Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


UV4PLANTS

 

Šifra | UV4PLANTS
Naziv projekta | Trajnostno varstvo rastlin z uvajanjem UV osvetljevanja
Angleški naziv projekta | UV light for Sustainable Plants Protection
Nosilec projekta na FS | dr. Simon Klančnik 

  

Ukrep: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014 – 2020
Podukrep: 16.5 Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam
 

 

Trajanje projekta

od 18. 5. 2022 do 19. 5. 2025

Spletna stran / povezava

https://slokva.si/projekti/program-razvoja-podezelja-2014-2020-do-2022/trajnostno-varstvo-rastlin-z-uvajanjem-uv-osvetljevanja/ 

Vrednost projekta

278.084,76 EUR

Financerji projekta

89,90 % upravičenih stroškov projekta krije Program razvoja podeželja 2014 – 2020 (80 % Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, 20 % Republika Slovenija), 10,21 % je lastni vložek partnerjev.

Nosilec projekta na FS dr. Simon Klančnik
Koordinator projekta

SLOKVA, Zavod za razvoj neizkoriščenih potencialov, so.p.
Podgorska cesta 2
2380 Slovenj Gradec

Partnerji projekta

Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
Kmetija Blaž Radej, Slovenj Gradec
Kmetija Žiga Klemenc, Slovenj Gradec
Okoljsko raziskovalni zavod, Preloge
Kmetija Urška Štumpfl Prevorčič, Podgorje
Šolski center Šentjur, Šentjur
Kmetija Aleš Brili, Ravne pri Zdolah
Kmetija Mitja Šterbec, Koblarji
Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Žalec
Cerdonis, časopisno založniška družba d.o.o., Stari trg

Sestava projektne skupine

dr. Simon Klančnik
Jernej Hernavs, mag. inž. str.
Tadej Peršak, mag. inž. meh. 

Logotip projekta

 

Predstavitev projekta:
V zadnjem obdobju se v kmetijstvu poleg gospodarnosti v ospredje vse bolj postavlja pridelava varne hrane in prizadevanja za zmanjšanje vpliva fitofarmacevtskih sredstev (FFS) na zdravje ljudi in okolja. Varstvo rastlin pred številnimi škodljivimi organizmi temelji na uporabi FFS. Uporabljajo se na skoraj vseh področjih kmetijske pridelave in omogočajo izboljšanje kakovosti pridelka. FFS pa imajo negativen vpliv na okolje in zdravje ljudi, zato so trendi usmerjeni v zmanjševanje rabe FFS in razvoj nekemičnih, organskih, trajnostnih načinov varstva rastlin.
V okviru projekta bomo uvajali nov pristop preprečevanja bolezni rastlin, ki ga v slovenskem kmetijstvu še nismo zasledili – osvetljevanje rastlin z UV svetlobo.
S tem bomo zmanjšali porabo FFS v kmetijstvu in posledično zmanjšali negativen vpliv kmetijstva na okolje in zdravje ljudi.


Cilji in načrtovani rezultati:
Glavni cilj projekta je uvajanje UV osvetljevanja rastlin v slovensko kmetijstvo z namenom zagotavljanja trajnostnega varstva rastlin, prenos znanja v prakso ter razširjanje rezultatov. S tem želimo zmanjšati porabo FFS v kmetijstvu in posledično zmanjšati negativen vpliv kmetijstva na okolje in zdravje ljudi. Z uvajanjem nekemične zaščite kmetijskih rastlin bomo izboljšali varnost in kakovost kmetijskih pridelkov. Prav tako je cilj projekta z učinkovitim trajnostnim varstvom rastlin zmanjšati izgube v kmetijski pridelavi in povečali donosnost kmetijske pridelave.

 

Pričakovani ključni rezultati:
•    Poglobljen pregled stanja tehnike na področju UV osvetljevanja rastlin.
•    Poročilo z rezultati laboratorijske diagnostike glede vpliva različnih valovnih dolžin UV svetlobe na rastlinske patogene.
•    Razvit in izdelan prototip naprave za izvajanje traktorskega UV osvetljevanja rastlin.
•    Izveden praktični preizkus z uporabo razvite rešitve na petih kmetijskih gospodarstvih.
•    Izvedena analiza rezultatov praktičnih preizkusov s strokovnimi zaključki.
•    Strokovni članek na temo trajnostnega varstva rastlin z uporabo UV osvetljevanja, ki bo predstavljen na konferenci ali objavljen v reviji.
•    Tiskan priročnik s predstavitvijo rezultatov izvajanja praktičnih preizkusov in praktična priporočila za uporabo tehnologije v kmetijstvu.
•    Prenos znanja v prakso z izvedenimi predavanji in delavnicami.
•    Demonstracija izvajanja praktičnega preizkusa.
•    Realizacija treh ekskurzij za dijake


Aktivnosti:
Projekt je razdeljen na šest delovnih paketov (DP). Prvi delovni paket (DP1) predstavlja upravljanje in usklajevanje projekta po matrični projektni organizaciji. V DP2 bomo opravili poglobljeno študijo strokovne literature z namenom, da rezultate preteklih raziskav na tem področju prenesemo v kmetijsko prakso. Z laboratorijsko diagnostiko bomo analizirali učinkovitost UV-A, UV-B in UV-C svetlobe za zatiranje rastlinskih patogenov (virusi, bakterije in glive) na izbranih kmetijskih kulturah v okviru tretjega delovnega paketa (DP3). Rezultati in ugotovitve iz DP3 bodo predstavljali vhod v četrti delovni paket (DP4). V tem delovnem paketu bomo razvili in izdelali prototip naprave, ki bo primerna za traktorsko UV osvetljevanje ter prototip stacionarne naprave za izvajanje nočnega kontinuiranega osvetljevanja.

 

V okviru DP5 bomo razvite rešitve testirali z izvajanjem praktičnega preizkusa na petih kmetijah, ki bodo beležile rezultate in ugotavljale uspešnost spopadanja z boleznimi na različnih rastlinah. V okviru praktičnega preizkusa bomo predlagano metodo varstva rastlin testirali na krompirju, hmelju, jablanah, konoplji in hruškah. Praktični preizkus bomo izvajali na način, da bomo površino vključeno v izvajanje praktičnega preizkusa razdelili na dva dela, in sicer referenčno površino ter površino, ki jo osvetljujemo z UV svetlobo ter rezultate med seboj primerjali.  Na podlagi pridobljenih ugotovitev in novega znanja bomo skozi celoten projekt v okviru DP6 informirali kmete in širšo javnost ter nagovarjali k uporabi trajnostnega pristopa k varstvu rastlin, posredno pa tudi varstvu narave in ljudi.

Raziskovalni projekt je (so)financiran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Evropske unije – Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja na podlagi Javnega razpisa za podukrep 16.5 Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam za projekte EIP

 

Povezave:

-    https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development 
-    www.program-podezelja.si/