Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Strukturne in površinske lastnosti vlakninskih membran za čiščenje in kromatografsko separacijo biomakromolekul

 

Šifra | J2–1719
Naziv projekta | STRUKTURNE IN POVRŠINSKE LASTNOSTI VLAKNINSKIH MEMBRAN ZA ČIŠČENJE IN KROMATOGRAFSKO SEPARACIJO BIOMAKROMOLEKUL
Nosilka projekta | dr. Vanja Kokol 

 

Raziskovalni projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

 

Trajanje projekta

1. 7. 2019 do 30. 6. 2022 

Obseg financiranja

4,35 FTE (cenovna kategorija C)

Nosilka projekta

dr. Vanja Kokol 

Koordinator projekta

dr. Vanja Kokol 

Sodelujoče RO

BIA Separations d.o.o.
Inštitut Jožef Štefan
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo

Sestava projektne skupine

dr. Černigoj Urh
Filipič Tatjana
dr. Gunde-Cimerman Nina
dr. Junkar Ita
dr. Kokol Vanja
dr. Kovač Janez
dr. Noval Babič Monika
dr. Peršin Zdenka
dr. Simčič Tina
dr. Stjepanovič Zoran
dr. Vajnhandl Simona
Mag. Vivod Vera
dr. Vuherer Tomaž

 

Povzetek projekta

Trendi v čiščenju biofarmacevtskih izdelkov gredo v smeri zvišanja produktivnosti, znižanja stroškov proizvodnje in pospešene hitrosti razvoja, ob hkratnem doseganju strogih regulativnih zahtev glede ravni čistosti končnih formulacij. Pri tem postaja vedno bolj pomemben tudi trend povečane uporabe filtrirnih sistemov in membran za enkratno uporabo, kar odpravlja potrebo po siceršnjem dodatnem razvoju in validaciji ciklov čiščenja. Takšne tehnologije tako postajajo pomembne tako v trenutnih postopkih čiščenja (Downstream processes), začenši s popolno in sterilno filtracijo bakterij, čemur sledi ločitev celic za zajemanje in koncentriranje produktov, do kromatografskega odstranjevanja nečistoč med več-stopenjskimi koraki zaključnega čiščenja, ob doseganju zadostne produktivnosti na varen in robusten način.

V tem projektu tako nameravamo raziskati postopek priprave/izdelave novih poceni in visoko pretočnih vlakninskih filtrov in ionsko-izmenjalnih membran, ki bi bili dopolnilna metoda obstoječim polimernim filtrom ali dragim kromatografskim monolitnim sistemom, in bi omogočili: i) visoko in sterilno filtracijo bakterij, ii) učinkovito odstranjevanje genomske DNA in endotoksinov, in iii) kromatografsko čiščenje/ločevanje proteinov z visoko produktivnostjo. Pri tem bomo preučili tudi modifikacijskih postopkov za spreminjanje površinskih lastnosti vlaken na način, kar bi omogočilo konvektiven prenos mase s hkratno visoko vezavno zmogljivostjo velikih molekul.

Pridobljeno znanje bo prispevalo k tehničnemu znanju na področju uporbe takšnih materialov in procesov v postopkih filtracije in separacije, kakor tudi možnost njihove izrabe v razvoju specifičnih vlakninskih struktur za druge aplikacije, kot so čiščenje in ponovna uporaba vode, pridelava pijač in filtriranje zraka.