Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Novica

Inženirji po vsem svetu praznujemo 4. marca

Inženirji z vsega sveta bomo letos 4. marca prvič praznovali svetovni inženirski dan

s polnim imenom »World Engineering Day for Sustainable Development«, ki bo potekal pod okriljem UNESCA v Parizu. 

Začetki pobude segajo v leto 2016, dokončno pa je datum vsakoletnega inženirskega dneva potrdila UNESCOVA generalna skupščina novembra lani.
4. marec je bil izbran zato, ker je bila na ta dan pred petdesetimi leti ustanovljena Svetovna zveza inženirskih organizacij (WFEO), ki je tudi predlagateljica novoustanovljenega Svetovnega inženirskega dneva. Podporo nameri je izreklo osemdeset držav in organizacij, ki skupaj združujejo več kot dvajset milijonov inženirjev po vsem svetu. Svetovni inženirski dan bomo obeležili s koordiniranimi dogodki po svetu.


V Sloveniji bomo v okviru Inženirske zbornice Slovenije praznovali prvi inženirski dan v znamenju izobraževanja in izmenjave znanja oziroma izkušenj v Cankarjevem domu. Rdeča nit plenarnih predavanj domačih in tujih strokovnjakov bo integralno projektiranje. Plenarni del bomo zaključili z okroglo mizo, na kateri bodo predstavniki investitorjev, to so direktor družbe HESS, Bogdan Barbič, direktor v upravi 2TDK Marko Brezigar in mag. Črtomir Remec v vlogi direktorja Stanovanjskega sklada RS, predstavili izkušnje s področja integralnega in BIM projektiranja. Popoldne bo sledil sekcijski del, kjer se bodo člani vsake matične sekcije (gradbenih inženirjev, elektro in strojnih inženirjev, inženirjev tehnologov, geotehnologov in rudarjev, geodetov in drugih inženirjev) posebej dotaknili za njih aktualnih tematik. Več o dogodku je objavljeno tukaj.


Inženirji vplivamo na kakovost življenja
Inženirji dajemo pomembno vrednost družbi in imamo pomemben vpliv na izboljšanje življenja vsakega posameznika. Predstavljamo temelj za boj proti podnebnim spremembam ter oblikujemo in razvijamo odporne infrastrukture, ki bodo vzdržale naraščajoče ekstremne vremenske razmere - poplave, ciklone in požare.
Inženirji smo ključnega pomena za trajnostni gospodarski razvoj, saj smo potrebni, da podpremo rast in razvoj ključne infrastrukture, kot so ceste, jezovi, oskrba z elektriko, vodo in sanitarna oskrba tako v razvitih državah kot v državah v razvoju. Smo nepogrešljivi pri tehnoloških inovacijah, ki bodo koristile ljudem in planetu za večjo blaginjo in boljšo kakovost življenja in nikogar ne bodo pustile za seboj, zlasti ne glede zagotavljanja enakega dostopa do tehnologije.
Inženirji smo potrebni bolj kot kdaj koli prej, da bi izpolnili zahteve 4. industrijske revolucije in rešili pereče potrebe trajnostnega razvoja človeštva in planeta. Svetovni dan inženirstva lahko uporabimo za vključujoč dostop do inženirstva tudi za ženske in dekleta ter spodbudimo vse mlade, da inženirstvo vzamejo za svojo poklicno pot in verjamejo: "Če želite spremeniti svet na bolje, postanite inženir." (*prevod iz vira: http://worldengineeringday.net/)


Mitja Lenassi, predsednik matične sekcije strojnih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije, o pomembnosti teh inženirjev v družbi:
»Zasnova tehničnih sistemov, ki za doseganje projektnih ciljev zagotavljajo najvišjo stopnjo učinkovitosti, je za projektno skupino izrednega pomena. Vendar, kako je učinkovitost opredeljena? Jo predstavlja razmerje kWh/m2? Jo predstavljajo investicijski stroški? Stroški obratovanja? Stroški skozi življenjski cikel? Stroški projektiranja? Čas zaključka gradnje? Vpliv na okolje? Enoznačnega odgovora na to vprašanje ni, saj ima vsak projekt različne cilje, vendar se trajnostna gradnja vedno osredotoča na dolgoročne vrednote, ne na kratkoročne učinke. Boljši projekt pomeni večjo stopnjo trajnosti, saj so viri optimizirani. Ključnega pomena za to je priprava izhodišča, ki poleg namena projekta opredeli in pomensko razvrsti cilje. V ta namen se uporabi pristop, ki pri obravnavi vprašanj na nivoju projekta
privzame stavbo kot sistem. Da je to mogoče, je nujen integralni pristop, to je vključitev različnih deležnikov že v najbolj zgodnji fazi projekta. Inženirji s področja strojništva smo tisti, ki moramo biti pri tem vsekakor vključeni.«