Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Novica

Priznanje GZS Zbornice osrednjeslovenske regije tudi našim raziskovalcem!

Raziskovalci Katedre za energetsko procesno in okoljsko inženirstvo so prejeli BRONASTO PRIZNANJE.

 

Skupina raziskovalcev iz Katedre za energetsko procesno in okoljsko inženirstvo, Fakultete za strojništvo v Mariboru pod vodstvom prof. dr. Matjaža Hriberška, prof. dr. Jure Ravnik, doc.  dr. Matjaž Ramšak, doc. dr. Matej Zadravec in doc. dr. Jurij Iljaž, je  skupaj s strokovnjaki podjetja LEK, oddelek Razvoj bioloških zdravil Mengeš,

prejela priznanje GZS Zbornice osrednjeslovenske regije za inovacijo Modeliranje in simulacija procesa liofilizacije za biološke učinkovine.

Inovacija je plod večletnega sodelovanja med podjetjem LEK in Fakulteto za strojništvo UM, Katedre za energetsko in procesno inženirstvo. 


Modeliranje in simulacija procesa liofilizacije je najsodobnejši pristop k razvoju procesa liofilizacije, ki omogoča višjo raven pristopa kakovosti po zasnovi. Temelji na razumevanju procesa, zmanjšanju stroškov in napak pri prenosu tehnologije na večjo skalo. Večino eksperimentalnega dela, ki zahteva večjo porabo aktivne učinkovine in časa (do 20 eksperimentov/liofilizator), nadomestijo računalniške simulacije, ki  izračunajo optimalno delovno območje procesa,  izračun pa se preverja le z 1-3 eksperimenti/liofilizator, ki potrdijo napovedno moč modela.

Več o podelitvi najdete TUKAJ.

Čestitamo!