Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

Napovedujemo dogodke

VABLJENI NA MESEC MODE V MUZEJU KDAJ: 18. do 31.5.2018 ob 19 uri

 

Tradicionalni MESEC MODE V MUZEJU poteka letos v znamenju UNIFORM in UNIFORMIRANOSTI.

V petek, 18.5.2018 ob 19. uri
Vljudno vabljeni na otvoritev razstave »Ogledni depo uniform«,
ki je prvi izmed treh dogodkov.

V četrtek, 24.5.2018 ob 19. uri
Vljudno vabljeni na okroglo mizo, kjer sodelujejo strokovnjaki s področja uniform, kjer sodeluje tudi doc. dr. Sonja Šterman.

V četrtek, 31.5.2018 ob 19. uri
Se bo odvijala modna revija, na kateri sodelujejo tudi študenti FS, Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje.

Več informacij lahko najdete TUKAJ.

 


"KDO DANES NAPRAVI VIDKU SRAJČICO" - ETIČNA MODA V SLOVENIJI KDAJ: 24.4.2018 ob 17 uri

 

24.4.2018 bo ob 17. uri na sedežu Zveze prijateljev mladine v Mariboru dogodek, kjer sodeluje doc. dr. Sonja Šterman ter dve naši študentki na okrogli mizi na temo "KDO DANES NAPRAVI VIDKU SRAJČICO" – ETIČNA MODA V SLOVENIJI. V sklopu dogodka bo potekala izmenjava oblačil ter razstave. KTMO predstavlja tudi študijske programe in razstavo slik na temo oblikovanja nakita in pokrival.

Več informacij najdete TUKAJ.

Gostje okrogle mize bodo: Lucie Görlichová (LUCI, etična moda) (študentka OTM2), doc. dr. Sonja Šterman (Fakulteta za strojništvo – Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje), Živa Lopatič (Pravična trgovina 3MUHE), Katja Sreš (Ekologi brez meja), Polona Červek (RecyclingLab)
Moderatorki: Kornelija Kaurin in Urška Cotič (študentka TTO)


PRVI PRIJAVNI ROK ZA DODIPLOMSKI ŠTUDIJ

Vse, ki vas zanimajo naši prvostopenjski študijski programi, obveščamo, da bo prvi prijavni rok za študijska programa 1. stopnje: Tehnologije tekstilnega oblikovanja - redni študij in Oblikovanje in tekstilni materiali - izredni študij trajal od 6. februarja do 30. marca 2018

Več informacij! Poglejte tudi zavihek Vpisujemo!


INFORMATIVNA DNEVA ZA DODIPLOMSKI ŠTUDIJ

Te zanima kreativno oblikovanje tekstilij, oblačil, modnih dodatkov? Ali morda razvoj naprednih tekstilnih materialov in tehnologij? Pridobi si informacije o študijskih programih Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakultete za Strojništvo, Univerze v Mariboru na INFORMATIVNEM DNEVU. 

KJE: Fakulteta za strojništvo, predavalnica inž. Munde, Smetanova 17, Maribor

KDAJ:  9. februar ob 10.00 - 12.00 ali 15.00 - 17.00  / 10. februar ob 10.00 - 12.00


INFORMATIVNI SEJEM ŠTUDENT:UM

Univerza v Mariboru organizira INFORMATIVNI SEJEM, kjer bodo predstavljene vse fakultete in študisjki programi. Če te zanima študij kreativnega oblikovanja in materialov, obišči stojnico Fakultete za strojništvo, Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, in si pridobi čim več informacij.

KJE: EUROPARK, Maribor

KDAJ:  2. februar 2018


DAN ODPRTIH VRAT

Vljudno vabljeni na DAN ODPRTIH VRAT 2018 Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, ki bo potekal 29. januarja med 9.00 in 17.00 uro na Fakulteti za strojništvo, Univerze v Mariboru, na lokaciji Smetanova ulica 17. Aktivno sodelujte v okviru delavnic kreativnega oblikovanja in funkcionalnih materialov in izdelkov. Dan odprtih vrat bo popestren tudi z razstavo del naših in tujih študentov, ki so nastajala v okviru tradicionalne 6. mednarodne zimske šole Design Week 2017. Prelistajte program!


PODJETJE TOSAMA d.d. NUDI MOŽNOST OPRAVLJANJA STROKOVNE PRAKSE

Priznano in v svetu uveljavljeno podjetje TOSAMA d.d. iz Domžal, ki proizvaja higienske in medicinske izdelke, nudi možnost opravljanja strokovne prakse v njihovem laboratoriju. Kontaktirajte koordinatorja strokovnih praks na FS.

SREČANJE "CITIZEN LABS"

V sklopu projekta Resyntex bo potekalo srečanje Citizen Labs na temo oblačil, mode in recikliranja, kjer bomo govorili o naših pogledih na oblačila, modo in recikliranje. Študentje vljudno vabljeni! Prosim, če svojo prisotnost potrdite na https://goo.gl/forms/DM3HjfmUePcza41j1

KJE: Fakulteta za strojništvo, Smetanova ulica 17, soba B-304/305

KDAJ: 4. in 5 .december ob 17:00 - 20:00


MODNA REVIJA - PAJKOV PLES

Vabimo vas na modno revijo študentov Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, ki se bo odvijala v sklopu Pajkovega plesa, kot sklepnega dogodka projekta NITI MESTA. Več...

KJE: Minoritska cerkev, Vojašniški trg 2A, Maribor

KDAJ: 22. november ob 18.00 uri


ERASMUS+ ŠTUDIJ

Vljudno vabljeni na predstavitev ERASMUS+ študija v tujini na FS. Več...

KJE: Fakulteta za strojništvo UM, predavalnica B-207

KDAJ: 25. oktober ob 12.00 uri


RAZSTAVA "DESIGN WEEK 2017" in zaključna slovesnost

Vljudno vabljeni na ogled razstave unikatnih del študentov (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Madžarska, Slovaška), ki so nastajala v okviru 6. mednarodne CEEPUS zimske šole DESIGN WEEK 2017  - Design & Transdisciplinarity - New Challenges.

KJE / KDAJ: Razstava: univerzitetna galerija, Slomškov trg 15, Maribor / 20.10.2017 ob 16.00 uri (na ogled do 30. oktobra 2017)

KJE / KDAJ: Zaključna slovesnost: dvorana Borisa Podrecce, Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor / 20.10.2017 ob 17.00 uri


RAZSTAVA "ARCHI-TEXTILE" in "SURFACE OF THE LITTLE BLACK DRESS"

Vljudno vabljeni na ogled razstave unikatnih del študentov Univerze v Zagrebu, Fakultete za tekstilno tehnologijo  na temo POVRŠINA MALE ČRNE OBLEKE (koncept razstave: izred. prof. A. Pavetić & P. Krpan) in študentov Univerze v Mariboru, študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja na temo "Archie-textile" (koncept razstave: doc. dr. Sonja Šterman), ki poteka v sklopu aktivnosti Design Week-a 2017.

KJE: univerzitetna galerija, Slomškov trg 15, Maribor

KDAJ: 17.10.2017 ob 18.00 uri


TEDEN ODPRTIH VRAT

Vljudno vabljeni na TEDEN ODPRTIH VRAT Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, ki je namenjen dijakom srednjih šol. Potekal bo od 16. do 20. oktobra  na Fakulteti za strojništvo, Univerze Mariboru, na lokaciji Smetanova ulica 17.

Teden odprtih vrat poteka v sklopu  Ceepus zimske šole Design Week 2017, ki že šesto leto povezuje študente in predavatelje iz različnih univerz, ki sooblikujejo kreativne delavnice in predavanja. Več...


MEDNARODNA CEEPUS ZIMSKA ŠOLA - DESIGN WEEK 2017

Vse študente vljudno vabimo, da se pridružijo mednarodni CEEPUS zimski šoli - Design Week 2017, katere namen je spoznati delček spektra sodobnega inženirskega oblikovanja oblačil in drugih tekstilnih form. Moto letošnjega Design Week-a je Design in transdisciplinarnost - novi izzivi.

Več...


RAZSTAVA FAIR FOTO

Vljudno vabljeni na ogled razstave Fair Foto, ki je nastala v sklopu projekta Tekstilni odpadki kot sekundarna surovina.

KJE: Fakulteta za strojništvo UM, avla pred predavalnico Boruta Pečenka

KDAJ: 10. oktober do 10. november


ŠTUDENTSKA IZI-MENJAVA

Si naveličan/a katere od svojih majic ali morda hlač? Pa še vedno izgledajo kot nove? Si želiš kakšen nov kos oblačila? Zate imamo super ponudbo! Študentje Univerze v Mariboru bomo v sklopu projekta Tekstilni odpadki kot sekundarna surovina izvedli menjavo oblačil. Začnimo razmišljati bolj racionalno in okolju prijazno - z menjavo oblačil prihranimo denar in pripomoremo k zmanjševanju tekstilnih odpadkov.

KJE: Fakulteta za strojništvo UM, predavalnici B-304 in B-305

KDAJ: 10. oktober od 14:00 do 16:00 ure

V sklopu IZImenjave bo na voljo tudi ogled razstave Fair foto. Razstava bo potekala od 10. 10. do 10. 11. 2017 v avli pred predavalnico Boruta Pečenka. Več...


DRUGI PRIJAVNI ROK ZA PODIPLOMSKI ŠTUDIJ 2. in 3. stopnje

Vse, ki vas zanimata naša študijska programa na 2. in 3. stopnji Oblikovanje in tekstilni materiali, obveščamo, da bo drugi prijavni rok  trajal od 13. septembra do 15. septembra 2017

Več informacij! Poglejte tudi zavihek Vpisujemo!


DRUGI PRIJAVNI ROK ZA DODIPLOMSKI ŠTUDIJ

Vse, ki vas zanimajo naši prvostopenjski študijski programi, obveščamo, da bo drugi prijavni rok za študijska programa 1. stopnje: Tehnologije tekstilnega oblikovanja - redni študij in Oblikovanje in tekstilni materiali - izredni študij trajal od 22. avgusta do 29. avgusta 2017

Več informacijPoglejte tudi zavihek Vpisujemo!


VPIS SPREJETIH KANDIDATOV PRVEGA PRIJAVNEGA ROKA

Vpis sprejetih kandidatov prvega prijavnega roka dodilomskega študijskega programa Tehnologije Tekstilnega oblikovanja (redni študij) in Oblikovanje in tekstilni materiali (izredni študij) bo potekal od 7. do 10. avgusta 2017.

Več informacij! Poglejte tudi zavihek Vpisujemo!


PREDAVANJE GOSTUJOČEGA RAZISKOVALCA  KATSUYA YAMAMOTO

Pri nas gostuje g. Katsuya YAMAMOTO iz Mitsubishi Gas Chemical Company, inc. Japonska, ki bo  izvedel predavanje na temo: Visoko zmogljive BT umetne mase (High Performance BT Resins).

Vljudno vabljeni!

KJE: predavalnica  B-304, UM Fakulteta za strojništvo

KDAJ: ponedeljek, 3.7.2017 ob 11.00 uri


PREDAVANJE GOSTUJOČEGA PROFESORJA  dr. EDINA FATKIĆA

 V okviru CEEPUS mreže pri nas gostuje izredni profesor dr. Edin Fatkić iz Univerze v Bihaću (Tehniška fakulteta Bihać, Tekstilni oddelek), ki bo  izvedel predavanje na temo:

Matematično modeliranje in optimizacija procesnih parametrov pletenja na strukturne in mehanske lastnosti pletiva.

Vljudno vabljeni!

KJE: predavalnica J2-331, UM Fakulteta za strojništvo

KDAJ: četrtek, 29.6.2017 ob 11.00 uri


STROKOVNA EKSKURZIJA v podjetje SOVEN d.o.o.

Študentke in študentje 1. in 2. letnika VS programa TTO/MTT!

Organiziramo strokovno ekskurzijo v podjetje Soven d.o.o. Videli bomo proizvodnjo volnene mikanke, izdelavo tkanin, pletiv, netkanih tekstilij, bio volnene izolacije in prešitih odej. Ekskurziji se lahko pridružijo tudi drugi študentje, če v tem času nimajo pedagoških obveznosti. V tem primeru obvestite organizatorja: zoran.stjepanovicping@umpong.si. Kot dogovorjeno na predavanjih, tokrat za prevoz poskrbijo študentje sami.

KDAJ: četrtek, 8. junij 2017 ob 8.30 uri        

ZBIRALIŠČE: pred sedežem podjetja Soven d.o.o., Mariborska cesta 48, 2352 Selnica ob Dravi (za črpalko Petrol, desno ob glavni cesti Maribor – Dravograd)


RAZSTAVA "SKODELICA KAVE"

Vljudno vabljeni na ogled razstave unikatnih del študentov študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja, UM-FS, na temo "Skodelica kave", ki poteka v sklopu aktivnosti Visoka čajanka Maribora.

 KJE: izložba Terranova, Gosposka ulica 16, Maribor

KDAJ: od 31.5.2017 do 30.6.2017


RAZSTAVA "Z ARHITEKTOM NA ČAJ"

V okviru Meseca mode v muzeju 2017 bodo v Pokrajinskem muzeju v Mariboru na ogled modeli oblačil in izdelkov študentov Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru.

Razstava tekstilnih form bo na ogled od 25. maja do 30. junija.

Vljudno vabljeni!


STROKOVNA EKSKURZIJA INPLET / LISCA

Študentke in študentje!

Pridružite se nam na strokovni ekskurziji, ki jo organizira Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje, v podjetji INPLET in LISCA. Obe podjetji sta v Sevnici. 

KDAJ: četrtek, 1. junij 2017 ob 7.00 uri           ZBIRALIŠČE: pred glavnim vhodom Tehniških fakultet

Program ekskurzije.


MODNA REVIJA

Pokrajinski muzej v Mariboru organizira, v okviru Meseca mode v muzeju 2017, predstavitev kolekcij oblačil oz. modno revijo, na kateri bodo med drugimi sodelovali tudi študentje in študentke Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru.

KDAJ: četrtek, 25. maj 2017 ob 19.00 uri              KJE: Loža mariborskega gradu

Več informacij!


 EKSKURZIJA ŠTUDENTOV v ZAGREB (Tekstilno-tehnološka fakulteta)

Študentke in študentje!

Pridružite se nam na  ekskurziji, ki jo organizira Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje v okviru CEEPUS CIII-SI-0217 programa, v Zagreb, kjer se boste vključili v redni izobraževalni proces študijskega programa Dizajn na Tekstilno-tehnološki fakulteti, obiskali sejem "Tjedan dizajna Zagreb", spoznali 3D body skener, inteligentna oblačila, tehnike spajanja tekstilnih materialov, ........Čas bo namenjen tudi ogledu kulturnih znamenitosti Zagreba. Vljudno vabljeni!

KDAJ: 11. maj  - 13. maj 2017           ZBIRALIŠČE: pred glavnim vhodom Tehniških fakultet


PODJETJE LISCA d.d. IŠČE KADER

Priznano in v svetu uveljavljeno slovensko tekstilno podjetje LISCA d.d. iz Sevnice, ki proizvaja spodnje perilo, kopalke in druga vrhnja oblačila in dodatke, išče diplomante z visoko izobrazbo tekstilne smeri, da se pridružijo njihovemu kolektivu pri razvoju izdelkov na vseh prodajnih programih. 

RAZSTAVA "PREPLETANJE"

Vljudno vabljeni na razstavo "PREPLETANJE", na kateri sodeluje tudi Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje z izdelki naših študentov. Razstava poteka v okviru spremljevalnega programa Niti mesta v sklopu Jugoslovanskega Manchestra, ki ga organizira Muzej narodne osvoboditve Maribor.

KDAJ:  20. aprila 2017 ob 20 uri;   KJE: v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

Razstava bo na ogled do 2. maja 2017. Več informacij!


INFORMATIVNI DAN ZA PODIPLOMSKI ŠTUDIJ

Vljudno vabljeni na INFORMATIVNI DAN Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru, kjer boste izvedeli vse, kar vas zanima v zvezi z magistrskim ali doktorskim študijskim programom Oblikovanje in tekstilni materiali. Potekal bo 5. aprila 2017 ob 16.00 uri na lokaciji Smetanova ulica 17 v predavalnici B-108.

PODJETJE TEKSTINA d.d. IŠČE KADER

Priznano in v svetu uveljavljeno slovensko tekstilno podjetje TEKSTINA d.d. iz Ajdovščine, ki proizvaja modne in tehnične tkanine, išče mlade in ambiciozne inženirje s področja tekstilstva, da se pridružijo njihovemu kolektivu.