Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Novica

Študenta naše fakultete prejela nagrado Zavoda Big

Kategorija "Perspektivni"

JAN SADEK,
študent programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru
, skozi oblikovanje kolekcije raziskuje življenje samurajev in bojevniško etiko bušido. Njihovih sedem moralnih vrednot simbolno in subtilno uporabi kot gradnike estetske podobe. Pretvorjene v stabilne linije oblačil, uporabljenih materialov, plastenja in sestavljanja posameznih delov v celoto zrcalijo želene lastnosti. Pastelne barve simbolno očistijo dušo in samuraja prikažejo kot nežno zemeljsko bitje. Nasprotja v tej simboliki hkrati obravnavajo meje med ženskim in moškim oblačenjem. Kolekcija je bila ustvarjena na podlagi inovativnih pristopov in usvojenih tehnologij izdelave, ki jih študent spretno obvladuje, kar je dokazal že tudi s svojim dosedanjim sodelovanjem na različnih modnih dogodkih.

Predlagateljici:
izr. prof. dr. Sonja Šterman in viš. pred. mag. Silva Kreševič Vraz,
Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje,
Fakulteta zastrojništvo, Univerza v Mariboru

Več informacij in galerijo najdete TUKAJ.

 

 

DENIS ŠTAJDOHAR
je vsestranski inženirski oblikovalec,
ki je s svojo kreativnostjo, motiviranostjo in funkcionalno-estetskim pristopom k oblikovalskemu procesu vzor uspešnega mladega oblikovalca. Že v okviru magistrskega študija je uspešno realiziral več oblikovalskih projektov, tako študijskih kot tudi industrijskih. V okviru magistrske naloge je sistematično predstavil funkcionalno-estetski pristop k oblikovalskemu procesu na primeru inženirskega oblikovanja nove fitnes naprave. S svojim dosedanjim opusom nedvomno izkazuje velik potencial, zato ga brez dvoma prepoznavamo kot perspektivnega produktnega oblikovalca.

Opis magistrske naloge:
Trenažna naprava za vadbo in krepljenje nožnih mišic The Mad King of Kingbox uporabniku omogoča pravilno in varno izvedbo vaje za nožni potisk. Na podlagi izvedenih ergonomskih študij je bila oblikovana funkcionalna fitnes naprava, ki se prilagaja uporabniku in mu za doseganje najboljših rezultatov omogoča popolno izolacijo nožnih mišic. Končni produkt, ustvarjen skozi proces oblikovanja po metodologiji inženirskega oblikovanja, je celota, ki se sklada s portfoliom podjetja, hkrati pa izraža lastnosti – moč, togost, zanesljivost – ki jih od naprave pričakujejo uporabniki. Končni izdelek je bil optimiran na podlagi podrobnega in kritičnega testiranja končnega funkcionalnega prototipa.

 

Predlagatelj:
doc. dr. Jasmin Kaljun, univ. dipl. inž. str., inž. obl.,
Katedra za konstruiranje in oblikovanje,
Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru

Več informacij in galerijo najdete TUKAJ.

 

ČESTITAMO!