Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Novica

Slovenske nagrade za oblikovanje 2021 Zavoda Big - BIG SEE,

Med prejemniki Slovenskih nagrad v kategoriji PERSPEKTIVNI tudi naši študenti!

Platforma BIG SEE – blagovna znamka BIG SEE – prepoznava bogato ustvarjanje in potencial na različnih ustvarjalnih področjih: arhitektura in oblikovanje; umetnost, kultura in življenjski slog; šport, znanost, izobraževanje in politika; posel in ekonomija; potovanja, prehrana in gostoljubje.

Zavod Big, ustanovitelj platforme BigSEE, sistematično raziskuje in nagrajuje kakovostno arhitekturno in oblikovalsko produkcijo iz Slovenije in jugovzhodne Evrope, pod katero spadajo Albanija, Avstrija, Bulgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Grčija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Kosovo, Severna Makedonija, Moldavija, Črna Gora, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Turčija.

 

V kategoriji Perspektivni so prejeli nagrado študentje FS: Vitja Kos Krštinc, Izidor Hrastnik, Maša Belič, Hana Pohajda, Katarina Remic, Peter Somi, Jasna Štampfer, Tim Vidovič, Luka Žuran
Študenti dodiplomskega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja in magistrskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov so sodelovali pri projektu razvoja oblazinjenega pohištva za blagovno znamko Kauch. Njihova naloga je bila ustvariti kreativno in tehnično izvedljivo oblazinjeno pohištvo, ki ustreza slogu minimalizma in hkrati vsebuje zanimivo zgodbo. Raziskava študentov je zajemala raziskavo trendov in trga, analizo potreb in želja kupcev ter razvoj skic in 3D-vizualizacij različnih dvosedov, trosedov, foteljev in taburejev. Tesno sodelovanje direktorja podjetja Kauch Luke Debevca z vsemi sodelujočimi kaže na vzajemen pretok dragocenega znanja in izkušenj. Zgodba kolekcije oblazinjenega pohištva Katarine Remic, ki je bila izbrana za realizacijo, zajema navdih iz slovenske tradicije. Njen dvosed Pruschtah je bil izdelan v proizvodnji podjetja in je njihov novi model. Vsi sodelujoči študenti – Vitja Kos Krštinc, Izidor Hrastnik, Maša Belič, Hana Pohajda, Katarina Remic, Peter Somi, Jasna Štampfer, Tim Vidovič in Luka Žuran – so izziv sprejeli resno in s 3D-vizualizacijami ponudili kreativno in tehnično dovršene rešitve, med katerimi bi lahko vsaka pomenila novo zgodbo podjetja. Kot ekipo, ki jo odlikuje predano kreativno delo, jih zato predlagava za nagrado perspektivni na področju industrijskega oblikovanja.

 

Perspektivni – Monika Kuharič
Monika Kuharič sprejema različne izzive oblikovanja oblačil in modnih dodatkov, tako za študijske projekte kot tudi za različne naročnike in natečaje. Njene kreacije nase opozarjajo z organskimi oblikami iz narave, ki se iz mikro sveta preselijo v makro oblike in silhuete oblačil. V njenih kolekcijah zaznamo iskanje svobode in lahkotnosti.

Eksperimentiranje in iskanje različnih pristopov k raziskovanju oblik, nadgradnja v programih CAD PDS s 3D-prototipiranjem in vizualizacijo oblačil ter sama izdelava oblačil predstavljajo oblikovalkino celostno prehojeno pot, ki kaže tako njen kreativni kot tudi tehnološki potencial. Njen model torbe Blooming je bil izbran v ožji izbor na tekmovanju Design-A-Bag Competition v Hongkongu. Predlagano priznanje za perspektivne oblikovalce naj ustvarjalki služi kot nagrada za predstavljena dela in kot spodbuda za nadaljevanje kreativne poti.

 

 

Perspektivni – Jana Kučej
Jana Kučej je mlada inženirska oblikovalka, ki je s svojo kreativnostjo, motiviranostjo in funkcionalno-estetskim pristopom k oblikovalskemu procesu vzor uspešnega mladega oblikovalca. V okviru magistrskega študija je uspešno realizirala več oblikovalskih projektov, tako študijskih kot tudi industrijskih, rdeča nit vseh pa je bil preplet naravnih materialov s tradicionalnimi slovenskimi motivi. V okviru magistrske naloge je sistematično predstavila kreativno-estetski pristop k oblikovalskemu procesu na primeru inženirskega oblikovanja modularnega čebelnjaka. S svojim dosedanjim opusom nedvomno izkazuje velik potencial, zato jo brez dvoma prepoznavamo kot perspektivno produktno oblikovalko.

 

Posnetek podelitve si lahko ogledate TUKAJ

Študentom in njihovim mentorjem čestitamo!