Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Študentski projekti

UNIKATNI IZDELKI Z ZGODBO POMURJA

 

Projekt "Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020 za študijsko leto 2017/2018.


Cilj projekta ŠIPK – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020, v katerem sodeluje Fakulteta za strojništvo - Inštitut za inženirske materiale in oblikovanje, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - Inštitut za medijske komunikacije ter Varstveno delovni center Murska Sobota (VDC), so sodobni tržni izdelki partnerja projekta, ki bodo pripomogli k večji prepoznavnosti Pomurja.
V sodelovanju z Varstveno delovnim centrom Murska Sobota (VDC) analiziramo obstoječe izdelke partnerja, preučujemo trende, značilnosti pokrajine Pomurja in na podlagi raziskave ter s pomočjo inovativnih idej vpetih študentov, oblikujemo sodobne izdelke, ki predstavljajo značilnosti Pomurske regije, s čimer bomo prispevali k večji prepoznavnosti lokalnega okolja in ljudi.
Izdelki unikatnega videza, narejeni iz naravnih materialov ter z vključeno značilnostjo Pomurja, bodo zbrani v katalogu in predstavitvenem filmu v zaključku projekta, v sredini meseca septembra 2018.

 


PARAPLEGIKI IN DRUŽBENO OKOLJE (PARAiDO)

 

Projekt "Študentski inovativni projekti za družbeno korist", partnerska organizacija: Društvo Paraplegikov Podravja, Maribor


Paraplegiki potrebujejo zaradi uporabe invalidskega vozička primerno dostopnost grajenega okolja, oblačil in pripomočkov za samostojno gibanja, da bi se lahko neovirano vključevali v družbeno okolje. K lažjemu sobivanju tako paraplegikov samih, kot ostalih ljudi s katerimi le-ti sobivajo, lahko družba pripomore le s ciljnim prepoznavanje in razumevanjem njihovih specifičnih potreb in ozaveščanjem ljudi, ki nimajo lastne izkušnje življenja z invalidom ali drugače pridobljene izkušnje o potrebah te družbene skupine.


V ta namen se je projekt osredotočal preko njegovih aktivnosti na ozaveščanje in spodbujanje izenačevanja možnosti invalidov kot enakopravnih občanov. Izvedene so bile aktivnosti na temo:
(1) Problematika nakupovanja oblačil paraplegikov in premišljena izdelava prilagojenih oblačil sedečemu položaju z namenom osveščanja šiviljskih studiev o potrebi po izdelavi oblačil za paraplegike,
(2) Smernice za razvoj produktov za pomoč pri samostojnem gibanju gibalno oviranih oseb z namenom podučiti študente in javnost o potrebah po razvoju produktov za invalide,
(3) Dostopnost grajenega okolja z invalidskim vozičkom z namenom osveščanja o potrebah po delovanju celotne lokalne skupnosti in podpiranju izenačenih možnosti invalidov,
ki jih je izvedla interdisciplinarna ekipa študentov študijskih programov Tehnologije tekstilnega oblikovanja, Inženirsko oblikovanje izdelkov , Arhitektura in Psihologija s prepletanjem aktivnosti in znanj v sodelovanju z Društvom paraplegikov Podravja.


Sodelovanje v projektu je večini študentov razkrilo nova področja, na katerih lahko udejanjajo svojo ustvarjalnost, inovativnost in podjetnost, kar lahko bogati življenje celotne skupnosti.

 


INOVATIVEN OBLIŽ ZA CELJENJE RAN

 

Študentka magistrskega študija Oblikovanje in tekstilni materiali, Maja Dimoska, je bila uspešna pri izdelavi obliža, primernega za celjenje ran.

Obliž temelji na premazu viskoze z naravnimi spojinami, v tem primeru hitozanom v kombinaciji z medom. Slika spodaj prikazuje test določanja t.i. cone inhibicije s katero je proučila protimikrobno delovanje uporabljenih spojin in potrdila njihovo dobro aktivnost v smislu redukcije patogenih mikrobov.


TEKSTILNI ODPADKI KOT SEKUNDARNA SUROVINA 2017

Projekt "Študentski inovativni projekti za družbeno korist", soudeleženo podjetje: E-ZAVOD Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Ptuj

Zavedamo se, da je potrebno spremeniti odnos posameznika do odpadkov in do potrošništva na splošno. Povečati moramo zavedanje, da lahko z lastnim ravnanjem neposredno vplivamo tudi na nastalo količino le-teh. Cilji projekta so usmerjeni v ozaveščanje, informiranje, zaznavanje problematike v ožjem in širšem lokalnem območju na področju zbiranja oz. odlaganja tekstilnih odpadnih oblačil. Na podlagi analize stanja in do sedaj uveljavljenih praks družbe bo postavljena aktivna politika celovitega pristopa k odgovornejšemu ravnanju z odpadnimi tekstilijami (sprememba potrošniške miselnosti / naravnanosti, dvig trajnostnega razmišljanja, sprememba odnosa do odpadkov).


RAZISKAVE IN RAZVOJ FUNKCIONALNIH OBLAČIL ZA PARAPLEGIKE 2015

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: MIRICOTA, Mira Strnad s.p., Maribor; Zveza paraplegikov Slovenije, Ljubljana

Na slovenskem tržišču ni oblačil, ki bi varovala paraplegike pred dežjem in mrazom in s tem tudi potencialnimi zdravstvenimi težavami ter bila ob tem še ergonomsko ugodna. Študentje so to dejstvo sprejeli kot priložnost za razvoj modno estetskih funkcionalnih oblačil. Razvoj izbranih oblačil se je pričel v virtualnem okolju na 3D digitaliziranih testnih osebah. Posamezna oblačila so bila zatem prenesena v realno okolje, kar pomeni, da so jih paraplegiki uspešno nosili tudi ob njihovih različnih aktivnostih. Posebnost razvoja nekaterih kosov oblačil je bila namenjena dodatni protimikrobni obdelavi z vključitvijo naravnih spojin imenovanih hitozan in eugenol. To pomeni, da bi kot taka ugodno delovala na specifične dele telesa paraplegikov na področjih, ki so sicer izpostavljena prekomernemu delovanju mikroorganizmov v smislu draženja kože oziroma pojavljanja določenega tipa razjed.

VREDNOTENJE UČINKA KOMUNALNIH  ODPADNIH VOD Z NOVIMI SENZORSKIMI MEMBRANAMI 2014
   

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: IOS, Institut za okoljevarstvo in senzorsko tehniko,  Maribor

 

Komunalne odpadne vode so danes zastrupljene z različnimi onesnaževalci, zato jih je potrebno čistiti in dezinficirati. Študentje so v okviru tega projekta spoznali različne novejše in klasične postopke čiščenja in dezinficiranja odpadnih vod, hkrati pa se seznanili z razvojem optičnih kemijskih senzorjev, ki se danes uspešno uporabljajo za detekcijo fosfatov in nitratov ali zaznavanje pH vrednosti komunalnih vod.
 

RAZVOJ EKSOSKELETA NA PODLAGI MEHANIKE GIBANJA IN NJEGOV POMEN PRI REHABILITACIJI PACIENTA2014

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeležena podjetja: Ambulanta TOMINC, d.o.o. & FIMEDIA d.o.o.

Nekateri pacienti potrebujejo pri rehabilitaciji po poškodbi noge pripomoček pri gibanju – eksoskelet, ki podpira kinematiko človeškega gibanja pri hoji. Študentje so v sodelovanju s študenti in mentorji iz Medicinske fakultete razvili biomehanični model eksoskeleta. Noge testne osebe so 3D digitalizirali, na podlagi pridobljenih podatkov pa razvili 3D model nog. S pomočjo fotogrametrije so pridobili podatke o vrtiščih vseh sklepov, da so potem lahko prilagodili eskoskelet konkretnemu uporabniku. Eksoskelet so nadalje nadgradili tudi z elektromagnetno stimulacijo uporabnikovih mišic, s čimer lahko preprečimo sekundarne poškodbe in atrofije mišic uporabnika.

RAZISKAVE IN RAZVOJ OBLAČIL ZA PARAPLEGIKE2014

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: MIRICOTA, Mira Strnad, s.p. Maribor

Invalidi si danes zaslužijo enakovredno vključevanje v življenje in delo naše družbe. Za doseganje lepe sedanjosti in še lepše prihodnosti jim lahko pomagamo tudi s posebnimi oblačili, ki so prilagojena njihovi omejitvi. Študentje so ugotavljali, kakšna je ponudba in sploh potreba po specialnih oblačilih za paraplegike v Sloveniji. Razvili so specialno oblačilo v virtualnem okolju za sedeči položaj paraplegikov in pri tem uporabili 3D model telesa posameznika. Oblačilo so nato tudi konstruirali, izdelali in preizkusili v realnem okolju.

RAZVOJ NOVIH MATERIALOV IZ RECIKLIRANIH KOMPONENT IZCEDNIH KOMPOSTNIH VODA 2014
   

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: KOGAL, Karli Udovičič, s.p.

 

Kompostna izcedna voda je nevarna za okolje zaradi visokih vsebnosti težkih kovin in organskih onesnažil. Hitozan je biorazgradljiv polimer z visoko afiniteto adsorpcije kovin iz kompostnih voda. Če se na hitozan vežejo kovine, nastane hitozanski kelat, ki ga lahko s centrifugo ločimo iz kompostne izcedne vode. Prečiščeno kompostno vodo lahko ponovno uporabimo kot gnojilo. Hitozanski kelat pa lahko nadalje pretvorimo v nanoporozno kopreno s tehniko elektroizpredanja ter uporabimo za proizvodnjo različnih materialov (npr. kompozitov). Študentje so tako rešili problem onesnaženja izcednih kompostnih voda podjetja Kogal, hkrati pa razvili nov material v smislu ohranjanje okolja po principu zaprtih krogotokov.
 

PROUČEVANJE OGNJEVARNIH TEKSTILIJ ZA ZAŠČITO IN SIMULACIJO ODZIVOV TELESA Z NUMERIČNIM MODELOM2014

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: TRITERA d.o.o., Maribor

Gasilci pri svojem delu za zaščito in reševanje uporabljajo t.i. ognjevarno oblačilo, ki je sestavljeno iz več slojev. Testiranje takšnih oblačil v realnem okolju je nemogoče, zato uporabljamo testne lutke ter simuliramo realno okolje. Študentje so spoznali kinematični model za izdelavo testne lutke, ki je bila narejena s postopkom litja in mehanske obdelave ter izvedli analizo trdnosti modela in analizo termoregulacije s pomočjo numeričnega modela. Zasledovali so odziv termoregulacije lutke z različnimi ognjevarnimi oblačili.

RAZVOJ SOL-GEL POVRŠINSKO MODIFICIRANIH MEMBRAN ZA ODSTRANJEVANJE IONOV TEŽKIH KOVIN IZ VODE2014

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: IOS, Inštitutu za okoljevarstvo in senzorsko tehniko, Maribor

Odpadne vode so vse bolj obremenjene z različnimi okolju nevarnimi ioni težkih kovin, ki so rakotvorni, imajo vpliv na encimatsko delovanje in presnovo ter so se sposobnosti kopičiti v višjih členih prehranjevalnih verig. Takšne vode je pred izpustom v kanalizacijo in okolje potrebno primerno očistiti. Alternativo obstoječim konvencionalnim načinom odstranjevanja ionov težkih kovin predstavljajo membranske filtracije, posebno nano- in ultra-filtracija, pri katerih lahko z ustrezno modifikacijo površine membran dosežemo ali izboljšamo selektivnost adsorpcije ionov težkih kovin iz voda. Študentje so spoznali postopek površinske modifikacije filtracijskih membran s pomočjo nanosa določenih funkcionalnih skupin, ki nase močno vežejo ione težkih kovin iz voda.

PRIPRAVA FUNKCIONALIZIRANIH CELULOZNIH VLAKEN Z RASTLINSKIMI EKSTRAKTI2014

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja", soudeleženo podjetje: Predilnica Litija, d.d.

Danes lahko tekstilna vlakna s pomočjo sol-gel metode obdelamo s silikatnimi delci ob dodatku rastlinskih ekstraktov oz. obdelamo s kapsulami rastlinskih ekstraktov. Ta postopek imenujemo mikrokapsuliranje. Pri uporabi tovrstni materiali počasi sproščajo aktivne naravne substance in s tem zagotavljajo npr. prijeten vonj. Študentje so v okviru projekta spoznali in razvili postopek nanosa kapsuliranih rastlinskih ekstraktov iz ognjiča in origana na vlaknat material. Najprej so pripravili ekstrakt iz origana in ognjič, izvedli postopek mikrokapsuliranja rastlinskega ekstrakta, nato pa kapsule s plastjo silike nanesli na površino celuloznih in sintetičnih vlaken. Testirali so tudi mehansko-fizikalne lastnosti novega materiala, predvsem natezno silo in raztezek, saj sta obe lastnosti pomembni pri proizvodnji prej.

INTELIGENTNE TEKSTILIJE - OD IDEJE DO IZVEDBE 2013
   
 
 

Tekstilije so odlični gradbeni elementi, saj nudijo ustrezno togost, hkrati pa primerno fleksibilnost, da jih lahko oblikujemo v različne forme. Projekt OD IDEJE DO IZVEDBE, ki smo ga izvajali v okviru predmeta INTELIGENTNE TEKSTILIJE, je predstavljal za študente izziv združiti oblikovalska in tehnična znanja ter ustvariti inteligenten izdelek. Poudarek je bil na oblikovanju izdelka, ki bi sam po sebi nudil barvno terapijo oz. s svojo barvno izraznostjo imel vpliv na človeka.

 

No heel hIgh heels

Irma Selimovič                                                     

   

Moodybag                                                                               

Teja Prah                                                       

 

   
 

INTELIGENTNE TEKSTILIJE - OD IDEJE DO IZVEDBE2011

Tekstilije so odlični gradbeni elementi, saj nudijo ustrezno togost, hkrati pa primerno fleksibilnost, da jih lahko oblikujemo v različne forme. Projekt OD IDEJE DO IZVEDBE, ki smo ga izvajali v okviru predmeta INTELIGENTNE TEKSTILIJE, je predstavljal za študente izziv združiti oblikovalska in tehnična znanja ter ustvariti inteligenten izdelek. Poudarek je bil na oblikovanju izdelka, ki bi sam po sebi nudil barvno terapijo oz. s svojo barvno izraznostjo imel vpliv na človeka.

Moodysky

Luka Zornik, Muha Zornik, Katja Kričej, Tjaša Elkasovič

Solarna roža

Lidija Rotar