Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Oblačilna znanost, udobje in tekstilni materiali

Šifra | P2-0123
Naziv programa | OBLAČILNA ZNANOST, UDOBJE IN TEKSTILNI MATERIALI
Nosilka programa | red. prof. dr. Jelka Geršak

Raziskovalni program financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

 

Spletna stran/povezava         

https://ricdoi.fs.um.si/raziskovalni-program/ 

Trajanje programa              

1. 1. 1999 do 31. 12. 2023 

Obseg financiranja

1,17 FTE/leto (cenovna kategorija B) 

Nosilka programa

red. prof. dr. Jelka Geršak

Koordinator programa Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
Sestava programske skupine spletna povezava SICRIS

 

Povzetek programa

Tekstilni materiali so zaradi svoje geometrijske strukture kompleksni materiali, ki ne ustrezajo nobeni idealni značilnosti, ki se navadno prevzame v inženirskih strukturnih analizah in mehaniki. Prisotni problemi se pogosto lahko rešijo na podlagi poznavanja mehanike tekstilnih struktur kot nelinearnih mehanskih lastnosti pri majhnih obremenitvah. Problem postane kompleksnejši v primeru njihove vgradnje v oblačilo. Kot ploske fleksibilne strukture s svojimi specifičnimi lastnostmi nudijo neomejene možnosti razvoja naprednih modnih, zaščitnih in funkcionalnih oblačil in predstavljajo velik izziv za nadaljnji razvoj najrazličnejših visoko zmogljivih funkcionalnih in/ali inteligentnih oblačil ali drugih izdelkov za tehnično aplikacijo. Raziskovalni program združuje temeljne in aplikativne raziskave na področju razvoja naprednih modnih in funkcionalnih inteligentnih oblačil, ki so usmerjene na varovanje zdravja uporabnika, višjo stopnjo osebne zaščite ter izboljšanje mikroklime in udobja pri nošenju. Temu sledijo raziskovalne aktivnosti, katerih tematika je zasnovana na treh povezanih sklopih:  

a) študij mehanskega obnašanja fleksibilnih struktur,  

b) ergonomija toplotnega okolja in študij celovitega zagotavljanja udobja pri nošenju oblačil,  

c) razvoj funkcionalnih inteligentnih oblačil za zagotavljanje višje stopnje varnosti človeka. 

Prvi sklop raziskav je usmerjen na mehaniko tekstilnih struktur na mikro nivoju s ciljen pridobiti nova teoretična spoznanja o njihovem kompleksnem obnašanju pri malih obremenitvah. Ta so namreč pomembna za analizo in inženirsko karakterizacijo fleksibilnih tekstilnih struktur. Drugi sklop raziskav je osredotočen na kompleksne raziskave udobja pri nošenju oblačil. Raziskovalne aktivnosti so usmerjene v proučevanje ergonomije toplotnega okolja, študij odnosa med gibanjem telesa in fiziologijo oblačil ter v razvoj koncepta za zagotavljanje udobja pri nošenju športnih, funkcionalnih in/ali inteligentnih oblačil, kjer smo prišli do pomembnih spoznanj. Dosedanje raziskave so pokazale, da niso rešeni problemi povezani z zagotavljanjem celovitega zagotavljanja udobja pri nošenju oblačil, predvsem funkcionalnih zaščitnih in inteligentnih oblačil, ter problemi, povezani s preizkušanjem in testiranjem. Ta področja ostajajo velik izziv pri nadaljnjem delu. 

Zadnji sklop raziskav, ki se posredno navezuje na rezultate in dognanja udobja pri nošenju oblačil, je usmerjen v razvoj pametnih in inteligentnih oblačil za zagotavljanje višje stopnje varnosti človeka, katerih osnovni cilj je zagotoviti uporabniku – bolniku v zgodnjem obdobju demence in/ali osebam s parkinsonizmom prijazno oblačilo z aktivnim karakterjem ali t.i. pametno in/ali inteligentno oblačilo, ki bo na podlagi v oblačilo vgrajene sodobne nosljive senzorske in informacijske tehnologije ter ustrezne programske podpore in/ali razvitih algoritmov spodbujalo in usmerjalo uporabnika pri vsakdanjih aktivnostih, terapiji, osebni higieni, urejanju videza in podobno. 

Tematika navedenih sklopov je neposredno vpeta v mednarodne raziskovalne tokove in se vključuje v tematike prioritetnih področij Evropske tehnološke platforme za prihodnost tekstilne in oblačilne panoge in EU okvirnega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa.