Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Bio-zaščitne kulture in bioaktivni izvlečki kot trajnostne kombinirane strategije za podaljšanje obstojnosti mediteranske hrane - BioProMedFood

 

Šifra | N4-0145
Naziv projekta | BIO-ZAŠČITNE KULTURE IN BIOAKTIVNI IZVLEČKI KOT TRAJNOSTNE KOMBINIRANE STRATEGIJE ZA PODALJŠANJE OBSTOJNOSTI MEDITERANSKE HRANE - BioProMedFood
Nosilka projekta | dr. Lidija Fras Zemljič 

 

Raziskovalni projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

 

Spletna stran/povezava

https://www.domca.com/en-gb/blog/2020/08/05/biopromedfood-2/ 

Trajanje projekta

1. 3. 2020 do 28. 2. 2023 

Obseg financiranja

2.298.729,64 EUR; Slovenija: 1,14 FTE (cenovna kategorija C)

Nosilka projekta

dr. Lidija Fras Zemljič 

Koordinator projekta

Balcalı, Çukurova University
01330 Sarıçam/Adana
Turčija

Sodelujoče RO

Universita di Bologna
University Cattolica del Sacro
Clai s.c.a
University of Split
Regional Veterinary Department Split, Croatian Veterinary Institute
Centaurus D.O.O.
University of Granada
Domca s.a.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta 

Sestava projektne skupine Spletna povezava SICRIS
Logo projekta

 

Povzetek projekta

Projekt BioProMedFood se osredotoča na raziskovanje Bio-zaščitne kulture in bioaktivnih izvlečkov s ciljem povečati učinkovitost prehranjevalne verige, podaljšati rok trajanja pokvarljive sredozemske hrane in povečati varnost hrane. Poleg tega je namen projekta povečati gospodarsko vrednost stranskim proizvodom pri predelavi živil in zmanjšati količino živilskih odpadkov, tako da jih uporabimo kot vir bioaktivnih sestavin, ki lahko izboljšajo kakovostne lastnosti sredozemskih živil.

Za dokazovanje tega koncepta na ravni TRL 5 je projekt namenjen:

i) ekstrakciji, prečiščevanju in proizvodnji bioaktivnih spojin iz različnih matric, pomembnih za sredozemsko gospodarstvo in z velikim potencialom biotske raznovrstnosti (tj. makro alge, stranski proizvodi iz oljk , grozdje in sadje) in prikaz njihovih antioksidativnih in protimikrobnih lastnosti in vitro;

ii) izolacija in izbira funkcionalnih bio-zaščitnih sevov mlečnokislinskih bakterij (LAB), karakterizacija njihove zaviralne aktivnosti proti patogenom, ki se prenašajo s hrano, in njihove fermentacijske lastnosti z namenom izbire bio-zaščitnih in izboljšanih funkcionalnih začetnih kultur;

iii) uporaba bioaktivnih spojin in izolatov LAB ter njihova sinergija pri različnih modelih živil in metodah pakiranja živil ko tudi pri razvoju polimernega embalažnega materiala ter ocena optimalnih  proizvodnih tehnoloških parametrov.