Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Vrednotenje merilne negotovosti v laboratoriju in v industriji


Vrednotenje merilne negotovosti v laboratoriju in v industriji

Vrednotenje merilne negotovosti v laboratoriju in v industriji

Vsebina

Udeleženci spoznajo teoretične osnove pogreškov pri merjenju in merilne negotovosti, povezavo med negotovostjo meritve in tolerancami izdelka, podrobno jim je predstavljen mednarodno standardiziran postopek vrednotenja merilne negotovosti. Predstavljen postopek je podprt s primeri vrednotenja merilne negotovosti pri umerjanju dimenzijskih merilnih instrumentov in pri nadzoru proizvodnih procesov (merjenje geometrijskih značilnosti izdelka). Pridobljeno teoretično znanje je dopolnjeno s praktičnimi primeri eksperimentalnega in analitičnega vrednotenja prispevkov k merilni negotovosti v različnih merilnih postopkih in na različnih merilnih instrumentih. Vsebina praktičnega dela se lahko prilagodi željam uporabnikov glede na zahteve v njihovih delovnih okoljih. Praktični del izobraževanja je izveden v kalibracijskem laboratoriju, ki ima v Sloveniji status nosilca nacionalnega etalona za dolžino (»slovenski meter«). Osebje laboratorija ima vrhunske kompetence in izkušnje na področju umerjanja merilnih instrumentov in izdelave merilnih metod in postopkov.

Nosilec izobraževanja

Nosilec izobraževanja

red. prof. dr. Bojan Ačko 

Nosilec izobraževanja je vodja Laboratorija za tehnološke meritve (nosilec nacionalnega etalona za dolžino v RS in akreditiran kalibracijski laboratorij), predstavnik RS v Evropskem združenju nacionalnih meroslovnih laboratorijev EURAMET TCL, v zadnjih petih letih je bil vodja slovenskega dela konzorcija 2 evropskih meroslovnih projektov FP H2020 in Horizon Europe, je vodilni in strokovni ocenjevalec laboratorijev in kontrolnih organov pri Slovenski akreditaciji, avtor več kot 30 kalibracijskih postopkov z vrednotenjem merilne negotovosti, avtor dveh univerzitetnih učbenikov in enih skript, v zadnjih petih letih pa so njegove najpomembnejše objave s področja eksperimentalne določitve negotovosti pri umerjanju končnih meril, razvoja avtomatiziranega sistema za umerjanje stopničastih meril, analize merilne negotovosti laserskih interferometrov, digitalizacije in verifikacije meroslovnih podatkov ter vpliva temperature na negotovost umerjanja stopničastih meril. Vse raziskave so s področja meroslovja in so objavljene v uveljavljenih mednarodnih revijah, nastale pa so v soavtorstvu s sodelavci Laboratorija za tehnološke meritve in dveh večjih evropskih meroslovnih inštitutov.

Ostali izvajalci

Ostali izvajalci

doc. dr. Rok Klobučar

Sodelavec je asistent v Laboratoriju za tehnološke meritve in se znanstveno ukvarja predvsem z razvojem in avtomatizacijo kalibracijskih postopkov ter izvedbo zahtevnih kalibracij na najvišji  točnostni ravni. Njegova bibliografija obsega v zadnjih petih letih štiri izvirne znanstvene članke s področja meroslovja, ki so fokusirani v razvoj  avtomatiziranega merilnega sistema za umerjanje stopničastih meril, digitalizacijo in verifikacijo meroslovnih podatkov, vpliv temperature na negotovost umerjanja stopničastih meril, ter razvoj merilnega sistema za umerjanje 2D optičnih mrež s submikrometrsko točnostjo. Vse raziskave so s področja meroslovja in so objavljene v uveljavljenih mednarodnih revijah, nastale pa so v soavtorstvu s sodelavci Laboratorija za tehnološke meritve in dveh večjih evropskih meroslovnih inštitutov.

 

dr. Jasna Tompa

Sodelavka je asistentka v Laboratoriju za tehnološke meritve in se znanstveno ukvarja predvsem z razvojem zahtevnih kalibracijskih postopkov ter izvedbo kalibracij na najvišji točnostni ravni. Njena bibliografija obsega v zadnjih petih letih štiri izvirne znanstvene članke. Eden od teh je s področja meroslovja, in se ukvarja z eksperimentalno določitvijo negotovosti pri umerjanju končnih meril. Razvojno delo sodelavke pa je fokusirano v izdelavo in posodabljanje kalibracijskih postopkov. V zadnjih petih letih je samostojno ali v sodelovanju s sodelavci Laboratorija za tehnološke meritve objavila dvajset kalibracijskih postopkov, ki so tudi akreditirani pri Slovenski akreditaciji. V nacionalnem laboratoriju tudi vzdržuje sistem vodenja kakovosti, ki ga je v letu 2024 uspešno predstavila na tehničnem odboru EURAMET za kakovost.

Cilji in kompetence

Cilji in kompetence

Cilji:

  • razumeti poslanstvo meroslovja ter osnovne meroslovne pojme, ki definirajo točnost meritev,
  • spoznati pomen obvladovana vplivov na točnost in zanesljivost meritve,
  • spoznati mednarodno standardiziran postopek vrednotenja merilne negotovosti,
  • znati določiti in kvantificirati vplive na posamezne tipe meritev geometrijskih parametrov v različnih pogojih in ob uporabi različnih merilnih instrumentov,
  • obvladati koncepte določitve matematičnih modelov za izračun korigiranega merilnega rezultata ,
  • znati povezati posamezne vplive na merilni rezultat v model za določitev merilne negotovosti in ovrednoti merilno negotovost za konkretne merilne probleme.

Kompetence:

  • zmožnost obvladovanja meritev s stališča vplivov na njihovo točnost,
  • sposobnost samostojnega kreiranja matematičnega modela meritve, ki omogoča korekcijo sistematičnih pogreškov in predstavlja osnovo za vrednotenje merilne negotovosti,
  • samostojno ovrednotiti merilno negotovost za različne tipe meritev in različne vplive na točnost meritve,
  • sposobnost kakovostne odločitve o ustreznosti izdelka na osnovi merilnega rezultata in pripadajoče merilne negotovosti.

Pogoji za pristop k izobraževanju

Pogoji za pristop k izobraževanju

Ni pogojev.

Predviden urnik

Predviden urnik

Urnik

Junij 2024

Dan                                                                  Čas                                                    Vsebina                                                                                                                                     


Dan 1

9:00 do 16:00

 
  • Osnove meroslovja in osnovni meroslovni pojmi
  • Pogreški pri merjenju s primeri iz merjenja dolžin
  • Osnove merilne negotovosti
  • Mednarodno standardiziran postopek vrednotenja merilne negotovosti
  • Primeri vrednotenja merilne negotovosti na osnovi simuliranih podatkov o meritvi
 

Dan 2

9:00 do 16:00

 
  • Eksperimentalno vrednotenje kosinusnega pogreška 
  • Eksperimentalno vrednotenje Abbejevega pogreška
  • Eksperimentalno vrednotenje pogreška pozicioniranja kamere na črtico
  • Eksperimentalno vrednotenje naključnih pogreškov
  • Analitično vrednotenje različnih sistematičnih pogreškov (vpliv temperature, …)
  • Preskus znanja / test
 

Razpisani datumi izobraževanja

Junij 2024


Prijava na izobraževanje

Prijava: cvu.fs@um.si

Vsebinska vprašanja: bojan.acko@um.si


Vrsta potrdila

POTRDILO O UDELEŽBI


Cena izobraževanja

BREZPLAČNO
do 30. 9. 2025

Učno okolje

V ŽIVO

Jezik

SLOVENSKI

Število prostih mest

MAX 8

Trajanje izobraževanja

2 DNI