Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Dogodek

Odprtje razstave študentov oblikovanja

ki bo v petek, 15.6.2018 ob 14. uri v Centru DUO Veržej.

Na odprtju razstave del študentov oblikovanja Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru sodelujejo študenti magistrske stopnje študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov (IOI), študijskega programa Oblikovanje in tekstilni materiali (OTM) ter dodiplomskega študijskega programa Tehnologije in tekstilni materiali. Razstavo sestavljajo sodobni rokodelski izdelki na temo Prlekije, ter oblačila, ki so ustvarjena na temo uniform.

Študenti IOI in OTM so v okviru projekta Prleški lončar sodelovali s Centrom domače in umetnostne obrti (Center DUO) v Veržeju. Imeli so priložnost, da izdelke na podlagi njihovih raziskav in oblikovanja izdelata dva vrhunska mojstra na področju oblikovanja izdelkov iz keramike. To sta Urša Ambrož, ki ustvarja v sodobno opremljeni keramični delavnici Centra DUO ter Sašo Žuman, ki ohranja družinsko tradicijo na področju ustvarjanja tradicionalnih prleških lončarskih izdelkov v domači delavnici v Ljutomeru. S skupnimi močmi je nastala kolekcija izvirnih keramičnih izdelkov za dom, ki upošteva značilnosti in zakonitosti rokodelstva Prlekije, hkrati pa nudi širok nabor kreativnih rešitev za sodobne uporabne rokodelske izdelke.

Študenti TTO so ideje za predstavljena oblačila in tekstilne izdelke črpali iz vojaških uniform. Raziskovali so zgodovinske okvirje teme, se osredotočili na oblike, silhuete ter na uporabljene materiale. Zanje so značilni barvni kontrasti ter preplet tipičnih elementov kot so obrobe, epolete, ornamenti, kovinski gumbi in našitki. Pomožni materiali, ki jih izpostavljamo, so bili pomembni gradniki številnih zgodovinskih uniform. Zato so si skozi čas pridobili status denotacije ali elementov, ki so naturalizirani do te mere, da so za uniforme ali uniformiran stil nekaj samoumevnega. Na nekaterih oblačilih so uporabljeni v strogih linijah, ponekod pa kot dekorativen element presegajo utečene načine uporabe in zaživijo v novem kontekstu oblačilnih podob.

Vljudno vabljeni!