Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Oblikovanje izdelkov za podjetje Dolejši modni gumbi d. o. o.

Ključnega pomena v izobraževalnem sistemu je povezovanje teoretičnih znanj in praktičnih izkušenj. Študenti pridobijo širši vpogled v materiale, tehnologije, modne smernice ter v dogajanje na trgu, ki pomembno vpliva na pristop k oblikovanju in na rezultate. Povabilo k sodelovanju s strani podjetja Dolejši modni gumbi d. o. o. je nudilo izziv in širok nabor možnih rešitev, saj je bila naloga zastavljena zelo široko, okoljsko odgovorno in z željo po doseganju inovativnih rešitev. Sodelovali so študenti dveh študijskih programov Tehnologije tekstilnega oblikovanja in Inženirsko oblikovanje izdelkov. Po ekskurziji v podjetju dne 16.10.2018 smo si ogledali potek dela, ter se seznanili z nalogami, ki so bile zadane v treh smereh. Prvi sklop nalog je zajemal oblikovanje izdelkov, ki bi jih lahko oblikovali iz materialov po znanih tehnologijah proizvajalca, drugi sklop je zajemal oblikovanje izdelkov, ki lahko nastanejo z uporabo odpadne mreže, ki nastane pri izdelovanju gumbov, tretji del naloge pa je predvidel uporabo mletega drobirja, ki ostane od drobljene mreže.
Študenti so oblikovali izdelke pri več predmetih pod mentorstvom doc. dr. Sonje Šterman ter dodatno po predmetih pod mentorstvom viš. pred. mag. Silve Kreševič Vraz (Oblikovanje modnih dodatkov) in viš. pred. mag. Marte Abram Zver (Barvne in prostorske študije).  Študenti so iskali rešitve tudi v okviru predmeta Multifunkcionalnost v oblikovanju.
Nastale rešitve so kot skice, 3D vizualizacije modelov, prototipi v različnih razvojnih fazah predstavljene v članku v reviji Tekstilec, končni izdelki pa so predstavljeni na slikah, ki jih je posnel študent 2. letnika IOI, Jure Zagoranski.