Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Raziskave

K varovanju okolja moramo pristopiti ZDAJ! Če ne bomo ukrepali takoj, bomo sebi in našim otrokom zapustili umazan in onesnažen planet na katerem ne bo več prijetno živeti. Zastrupljena zemlja, zrak in voda odražata naš način življenja, našo blaginjo in mir. Spreminjanje klime za vedno spreminja travnike v puščave, permafrost v blato in topi ledenike na naših hribih.

Največji prispevek k varovanju okolja lahko, poleg preudarne rabe naravnih virov, naredimo s tehnično dovršenimi stroji in napravami, ki so načrtovani tako, da imajo odličen izkoristek energije, minimalne izpuste v okolje in čim manjši vpliv na okolje. V bližniji prihodnosti pričakujemo uvajanje novih virov energije, izboljšanje energetske učinkovitosti naprav, nove in učinkovitejše načine čiščenja in obvladovanja odpadnih snovi. Naše odpadke moramo ponovno uporabiti - bodisi za proizvodnjo biogoriva, električne energije ali za ogrevanje.

Sprememba današnje potratne okolju neprijazne družbe v družbo, ki živi v sožitju z naravo, bo prinesla mnoge nove izzive, nove tehnične rešitve, nove službe, priložnosti za osebno rast in nenazadnje boljšo kakovost življenja. Tudi tok kapitala se obrača v to smer - lani je prvič znesek investicij v zagotavljanje energije iz obnovljivih virov presegel investicije v pridobivanje elektrike iz fosilnih goriv.