Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Dan odprtih vrat KTMO,24.1.2019

 

Dne 24.1.2019 smo na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje, organizirali Dan odprtih vrat. Dijakom smo predstavili vsebine »Od vlaken do posebnih lastnosti tekstilnih materialov« ter »Oblikovanje in razvoj tekstilnih izdelkov«.

Predstavljeni so bili pristopi povezovanja teoretičnih znanj v praktične modne produkte. Študentje so predstavili svoje izkušnje, ki so jih pridobili tekom študija in dela na projektih.

Obiskovalci so si ogledali laboratorije in se udeležili interaktivnih delavnic. V okviru delavnic na oblikovanja so si ogledali prototipe oblačil na temo uniforme, rezultate diplomskih del in izpitne mape pri različnih predmetih oblikovanja. Ustvarjali so na krojaških lutkah, si ogledali simulacije virtualnih prototipov tekstilnih izdelkov in se seznanili z informacijami s področja pametnih tekstilij in oblačil.

Na delavnicah s področja materialov so si udeleženci lahko pobliže ogledali pojav luminiscence in postopek tiskanja tekstilij. Seznanili so se z možnostmi pridobivanja barvil iz različnih naravnih virov in njihovo uporabo za barvanje tekstilnih materialov, poleg tega pa so spoznali možnosti recikliranja tekstilij. Spoznali so pristope in postopke za izdelavo medicinskih oblog iz ekstraktov oljčnih listov, protimikrobnih tekstilij za športna oblačila, magnetnih nanodelcev uporabnih za čiščenje odpadnega mulja, funkcionalnih folij za ohranjanje svežine živil, timpanalnih ušesnih cevk in sintetičnih žilnih vsadkov.


Dijakom so bile predstavljene možnosti študija programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja, mednarodnih izmenjav in zaposlitvene možnosti na različnih področjih, kot so: oblikovanje tekstilij, oblačil in modnih dodatkov; razvoj izdelkov; modno svetovanje; proizvodnja naprednih tekstilnih izdelkov, načrtovanje in izdelava medicinskih pripomočkov, higienskih izdelkov, pakirnih materialov ter varstvo okolja.