Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Novica

Ukrepi v času pojavljanja koronavirusa

na tej strani lahko spremljate najnovejše informacije glede ukrepov, navodil,...

 

Obveščamo vas, da je vstop v prostore Fakultete za strojništvo (FS) dovoljen le ob upoštevanju določil Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/2021, spremembe in dopolnitve 177/2021).

Za vstop v visokošolske prostore je potrebno izpolnjevati PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran), kar se izkaže s potrdilom (dokazilom) in veljavnim osebnim dokumentom.

PCT pogoj se preverja na vhodih v prostore visokošolskega zavoda.

Cepljenje proti COVID-19 se izkazuje z dokazilom o prejetem drugem odmerku cepiva:

  • Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, 
  • cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, 
  • cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, 
  • cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, 
  • cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm,
  • cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca 
  • in cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca 
  • ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv.
  • Prav tako se cepljenje proti COVID-19 izkazuje z dokazilom o cepljenju s prvim odmerkom cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. 

Prebolevnost se izkazuje s potrdilom, ki izkazuje, da od začetka simptomov ni minilo več kot ŠEST mesecev (180 dni). Pogoj PCT je izpolnjen tudi v primeru, če se je preboleli v obdobju, ki ni daljše od šestih mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepil z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke, kjer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

Pogoj testiranja je izpolnjen z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG. Po trenutno veljavnem odloku se zaposleni v visokošolskih zavodih in študenti SAMOTESTIRAJO v prostorih zavoda in sicer vsakih 48 ur (3x na teden - ponedeljek, sreda in petek pred pričetkom opravljanja dela oz. pred udeležbo pedagoškega procesa). V ta namen mora vsak posameznik voditi evidenco o izvedbi samotestiranja na predpisanem evidenčnem obrazcu (evidenčni obrazec zaposleni, evidenčni obrazec študenti).

V primeru pozitivnega rezultata mora testirana oseba obvezno obvestiti osebnega zdravnika, ki jo napoti na potrditev z metodo PCR in se za čas pridobitve rezultata mora samoizolirati.

Univerza v Mariboru osebne podatke posameznikov obdeluje in varuje skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/2007), Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES (Splošna uredba o varstvu podatkov; UL. L. 119, 4. 5. 2016, str. 1–88) in internimi akti. Pooblaščena oseba pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT upošteva navodila NIJZ o uporabi aplikacije za odčitavanje kode QR, veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in smernice Informacijskega pooblaščenca o preverjanju pogoja PCT. Tako pooblaščena oseba v podatke, ki jih izpiše aplikacija za odčitavanje kode QR (veljavnost potrdila, ime in priimek ter letnico rojstva osebe), oziroma podatke iz drugega potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT ter v podatke iz osebnega dokumenta le vpogleda, teh podatkov ne hrani (jih ne kopira, preslika, fotografira ali kako drugače reproducira njihove vsebine). Več o obdelavi osebnih podatkov na UM lahko preberete na naslednji spletni strani: https://www.um.si/univerza/varstvo-osebnih-podatkov/Strani/default.aspx, za dodatne informacije pa se lahko obrnete tudi na pooblaščeno osebo za varstvo podatkov Univerze v Mariboru, doc. dr. Miho Dvojmoča (dpoping@umpong.si).

Še vedno je potrebno upoštevanje varnostnih ukrepov, v skladu z vladnimi odloki, priporočili NIJZ in Varnostnimi protokoli FS UM.

Osebam, ki se ne strinjajo s preverjanjem pogoja PCT, in osebam, ki ne nosijo zaščitne maske, se vstop v stavbe Univerze v Mariboru zavrne. V primeru kršitev obveznosti nošenja zaščitne maske v zaprtih prostorih Univerze v Mariboru, ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT in drugih nepravilnosti, se zoper študente uvede disciplinski postopek v skladu s Statutom Univerze v Mariboru (Uradni list RS št. 41/2021 – UPB 13), zoper zaposlene pa se v skladu z Odlokom uvede postopek v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu in predpisom, ki ureja delovna razmerja.

 

V prostore visokošolskega zavoda in v stike z ostalimi ne smejo prihajati osebe:
- ki imajo znake/simptome za okužbo SARS-CoV-2,
- ki jim je bila odrejena karantena, za čas trajanja karantene,
- ki jim je bila odrejena izolacija zaradi SARS-CoV-2 pozitivnega testa, za čas trajanja izolacije,
- ki ne izpolnjujejo pogoja PCT.

Na hodnikih in v prostorih FS je obvezno pravilno nošenje zaščitne maske ves čas prisotnosti. Obvezna je uporaba kirurških mask ali mask tipa FFP2 (maske iz blaga niso več primerne in niso dovoljene).

Razkuževanje rok je obvezno pred vstopom v posamezne prostore.

V prostore FS in iz njih vstopate/izstopate posamično, z upoštevanjem varne razdalje vstopajočih/izstopajočih, vsaj 1,5 m.

Uradne ure Referata za študijske in študentske zadeve FS potekajo v skladu z objavljenimi termini uradnih ur za študente (vsak delovni dan med 11. in 13. uro). Prosimo, da se osebnih uradnih ur poslužujete le za nujne primere, kadar zadev ne morete urediti preko elektronske pošte ali telefona. Za komunikacijo preko elektronske pošte morate uporabljati izključno samo elektronski naslov z domeno @student.um.si, s čimer znotraj UM izkazujete svojo identiteto. Pošiljanje elektronskih sporočil iz drugih naslovov ne izkazuje vaše istovetnosti, zato takšnih sporočil, v sklopu urejanja študijskih zadev na fakulteti, ne moremo in ne bomo upoštevali.

Prosimo, da navedeno dosledno upoštevate.

Prosimo vas, da se  seznanite z osnovnimi navodili za preprečevanje okužbe s koronavirusom, ki so dostopna na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
Shema NIJZ - Postopanje v primeru potrjene okužbe

 

Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa, posodobljeno 29. 6. 2020

OBVESTILO REKTORATA UNIVERZE V MARIBORU - Dolžnost izpolnjevanja pogoja PCT in nošenje zaščitne maske, 8. 11. 2021

ZA ŠTUDENTE

Pomembne informacije v zvezi s Covid-19 za študente UM

VARNOSTNI PROTOKOL UDELEŽBE V ŠTUDIJSKEM PROCESU FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO, V ŠTUDIJSKEM LETU 2021/2022, posodobljeno 8. 11. 2021

VARNOSTNI PROTOKOL ZA OPRAVLJANJE OBVEZNOSTI ŠTUDENTOV V PROSTORIH FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO, posodobljeno 23. 8. 2021 (TRENUTNO NEAKTIVNO)

ZA ZAPOSLENE

Pomembne informacije v zvezi s Covid-19 za zaposlene UM

VARNOSTNI PROTOKOL ZA OPRAVLJANJE DELA V PROSTORIH FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO, 20. 5. 2020

VARNOSTNI PROTOKOL IZVEDBE PEDAGOŠKEGA PROCESA FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO, posodobljeno 30. 9. 2021

VARNOSTNI PROTOKOL ZA IZVEDBO PISNEGA PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA V PROSTORIH FS, posodobljeno 3. 6. 2021 (TRENUTNO NEAKTIVNO)

Varno delo v pisarni

 


Sproti bomo spremljali varovalne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni na spletnih straneh ministrstva, pristojnega za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter varnostne protokole ustrezno prilagajali.