Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

O študijskem programu

O študijskem programu

Doktorski študijski program 3. stopnje OBLIKOVANJE IN TEKSTILNI MATERIALI obsega uravnoteženo kombinacijo znanj, ki smo jih v skladu s priporočili evropskega združenja za izobraževanje inženirjev (SEFI) okvirno razdelili med znanstvene temelje, tehnološke temelje, aplikativna in sistemska znanja z industrijsko prakso in diplomskim delom ter individualna in poslovna znanja.

Študijski program 3. stopnje Oblikovanje in tekstilni materiali bo v študijskem letu 2019/2020 nadomesti nov študijski program Doktorska šola Fakultete za strojništvo. Ob prekinitvi študija (ponovni vpis, mirovanje statusa...) študent zapade oziroma lahko zaključi študij po novem programu. V tem primeru bodo kandidati zaključili študij po drugem programu, kot so bili vpisani in potreben bo vpis v nov študijski program, ki se po določilih  65. člena Zakona o visokem Šolstvu opravi v skladu z razpisom za vpis, torej s prijavo za vpis preko eVŠ.

Predmetnik

Predmetnik

Predmetnik podiplomskega doktorskega študijskega programa 3. stopnje Oblikovanje in tekstilni materiali

Predmetnik z učnimi vsebinami 
Objavljen je na spletnih straneh Univerze v Mariboru. Izberite ustrezen letnik in seveda smer študija. S klikom na posamezen predmet si lahko ogledate tudi učni načrt le-tega.

Pogoji za vpis in merila za izbiro ob omejitvi vpisa

Pogoji za vpis in merila za izbiro ob omejitvi vpisa

V doktorski študijski program 3. stopnje Oblikovanje in tekstilni materiali se lahko vpišejo kandidati, ki so zaključili:

  • študijski program 2. stopnje;
  • enovit magistrski študijski program tehnične ali naravoslovne usmeritve, ki je ovrednoten s 300 ECTS točkami;
  • študijski program za pridobitev univerzitetne izobrazbe, sprejet pred 11. 6. 2004, ki je ovrednoten najmanj z 240 ECTS;
  • študijski program za pridobitev visoke strokovne izobrazbe, sprejet pred 11. 6. 2004, in študijski program za pridobitev specializacije; takim kandidatom se pred vpisom v študijski program določijo naslednje študijske obveznosti v obsegu 30 ECTS točk iz študijskega programa 2. Stopnje Oblikovanje in tekstilni materiali, ki jih morajo opraviti pred vpisom: Analizne metode v tekstilstvu, Mehanske lastnosti tekstilnih materialov, Površinske lastnosti polimernih materialov, Metode recikliranja tekstilnih materialov, Nanomateriali morajo opraviti študentje, katerih doktorska disertacija je usmerjena na področje materialov in tehnologij, medtem ko tisti, katerih znanstveno raziskovalno delo v okviru doktorata bo povezano z oblikovanjem pa Barvna metrika, Predstavitvene tehnike in virtualni katalogi, Kreatorsko oblikovanje, Menedžment razvoja tekstilnih izdelkov, Vizualne komunikacije ali Multifunkcionalnost v oblikovanju. Študent izbere prvo ali drugo skupino petih predmetov, odvisno od študijske discipline (materiali in tehnologije ali oblikovanje), v sklopu katere želi opravljati svoj doktorski študij.

Merila za izbiro v primeru omejitve vpisa:

Pri izbiri kandidatov za vpis v študijski program 3. stopnje se upošteva uspeh pri predhodnem študiju:
- Povprečna ocena z zaključnim delom: 100%

 

Pogoji za vpis v višji letnik Oblikovanje in tekstilni materiali DR

Pogoji za vpis v višji letnik Oblikovanje in tekstilni materiali DR

Pogoji za napredovanje študentov 

Pogoji za napredovanje v 2. letnik:

Študent napreduje v 2. letnik, če opravi naslednje obveznosti 1. letnika:

  • vsi predmeti 1. semestra (15 ECTS),
  • uspešna predstavitev rezultatov individualnega raziskovalnega dela 1. letnika (33 ECTS) na pristojni katedri.

Študentu, ki ne izpolnjuje vseh obveznosti za napredovanje, lahko Komisija za študijske zadeve Fakultete za strojništvo na njegovo prošnjo izjemoma odobri vpis v 2. letnik, če ima izpolnjenih več kot polovico študijskih obveznosti 1. letnika (več kot 30 ECTS), če obveznosti ni mogel izpolniti iz upravičenih razlogov, ki so določeni v Statutu Univerze v Mariboru, in če je pričakovati, da bo obveznosti izpolnil.


Pogoji za napredovanje v 3. letnik:

Študent napreduje v 3. letnik, če ima opravljene vse študijske obveznosti 1. letnika (60 ECTS) ter naslednje študijske obveznosti 2. letnika:

  • odobrena tema doktorske disertacije
  • uspešna predstavitev rezultatov individualnega raziskovalnega dela 2. letnika (57 ECTS) na pristojni katedri.

Študentu, ki ne izpolnjuje vseh obveznosti za napredovanje, lahko Komisija za študijske zadeve Fakultete za strojništvo na njegovo prošnjo izjemoma odobri vpis v 3. letnik, če ima opravljene vse izpite 1. letnika (60 ECTS) in izpolnjenih več kot polovico študijskih obveznosti 2. letnika (več kot 30 ECTS), če obveznosti ni mogel izpolniti iz upravičenih razlogov, ki so določeni v Statutu Univerze v Mariboru, in če je pričakovati, da bo obveznosti izpolnil.

Pogoji za prijavo teme doktorske disertacije: 

Študent lahko prijavi temo doktorske disertacije, ko ima opravljene vse študijske obveznosti 1. letnika (60 ECTS) ter Individualno raziskovalno delo 3 (21 ECTS), v skupnem obsegu 81 ECTS kreditnih točk.

Kompetence diplomanta

Kompetence diplomanta

S podiplomskim doktorskim študijskim programom pridobi doktorand predvsem vrhunska poglobljena teoretična, a tudi strokovna znanja, veščine in metode dela za reševanje najbolj zahtevnih znanstvenih in strokovnih problemov. S poglobljenim študijem znanstvenih metod, ob hkratnih raznovrstnih strokovnih in aplikativnih študijskih vsebinah programa, bo doktorand razvil sposobnost vrhunskega abstraktnega in asociativnega mišljenja, sinteze znanj iz širokega področja strojništva in tudi drugih disciplin, vodenja najzahtevnejših delovnih sistemov ter znanstvenoraziskovalnih projektov, prenosa raziskovalnih dosežkov v prakso ter razvoja inovativnih postopkov pri reševanju problemov.

Študenti podiplomskega doktorskega programa bodo med študijem pridobili ustrezne splošne kompetence, da bodo sposobni v skladu s visokimi standardi delovne uspešnosti, ki so postavljeni pred vrhunsko izobražene znanstvenike oziroma strokovnjake, sposobni  reševati najbolj zahtevne znanstvene in strokovne probleme.

Zaposlitvene možnosti

Zaposlitvene možnosti

Najzahtevnejša strokovna in razvojna dela ter vodstvene funkcije v gospodarskih družbah. Najzahtevnejša strokovna in razvojna dela v državni upravi. V visokem šolstvu in raziskovalnih institucijah.

Število vpisnih mest

0

izredni študij


Tiskano gradivo

Brošura

pdf datoteka


Spletno mesto

OTM


Stopnja in vrsta študija

podiplomski
(3. stopnja)
doktorski

Smeri študijskega programa

Program nima smeri.

Trajanje študija in število ECTS

3 leta, 180 ECTS

6 semestrov

Pridobljen strokovni naziv

doktor(ica) znanosti

dr. (znanstveni naslov se piše pred imenom)

Vodja študijskega programa

red. prof. dr. Zoran Stjepanović

zoran.stjepanovic@um.si