Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Novica

Otvoritev novega merilnega laserskega sistema

Na Fakulteti za strojništvu so v Laboratoriju za odrezavanje bogatejši za novo raziskovalno opremo. Merilni laserski sistem je odprl rektor prof. dr. Zdravko Kačič, ki je čestital zaposlenim, da so pridobili novo opremo, ki bo služila raziskavam. Učinkovitost opreme je predstavil prof. dr. Franc Čuš.

Podjetje ZOLLER Austria GmbH, Einstell- und Messgeräte, Ried/Inkreis, Avstrija, sodeluje z Laboratorijem za odrezavanje in Laboratorijem za inteligentne obdelovalne sisteme že od leta 1988. Takrat je bil postavljen v Sloveniji za raziskovalne in študijske namene prvi najmodernejši merilni stroj ZOLLER MG-300. Podjetje je vsa leta skrbelo za servisiranje, izobraževanje in obnovo merilnega sistema za prednastavljanje orodij. Mnogi študentje in strokovnjaki iz prakse so se usposabljali in pridobljena znanja uvajali v svojem delovnem okolju in s tem skrbeli za racionalizacijo proizvodnje in zmanjševanje stroškov orodja in orodne službe. Bistveno pri sodelovanju je dejstvo, da so vedno iskali in našli nove skupne tehnične in programske rešitve, ki so podjetju ZOLLER služile pri razvoju posameznih novih komponent merilnega sistema.

Na osnovi uspešnega sodelovanja je podjetje ZOLLER Austria GmbH  dalo v brezplačno v uporabo že tretjo generacijo merilnega laserskega sistema ZOLLER SMILE 420 za merjenje in prednastavljanje orodij s programskim paketom TOOL MANAGEMENT. Podjetje ZOLLER bo ponovno prevzelo v celoti obvezo pokrivanja stroškov  vzdrževanja in obnove programske opreme.  

S to napravo se vključujejo v najnovejše tehnološke raziskave s področja odrezavanja in postopkov obdelave, saj Industrija 4.0 pomeni digitalizacijo procesov in uvaja nje inteligentnih omrežij, ki bodo prinesla temeljne spremembe v podjetjih. Raziskovalci na Katedri za proizvodno strojništvo in slovenska podjetja se zavedajo, da je digitalizacija več kot samo trend in da je že postala nujni sestavni del konkurenčnosti. Velika večina uspešnih podjetij se z digitalizacijo ukvarja organizirano in bodo v naslednjih letih na to področje investirala del svojega prometa. Menijo, da je potrebna  sprememba izobraževalnega sistema, ki se bo moral bolj prilagoditi željam in potrebam podjetij, ki ustvarjajo dodano vrednost. Z novim merilnim sistemom bo do sodelovali pri preobrazbi podjetij in njihovih procesov  z ustrezno usposobljenimi diplomanti.