlja vrsto računovodskih in finančnih del. Odlično obvlada kompleksne računalniške programe v računovodstvu in v času odsotnosti vodje Službe za finančne in računovodske zadeve prevzema tudi najodgovornejša dela in odločitve na tem področju.

Svečano listino FS je tokrat prejelo podjetje TURNA d.o.o., Šoštanj, ki je že od leta 2017 strateški partner FS. Aktivno so se vključili v naš izobraževalni proces, študentom kontinuirano nudijo možnosti za praktično usposabljanje in zaposlitev. Naše sodelovanje je preraslo v dolgoročni proces tudi na drugih področjih. V letu 2020 so v celoti prenovili in opremili eno izmed naših predavalnic. Slavnostni govornik, direktor podjetja TURNA d. o. o., Šoštanj,  gospod Vladimir Pogač, se je zahvalil za priznanje in povedal, da tudi sam izhaja iz FS UM (je diplomant študijskega programa Gospodarsko inženirstvo – smer Strojništvo), prav tako tudi kar nekaj njegovih kolegov. Partnerstvo med fakulteto in podjetjem vidi kot sodelovanje v prihodnosti: »Izzivi v sedanjosti krepijo vero v prihodnosti s sodelovanjem pri skupnih projektih«.

 

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

Maribor, 26. 11. 2020

 

Več o Fakulteti za strojništvo v tem letu najdete TUKAJ.