Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Zaposleni o študiju


mag. Marta ABRAM ZVER - višja predavateljica s področja Tekstilstva


V največje veselje mi je, ko študenti ob zaključku mojih predmetov rečejo, da sem imela prav, ko sem jim rekla, da se vse da razumeti in naučiti, samo vztrajati je potrebno.


Ali kdaj pri pomerjanju oblačila rečete »ta kroj obleke mi pristoji« in pri tem ne misite samo na dizajn oblačila, ampak na samo prileganje? Kako modelirati kroje oblačil, da bodo odgovarjali meram (našega) telesa tako, da ne bodo ne preveliki in ne premajhni, da ne bodo vezali in ne bodo preohlapni, oblačilo pa bo vseeno ohranilo zamišljeno obliko?


dr. Polona DOBNIK DUBROVSKI - izredna profesorica s področja Tekstilstva


Profesorji poskušamo aktivitrati vaše skrite potenciale na vaši karierni poti; poti ustvarjanja fleksibilnih inženirskih materialov za sedanjost in prihodnost. Vse ostalo je odvisno od Vas. Inženirji spreminjamo svet.


Kaj so tekstilije, kako so sestavljene? Kaj ima pnevmatika skupnega s tekstilijami?  Kako lahko spreminjamo strukturo tekstilij, da dosežemo npr. večjo mehansko trdnost ali večjo elastičnost, zaustavimo prehod toplote od telesa v okolico, ko je zunaj mraz, preprečimo nevarnim UV žarkom, da ne prodrejo skozi oblačilo do kože, itn.?

Kako dosežemo reliefno strukturo tkanin? Zakaj vidimo vzorec na enobarvni tkanini? Kako nastaja zančna povšina tkanine? Kako lahko imitiramo krzno polarne lisice ali krzno še nerojenih jagnjedi? Kako nastajajo votle tkanine? Kako izdelamo načrt za izdelavo tkanin? Ali lahko izdelamo netkano tekstilijo, lahko in tanko kot pajčevina? 


dr. Darinka FAKIN - redna profesorica s področja Materialov


Študij tekstilstva zajema široko področje inženirskih znanj; med drugim se boste naučili, kako obarvamo in funkcionaliziramo različne materiale in pri tem ne onesnažujemo okolja in kako lahko z barvami spreminjamo svet.


Kako lahko komuniciramo z barvami? Kako lahko z barvami vplivamo na boljše počutje? Kako lahko z barvami vplivamo na delovno storilnost in kaj je barvni hrup? Ali bi radi spoznali zakaj je jagoda rdeča, ali zakaj jo vidimo rdečo?

Kako lahko tudi sami prispevamo k temu, da je naše okolje manj obremenjeno z odpadnimi vodami? Ali vas zanima, kateri postopki kontrole kakovosti vode so tako enostavni, da jih lahko izvedemo kar doma, s pomočjo majhnih čebulic?

Ali veste kakšna je razlika med barvili in pigmenti in v čem se razlikujejo postopki barvanja različnih materialov ter zakaj so nekatera izbarvanja obstojna na pranje, druga pa ne? Morda pa vas zanima, kaj so funkcionalna barvila in kako lahko barvamo tudi z naravnimi barvili.


Franc HOLER - tehniški sodelavec s področja Tekstilstva


Dobro je vedeti, kaj imamo na sebi, na čem sedimo ali prespimo eno tretjino dneva, saj je to pomembno za naše zdravje in dobro počutje. Če pa o tem želite vedeti kaj več, pa je najbolje, da se vključite v enega izmed naših študijskih programov.dr. Lidija FRAS ZEMLJIČ - redna profesorica s področja Materialov


Po stroki sem kemik. Obožujem kemijo. Nikjer nisem našla večjih kemijskih izzivov, kot v tej službi. Želim si, da jih delite z menoj!Tanja KOS - tehniška sodelavka s področja Materialov


Delo v laboratoriju je kot kuhinja. Pomembna je natančna priprava raztopin, zatehta, razmerja, prava temperatura in ščepec ljubezni do dela. Z veseljem vam predam recept...mag. Silva KREŠEVIČ-VRAZ - višja predavateljica s področja Tekstilstva


Odprtost, večna radovednost, zazrtost v svet, nenehno spreminjanje in iskanje novega; kreativnost in energija je vodilo, ki ga sledimo.dr. Branko NERAL - izredni profesor s področja Materialov


Znanje tiskanja tekstilij se izkaže takrat, ko odtisi pridejo v stik s kožo in ko se prvič perejo.


Kateri izraz je pravilen: potisk ali odtis? Kakšna je razlika med barvanimi in tiskanimi tekstilijami? Kaj je tiskarska barvna gošča? Si jo lahko pripravite sami? V katerih primerih uporabiti digitalni tisk tekstilij? Ali pogoji utrjevanja odtisov na tekstilijah vplivajo na njihovo kakovost?

Ali ste prepričani, da poznate pomen simbolov za nego, ki so navedeni na všivnih etiketah oblačil? Kakšen je pomen simbolov, ki se nahajajo na embalaži pralnih sredstev? Jih je vredno upoštevati? Kakšna je razlika med umazanijami in nečistočami? Ali lahko številčno ovrednotimo kakovost pranja? Kakšni so razlogi, da ni več potrebno prati belih tekstilij pri 90 0C? Ali imajo pralna krogla, pralni oreščki, magnetna obdelava vode in pranje z ozonom kakšen vpliv na kakovost pranja tekstilij?

Pranje tekstilij je danes najpogosteje izvajano opravilo v gospodinjstvu. Ali res? Ali lahko preprečuje širjenje okužb v gospodinjstvih, bolnišnicah, domovih za ostarele, hotelih? Kako oceniti higieno pranja?


dr. Zdenka PERŠIN - docentka s področja Materialov


Profesor ne poučuje samo s pametjo, ampak tudi s srcem ter vzpostavlja odnose s študenti in jih vzpodbuja h kreativnosti in drugačnim pogledom na reševanje problemov.dr. Andreja RUDOLF - izredni profesor s področja Tekstilstva


Kreativnost ima moč, ki odpira vrata in spreminja svet.


Ali ste vedeli, da je za dobro izdelano dizajnersko oblačilo pomembna dobra konstrukcijska skica? Kako na izris konstrukcijske skice vpliva poznavanje lastnosti tekstilnih materialov in tehnologij izdelave tekstilnih izdelkov?

Ali veste zakaj je bilo znanje o konstruiranju krojev nekdaj skrivnost velikih mojstrov? Kako s poznavanjem proporcev človeškega telesa konstruiramo kroje oblačil, da se prilegajo in pristajajo telesu?

Kreativen razvoj izdelkov; preizkušanje ideje; videz/prileganje/pristajanje/funkcionalnost/… oblačil; odkrivanje in popravljanje napak; možnosti izvedbe…, razstava/modna revija izdelanih oblačil.


dr. Zoran STJEPANOVIĆ - redni profesor s področja Tekstilstva


Tekstilstvo se vrača v Evropo; zdaj si lahko svojo uspešno poslovno pot z ustreznimi znanji dobesedno skrojite sami.


Ali ste vedeli, da je lahko v prečnem prerezu tanke bombažne niti celo več kot 100 vlaken?

Ali ste vedeli, da je bil izum J.M. Jacquarda iz leta 1804 prvi stroj na luknjane kartice, ki so ga uporabili za krmiljenje dviga osnovnih niti pri tkanju velikih vzorcev svilenih tkanin in da so ta izum pozneje uporabili pri razvoju prvih računalnikov?

Ali ste vedeli, da so šele leta 2011 na svetovni razstavi tekstilne strojegradnje ITMA trije proizvajalci predstavili hibridne predilno-pletilne stroje, ki kot vhodni material uporabljajo predprejo, ali celo pramen?


dr. Simona STRNAD - redna profesorica s področja Materialov


Inovacije na področju vlaknatih materialov in tehnologij se neustavljivo množijo. V prihodnosti bodo vodile do mnogih, za današnji čas še nenavadnih in nepredstavljivih proizvodov. Le visoko izobraženi in kompetentni inženirji bodo sposobni takšne napredne proizvode razvijati in oblikovati.


Zakaj je pajkova svila material prihodnosti? Kako nanovlakna omogočajo gekonu, da hodi po stropu; kako parafini, ujeti v mikrokapsule in vgrajeni v vlakna uravnavajo naše počutje - nas hladijo, ko nam je vroče in nas grejejo, ko nas zebe; kako s pomočjo električnega polja oblikujemo nanovlakna; kako lahko pametna oblačila pomagajo našemu dedku pri prečkanju ulice; kako bomo v prihodnosti z enim klikom spreminjali barve in vzorce na naših zofah in zavesah, oblačilih; da so umetne žile tudi pleteni ali tkani tekstilni materiali?


dr. Olivera ŠAUPERL - redna profesorica s področja Materialov


Impresija tekstilnih materialov je prav tako v njihovih obdelavah, saj je možno mečkavo spremeniti v ne-mečkavo, gorljivo v negorljivo, ne-odbojno v odbojno. Podobno impresiji, ko fakulteta bruca spremeni v potencialnega znanstvenika. Tudi to je vrhunsko plemenitenje. 


Vam je znano, da so telesne aktivnosti lahko povezane z neprijetnimi občutki pri nošenju oblačila? Vas zanima, kako načrtujemo tekstilije, da nas bodo zadostno ščitile pred neugodnimi vremenskimi vplivi, odvajale odvečno vodo in vodno paro iz telesa ali pa na primer preprečile prekomerni razvoj mikrobov na/v oblačilu? Kaj pomenijo dobre dihalne lastnosti oblačila oz. posamezne tekstilije, ki so vgrajene v oblačilo, kje so prednosti in omejitve za sklepanje na učinkovitost raznih materialov ali obdelav, da lahko govorimo o potencialno »zelo dobrem oblačilu«?


dr. Sonja ŠTERMAN - docentka s področja Inženirskega oblikovanja


Vse, kar nas obdaja danes, je plod idej in dela dosedanjih generacij. Naj podoba jutrišnjega sveta na trajnosten in estetski način odseva vaše ideje in kreativnost v oblikovanju.


Vas zanima kultura in zgodovina oblačenja? Ali ste vedeli, da smo vsi ljudje kreativni in da le redki kreativnost tudi izkoristijo? Vas zanima kako oblikovati in razvtiti empatijo do uporabnika?

Ateljejsko delo predstavlja ustvarjanje tekstilnih form v dimenzijah, ki jih omejuje domišljija. Vse je izvedljivo, kreativnost ne pozna meja.

Ali veste, da razvoj in metode oblikovanja temeljijo na zgodovinskih temeljih likovne teorije, estetike, oblikovalskih dosežkih in raziskavah? Da predstavljajo pristop k razvoju izdelkov. Ideje so brezmejne in vsaka ideja ima lahko izjemno prihodnost, če jo uresničimo v izdelek. Kako to lahko dosežemo, pa spoznamo skozi primere mojstrov.


Sanja VELIČKOVIĆ - tehniška sodelavka s področja Tekstilstva


Mi smo tukaj, da Vam pomagamo na Vaši poti k uresničitvi Vaših želja, saj boste jutri mogoče prav Vi tisti, ki boste ustvarjali nove trende v svetu mode.dr. Julija VOLMAJER VALH - docentka s področja Materialov


Kitajski pregovor pravi, znanje je zaklad, ki venomer spremlja svojega lastnika.


S kemijo se srečujemo na vsakem koraku, a se tega le redko zavedamo. Pomaga nas nahraniti, nas obleče, nas pozdravi. Ali drži, da nam je zaradi kemije lažje in nam omogoča preživeti?

Ali ste vedeli, da so kemiki  do začetka 19. stoletja bili prepričani, da je za nastanek organskih spojin potrebna »življenjska energija«? S sintezo prve organske spojine se je miselnost spremenila. Danes izdelki sintezne organske kemije na eni strani izboljšujejo kakovost življenja, na drugi pa ustvarjajo različne okoljske težave. 


dr. Bojana VONČINA - redna profesorica s področja Materialov


Zelo sem vesela, ko se pogovarjam z našimi študenti in mi rečejo, da jim ni žal, da so vpisali naš študijski program. Študij tekstilstva je zelo interdisciplinaren študij. Naši predavatelji in asistenti vas bodo spodbujali h kritičnemu načinu razmišljanja; dobili boste široko in poglobljeno znanje o  klasičnih tekstilnih materialih kot tudi o novih, modernih materialih ter njihovih možnostih oblikovanja.

 

Ali veste, da pametni materiali zaznajo in se po možnosti tudi odzovejo na različne zunanje dražljaje? Dražljaji so lahko mehanske, toplotne, kemične, električne, magnetne, itn. narave. Inteligentni materiali zaznajo dražljaje, se odzovejo in se sami adaptirajo oz. prilagodijo. Tako lahko dobimo materiale z visoko inteligenco, ki so sposobni aktivirati funkcijo s pomočjo predhodno vstavljenega programa.

Kaj Kaj je recikliranje? Recikliranje je postopek ponovnega vračanja, zbranih koristnih odpadkov, predelanih v sekundarne surovine (vlakna, granulat ali monomerne enote) v industrijsko proizvodnjo, se pravi v ponovni krog proizvodnje.

Ali potrebujemo ekodesig? Vsi izdelki v vseh fazah življenjskega cikla imajo vpliv na okolje (surovine, naravni viri, proizvodnja, pakiranje, prevoz, recikliranje). Življenjski cikel zajema naročilo/potrebo, izdelavo, uporabo in odlaganje odpadkov. Okoli 80 % vpliva na okolje izdelka določimo že pri oblikovanju izdelka. V okviru ekodesigna proučimo vse dejavnike, ki vplivajo na okolje, že pri oblikovanju izdelka. S tem se izognemo nekoordiniranemu planiranju izdelave izdelka, na primer, če odstranimo strupene snovi iz proizvodnje, to ne sme vplivati na povečano porabo energije.