University of Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Dan FS 2022

 

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru deluje kot izobraževalna in znanstveno-raziskovalna ustanova. Njeni začetki segajo v leto 1959. Izobražuje redne in izredne študente na dodiplomskih in magistrskih študijskih programih Strojništvo, Gospodarsko inženirstvo, Mehatronika, Okoljsko inženirstvo, Tehnologije tekstilnega oblikovanja ter Inženirsko oblikovanje izdelkov. Na doktorskem programu pa se študentje izobražujejo v Doktorski šoli FS in na programu Gospodarsko inženirstvo. Vedno intenzivnejše sodelovanje z gospodarstvom zahteva ustrezno znanstveno-raziskovalno in aplikativno-razvojno usmerjenost fakultete, ker nova znanja in rešitve poskušamo prenesti prioritetno v slovensko gospodarstvo. Vseskozi nudimo strokovno in tehnično podporo tudi službam na državnem in lokalnem nivoju. 


Preteklo delo se kaže v velikem zanimanju dijakov za študijske programe fakultete. To kaže, da so naši študijski programi izjemno aktualni in perspektivni s stališča bodoče zaposljivosti diplomantov. Fakulteta sodi na Univerzi v Mariboru med najuspešnejše članice tako po uspešnosti študija študentov, številu diplomantov na dodiplomskih in podiplomskih programih, po obsegu prihodka iz sodelovanja z gospodarstvom in dela na domačih in mednarodnih projektih, solidni opremljenosti laboratorijev, ter mednarodno priznanimi profesorji in nenazadnje z izjemno dobro organizirano mednarodno izmenjavo študentov in sodelovanjem. 


V celotni zgodovini fakultete je diplomiralo več kot 11.000 študentov. Stopnja zaposljivosti naših diplomantov je izredno visoka, dodatno pa se povečuje, saj so naši diplomanti zelo iskan kader na trgu delovne sile doma in v tujini. Izjemno smo ponosni na dosežke naših diplomantov, magistrantov in doktorandov, kot tudi dosežke študentov, ki se udeležujejo različnih študentskih projektov ter tekmovanj doma in v tujini. Naj omenimo samo nekatere: Formula Student, kjer so naši študenti dosegli v zadnjem letu izjemno odmevne dosežke v mednarodnem merilu, Aeronavtično društvo Univerze v Mariboru, sodelovanje študentov na več razpisih oziroma tekmovanjih gospodarskih družb in še mnogo drugih dosežkov. 


V zadnjem obdobju smo intenzivno prenavljali pedagoško infrastrukturo, predvsem z vidika informacijsko-komunikacijske opreme, v kar so nas prisilile potrebe po občasni hibridni izvedbi pedagoškega procesa. Prav tako zaključujemo z dobavo in vgradnjo nove raziskovalne opreme v okviru programa Raziskovalne infrastrukture Univerze v Mariboru v vrednosti preko milijon eurov. 


Fakulteta za strojništvo je s svojim znanstveno raziskovalnim delom znatno prispevala k svetovni zakladnici znanj in je tudi tukaj ena izmed najbolj uspešnih članic Univerze v Mariboru. Prispevek Fakultete za strojništvo na področju znanstvenih publikacij pomembno prispeva k znanstveni odličnosti Univerze v Mariboru kot celote, to je zlasti razvidno na različnih mednarodnih lestvicah, ki rangirajo kvaliteto univerze v evropskem in svetovnem merilu. 


Vedno bolj intenzivno se povezujemo z gospodarstvom. V zadnjih letih smo podpisali sporazum o strateškem sodelovanju z več kot desetimi slovenskimi proizvodnimi podjetji. Z vsemi podjetji smo okrepili vezi na področju študijske in razvojno-raziskovalne dejavnosti. Zelo aktivno deluje Alumni klub Fakultete za strojništvo, v okviru katerega je bilo izvedenih kar nekaj srečanj in tudi zelo odmevnih predavanj. Prav tako na Fakulteti za strojništvo deluje Strateški svet, kjer s strokovnjaki iz gospodarstva sodelujemo pri načrtovanju strateškega razvoja fakultete in s tem ustrezneje prenašamo usmeritve in potrebe slovenskega gospodarstva v naše prihodnje delo. 


Slavnostni govornik na letošnjem Dnevu Fakultete za strojništvo je bila red. prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki se ob pedagoškem delu s posveča raziskavam s področja aplikativne meteorologije in s področja podnebnih sprememb. Bila je del ekipe Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri OZN, ki je leta 2007 skupaj z Al Gorom dobila Nobelovo nagrado. Slavnostno predavanje je imelo naslov »Planet, ki ne raste – ovira ali izziv za drugačen razvoj?«.


Na dan praznovanja naše fakultete radi predstavimo uspešne zgodbe in naše dosežke preteklega leta. Zato smo na današnji dan podelili priznanja svojim zaposlenim, študentom ter poslovnim partnerjem, ki so in bodo tudi v prihodnje ponesli dobro ime Fakultete za strojništvo in Univerze v Mariboru v svet. Med študenti so priznanje prejeli Andreja Kumer kot študentka leta, priznanje fakultete za izjemni raziskovalni dosežek študentov je prejela Ekipa Formula Student, priznanje fakultete za izjemni umetniški dosežek študentov pa študentka Katarina Remic. Naša fakulteta sodeluje z veliko gospodarskimi družbami, ki izdatno podpirajo študijsko dejavnost na fakulteti. Zato smo podelili svečano listino Fakultete za strojništvo dolgoletnemu partnerju podjetju Roto Pavlinjek iz Černelavcev, Murska Sobota, s katerim sodelujemo na različnih področjih. Priznanja smo podelili več sodelavcem, in sicer izr. prof. dr. Karlu Gotlihu za življenjsko delo, red. prof. dr. Darku Lovrecu, visokošolskemu učitelju za pedagoško delo, doc. dr. Mateju Borovinšku, asistentu za pedagoško delo, dr. Robertu Ojsteršku raziskovalcu na začetku kariere, Aniti Ješovnik za strokovno delo in Laboratoriju za vrednotenje konstrukcij za sodelovanje z gospodarstvom.


doc. dr. Filip Kokalj
prodekan za infrastrukturo in sodelovanje z okoljem


Maribor, 23. 11. 2022