Bio-zaščitne kulture in bioaktivni izvlečki kot trajnostne kombinirane strategije za podaljšanje obstojnosti mediteranske hrane - BioProMedFood
Šifra | N4-0145
Naziv projekta | BIO-ZAŠČITNE KULTURE IN BIOAKTIVNI IZVLEČKI KOT TRAJNOSTNE KOMBINIRANE STRATEGIJE ZA PODALJŠANJE OBSTOJNOSTI MEDITERANSKE HRANE - BioProMedFood
Nosilka projekta | dr. Lidija Fras Zemljič
Raziskovalni projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Spletna stran/povezava | https://www.domca.com/en-gb/blog/2020/08/05/biopromedfood-2/ |
Trajanje projekta | 1. 3. 2020 do 28. 2. 2023 |
Obseg financiranja | 2.298.729,64 EUR; Slovenija: 1,14 FTE (cenovna kategorija C) |
Nosilka projekta | dr. Lidija Fras Zemljič |
Koordinator projekta | Balcalı, Çukurova University |
Sodelujoče RO | Universita di Bologna |
Sestava projektne skupine | Spletna povezava SICRIS |
Logo projekta |
Povzetek projekta
Projekt BioProMedFood se osredotoča na raziskovanje Bio-zaščitne kulture in bioaktivnih izvlečkov s ciljem povečati učinkovitost prehranjevalne verige, podaljšati rok trajanja pokvarljive sredozemske hrane in povečati varnost hrane. Poleg tega je namen projekta povečati gospodarsko vrednost stranskim proizvodom pri predelavi živil in zmanjšati količino živilskih odpadkov, tako da jih uporabimo kot vir bioaktivnih sestavin, ki lahko izboljšajo kakovostne lastnosti sredozemskih živil.
Za dokazovanje tega koncepta na ravni TRL 5 je projekt namenjen:
i) ekstrakciji, prečiščevanju in proizvodnji bioaktivnih spojin iz različnih matric, pomembnih za sredozemsko gospodarstvo in z velikim potencialom biotske raznovrstnosti (tj. makro alge, stranski proizvodi iz oljk , grozdje in sadje) in prikaz njihovih antioksidativnih in protimikrobnih lastnosti in vitro;
ii) izolacija in izbira funkcionalnih bio-zaščitnih sevov mlečnokislinskih bakterij (LAB), karakterizacija njihove zaviralne aktivnosti proti patogenom, ki se prenašajo s hrano, in njihove fermentacijske lastnosti z namenom izbire bio-zaščitnih in izboljšanih funkcionalnih začetnih kultur;
iii) uporaba bioaktivnih spojin in izolatov LAB ter njihova sinergija pri različnih modelih živil in metodah pakiranja živil ko tudi pri razvoju polimernega embalažnega materiala ter ocena optimalnih proizvodnih tehnoloških parametrov.