University of Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Center za barvanje in barvo

Deluje v okviru Laboratorija za barvanje, barvno metriko in ekologijo plemenitenja - LBBE

 

Kontakt:  red. prof. dr. Darinka Fakin             darinka.fakinping@umpong.si

Delo centra je usmerjeno predvsem na področje sodelovanja z gospodarstvom. Opravljamo različne storitve za industrijo in manjša podjetja, kjer izvajamo različne meritve na naši strojni opremi, na podlagi rezultatev izvajamo svetovanja in izdelavo mnenj ter razna poročila.

V LBBE ponujamo meritve refleksijskih in barvnih vrednosti obarvanih vzorcev z različnimi merilnimi inštrumenti (UV/VIS/NIR), določanje leska z večkotnim spektrofotometrom, določanje beline po različnih formulah, določanje prepustnosti svetlobe ali UV sevanja na podlagi izračuna UPF faktorja. Ukvarjamo se s preučevanjem vpliva kemijske strukture barvil na stopnjo refleksije v UV/VIS/NIR področju, določamo mimikrijo kamuflažnih materialov, preučujemo vpliv barv na naše počutje ter določamo barvne obstojnosti na pranje, znoj, vodo ...

Pri ekološki analizi (odpadnih) vod določamo splošne parametre (elektroprevodnost, pH, obarvanost), anorganske parametre (kovine, dušik, amoniak, nitrati, nitriti, sulfati, kloridi, fluoridi …), organske parametre (KPK, BPK, TOC, AOX, tenzidi) in biološke parametre (testi strupenosti na Daphni Magna, Vibrio Fischeri). Dodatne aktivnosti laboratorija so usmerjene v celovito preprečevanje in obvladovanje onesnaženja - IPPC (Implementation Pollution Prevention Control) in tehnologijo - BAT (Best Available Technique).

V okviru laboratorija izvajamo tudi kvalitativno in kvantitativno identifikacijo in separacijo vodotopnih ali organotopnih (makro)molekul z možnostjo avtomatskega vzorčenja, spremljanje raztopljenega in plinastega kisika v tekočih in mehkih vzorcih, standardizirano določanje prepustnosti kisika (ali zraka) ploskih materialov in prostorninskih izdelkov in standardizirano določanje prepustnosti vodne pare ploskih materialov. Celotna ponudba standardiziranih metod je dostopna na http://lcpp.um.si/wp-content/uploads/2013/11/PONUDBA-ANALIZ-ANG-20131.pdf.


Sodelavci laboratorija:

  • red. prof. dr. Darinka Fakin
  • izr. prof. dr. Vanja Kokol
  • doc. dr. Alenka Ojstršek
  • doc. dr. Mojca Božič
  • doc. dr. Darko Golob
  • dr. Selestina Georgijeva

Razpoložljiva oprema:

Za navedene analize imamo tudi ustrezno opremo. Več o opremi lahko najdete na internetni strani Laboratorija