Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Rano@Steel

 

Šifra | C3330-18-952004
Naziv projekta | Rano@Steel, Razvoj naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije v industriji
Nosilka projekta na FS | dr. Rebeka Rudolf 

 

          

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Za več informacij obiščite eu-skladi.si

 

Spletna stran/povezava

https://sij.ravnesystems.com/sl/rano-steel-raziskovalno-razvojni-projekt/

Trajanje projekta

1. 9. 2018 do 31. 8. 2021

Obseg sofinanciranja

1.539.116,25 €

Nosilka projekta na FS dr. Rebeka Rudolf
Koordinator projekta

SIJ Ravne Systems d.o.o.
Koroška cesta 14
2390 Ravne na Koroškem

Sodelujoče RO

Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
Bosio d.o.o. Celje
CPPE d.o.o. Celje

Sestava projektne skupine

dr. Rebeka Rudolf
dr. Andrej Ivanič
dr. Rupert Kargl
dr. Simon Klančnik
dr. Gorazd Lojen
dr. Peter Majerič
dr. Tomaž Vuherer
mag. Lidija Škodič
Doris Bračič
Jernej Hernavs
Doris Golub
Lidija Rozman Zorko

 

 

Povzetek projekta

Osnovni cilj projekta je razvoj naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije v industriji, kar pomeni doseganje bistveno boljših lastnosti napram tistim, ki jih ima obstoječe orodno jeklo. S sedanjo tehnologijo izdelave in z razpoložljivo infrastrukturo, doseže SRS pri tem orodnem jeklu naslednje lastnosti: trdota 58-60 HRc, udarna žilavost 25 J (SBJ), natezna trdnost okoli 1900 MPa. To orodno jeklo ima nekatere pomanjkljivosti: v primeru uporabe tega jekla za izdelavo industrijskih nožev, imajo noži življenjsko dobo le 6 ur, nože pa je možno uporabiti samo pri nižjih rezilnih hitrostih t.j. do 190 m/min. Navedeni pomanjkljivosti omejujeta širšo uporabo tega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije v industriji, kjer so zahteve glede življenjske dobe tovrstnih izdelkov (preko 10 ur) in potreba po doseganju rezilnih hitrostih okoli 400 m/min.
V okviru projekta je tako glavni cilj razviti novo napredno orodno jeklo, kjer se bodo s korekcijo kemijske sestave → t.j. z določitvijo zlitinskih elementov in njihovih količin, ter z ustrezno tehnologijo izdelave in naknadne toplotne in mehanske obdelave bistveno spremenila fazna ravnotežja v sistemih Fe-C in Fe3C in s tem posledično lastnosti novega jekla. Novo razvito jeklo mora imeti mikrostrukturo na osnovi popuščnega martenzita z minimalno vsebnostjo nečistoč in ostalih neustreznih vključkov. Za izpeljavo tega razvoja bo potrebno izvesti študijo vpliva Cr in mikrolegirnih elementov (poznanih in novih) na nastanek strukture novega orodnega jekla. Ker ima Cr kristalno zgradbo TCK in stabilizira ferit (spada med alfagene elemente), bo potrebno na novo opredeliti in izvesti modifikacijo njegove vsebnosti v tem orodnem jeklu. Temu bodo sledile korekcije in uvajanje novih mikrolegirnih elementov, vse z namenom, da bomo pri ohlajanju v fazi kaljenja dosegli ustrezno mikrostrukturo sestavljeno iz popuščnega martenzita, ki bo rezultirala v visoki trdoti in udarni žilavosti novega orodnega jekla. V tem kontekstu bo potrebno določiti kritične ohlajevalne hitrosti med kaljenjem in vpliv na doseganje končne mikrostrukture, vse s ciljem zagotavljanja ključnih lastnosti novega naprednega orodnega jekla:
→ trdota na celotni rezilni površini = 63 HRc, 
→ natezna trdnost > 2100 MPa
→ udarna žilavost 34 J (SBJ) – kar je za 35% višje od tiste pri obstoječem materialu, 
→ življenjska doba nožev izdelanih iz novega naprednega jekla = 10 ur,
→ uporaba novega naprednega jekla za visoke rezilne hitrosti  - do 400 m/min

Razvoj naprednega orodnega jekla je tesno povezan z razvojem tehnologije izdelave, zato bo za realizacijo cilja potrebno uporabiti različne tehnike karakterizacije, ki bodo vzpostavile most med na novo določeno kemijsko sestavo, tehnologijo izdelave in lastnostmi, ki jih mora imeti novo orodno jeklo. Prvi sklop karakterizacij bo tako osredotočen na identifikacijo kemijske sestave, mikrostrukture in posameznih faz, vključkov, po posamezni stopnji izdelavi, drugi sklop pa na določitev lastnosti prav tako po vsaki fazi izdelave orodnega jekla. Namen teh testiranj je dobiti vpogled v poznavanje odnosa: material - izdelava – lastnosti – končna aplikacija – in je nujno potreben, če želimo dinamično spremljati in ciljno usmerjati nastanek mikrostrukture in s tem zagotavljati lastnosti novega orodnega jekla tekom izdelave in kasnejše uporabe za najzahtevnejše in različne aplikacije v industriji.

Za doseganje osnovnega cilja projekta so projektni partnerji opredelili naslednji program: 
1. leto: industrijski razvoj

  •      določitev ustrezne kemijske sestave novega orodnega jekla
  •      določitev novega inovativnega postopka izdelave orodnega jekla (peči, toplotna in mehanska obdelava, kalilna linija)
  •      izdelava novega orodnega jekla

2. leto: industrijski razvoj

  •      Karakterizacija mikrostrukture novega orodnega jekla 
  •      Določitev lastnosti novega orodnega jekla  (trdota, mehanske lastnosti, udarna žilavost, obrabna obstojnost – življenjska doba, rezilna sposobnost)
  •      Korekcija kemijske sestave in tehnologije izdelave orodnega jekla na osnovi dobljenih rezultatov predhodnih testiranj
  •      Postavitev modela za eksperimentalni razvoj: orodno jeklo + njegova izdelava

3. leto: eksperimentalni razvoj

  •      Implementacija izdelave prototipa novega orodnega jekla 
  •      Rekonstrukcija tehnologije izdelave- peči, toplotna in mehanska obdelava, linija kaljenja 
  •      Prototipna izdelava industrijskega noža iz novega orodnega jekla ter izvedba testiranj novega orodnega jekla za zahtevnejše industrijske aplikacije